Διώξτε τα κιλά του… κομμένου τσιγάρου

5289331_blog.jpg

Μικρά τρικ για να μην παχύνετε όταν κόψετε το τσιγάρο
Oι αποφασισμένοι έχουν ένα ακόμη εμπόδιο να αντιμετωπίσουν εκτός από τη στέρηση της νικοτίνης: το έξτρα βάρος, αφού η επιθυμία για φαγητό φουντώνει όταν το τσιγάρο σβήνει… Οι ειδικοί από την πλευρά τους, δεν αρνούνται αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζουν ωστόσο πως υπάρχουν διατροφικά τρικ, ώστε να μη χτυπήσει η ζυγαριά κόκκινο. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί πως μετά τον πρώτο χρόνο διακοπής με μόνο λίγη προσπάθεια ο δείκτης της ζυγαριάς πέφτει και πάλι!

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, ένας στους δέκα Έλληνες καπνιστές δηλώνει πως θα κόψει μαχαίρι το κάπνισμα, όταν θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, ενώ παράλληλα τέσσερις στους δέκα λένε ότι έχουν πάρει απόφαση να το μειώσουν, αφού δεν θα μπορούν να ανάψουν τσιγάρο όταν θα βγαίνουν έξω. Όμως, η πλειονότητα των ανθρώπων που κόβει το τσιγάρο παίρνει κατά μέσο όρο έως τέσσερα κιλά τούς πρώτους εννέα μήνες αφού η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται εν μέρει και στην ελαφριά αύξηση του μεταβολισμού που προκαλεί το κάπνισμα: «Εκτιμάται ότι 20 τσιγάρα προκαλούν αύξηση του βασικού μεταβολισμού κατά 8% με 11%, αποτέλεσμα που χάνεται με τη διακοπή του τονίζει στα «ΝΕΑ» ο διατροφολόγος- διαιτολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου.
Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τροφές που μειώνουν το στερητικό σύνδρομο και την τάση για τσιμπολόγημα- σε αυτές μάλιστα, συγκαταλέγεται και το νερό! «Προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και συνεπώς καταστέλλει την όρεξη. Επιπλέον, καραμέλες και ζελατίνες με έντονη γεύση- όπως είναι η μέντα ή το γαρύφαλλο- δημιουργούν στο στόμα το αίσθημα της καθαρότητας και βάζουν στοπ στην ανάγκη για τσιγάρο. Παράλληλα, οι έντονες γεύσεις καλύπτουν τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας και έτσι ξεχνούν την επιθυμία για φαγητό».
Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι όξινοι χυμοί όπως η λεμονάδα και ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορούν να μετριάσουν την εθιστική δράση της νικοτίνης.
Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ 26-06-2009.

Πηγή: nutrimed.gr


Παπαλαζάρου Αναστάσιος MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος