Διατροφή για γερές σχολικές επιδόσεις

5371454_blog.jpg

Οι χώροι όπου συγκεντρώνονται πολλά παιδιά, όπως είναι το σχολείο, τα φροντιστήρια και οι αθλητικοί σύλλογοι, μπορεί να αποτελέσουν εστία μικροβίων, ενώ ταυτόχρονα το κοινό κρυολόγημα είναι αρκετά συχνό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Για τον λόγο αυτό και για να αποφευχθούν οι συχνές απουσίες από τα μαθήματα, το παιδί θα πρέπει να διατηρεί ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η χαμηλή κατανάλωση κορεσμένου («κακού») λίπους καθώς και η επαρκής κάλυψη των αναγκών του παιδιού σε σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είναι παράγοντες που συνεπάγονται την καλή κατάσταση της φυσικής άμυνας. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C, που τη βρίσκουμε κατά κόρον σε εσπεριδοειδή, καθώς και στα πράσινα φυλλώδη και κραμβοειδή λαχανικά, είναι από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί πολύ έντονα με την ενίσχυση της φυσικής άμυνας, καθώς είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη αυτή θα πρέπει, λοιπόν, να προσλαμβάνεται καθημερινά σε επαρκείς ποσότητες από το παιδί, καθώς εκτός από την υγεία του ανοσοποιητικού συμβάλλει και στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου από τον παιδικό οργανισμό.
Σωστή πνευματική λειτουργία
Όταν μιλάμε για καλές σχολικές επιδόσεις, το συστηματικό διάβασμα αποτελεί μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Για να μπορέσει να διαβάσει αποτελεσματικά αλλά και να ασχοληθεί με τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, το παιδί θα πρέπει να εξασφαλίσει κατ’ αρχάς το βασικότερο εφόδιο: την καλή πνευματική λειτουργία. Ορισμένες διατροφικές ελλείψεις αλλά και η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη απόδοση του παιδιού και να δυσχεράνουν τη διαδικασία της εκμάθησης. Από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την καλή νοητική λειτουργία του παιδιού είναι ο σίδηρος, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της μεταφοράς οξυγόνου από τους πνεύμονες στους υπόλοιπους ιστούς, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος, ενώ παράλληλα εμπλέκεται και σε αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας μέσα στο σώμα μας. Τις ανάγκες του παιδιού σε σίδηρο μπορούν να καλύψουν τρόφιμα που είναι καλές πηγές του μετάλλου, όπως το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Επαρκής πρόσληψη ενέργειας
Παρ’ ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να προσλαμβάνουν περιττές θερμίδες, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβάλλον βάρος, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν το μικρό τους να προσλαμβάνει την ενέργεια που έχει ανάγκη για τις καθημερινές του δραστηριότητες, σωματικές και πνευματικές. Μην ξεχνάτε ότι ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια και για πολύ βασικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή. Η κυριότερη ενεργειακή πηγή για τον άνθρωπο είναι οι υδατάνθρακες, οι οποίοι θα πρέπει να αποτελούν και τη βάση της διατροφής του παιδιού, καθώς πρόκειται για το κύριο «καύσιμο» του εγκεφάλου αλλά και των μυών, κατά τη διάρκεια του διαβάσματος και της άσκησης αντίστοιχα. Από τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές υδατανθράκων είναι τρόφιμα, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και η πατάτα.
Ομαλή ανάπτυξη
Πρωταρχικό μέλημα όλων των γονιών αποτελεί η υγιής ανάπτυξη των οστών των παιδιών τους και όχι άδικα, καθώς ένα γερός σκελετός θα βοηθήσει το παιδί να είναι πιο δραστήριο αλλά και να εξελιχθεί σε έναν πιο υγιή και ενεργητικό ενήλικα. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο είναι τρία από τα σημαντικότερα μέταλλα για τη δόμηση των οστών, ενώ καίρια είναι και η συμβολή της βιταμίνης D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Ας μην ξεχνάμε στο σημείο αυτό και τη συμβολή των εμπλουτισμένων τροφίμων στη συμπλήρωση των διατροφικών αναγκών του παιδιού, καθώς οι αποστροφές σε σημαντικές ομάδες τροφίμων αλλά και οι λανθασμένες επιλογές που παρατηρούνται συχνά σε αυτή την ηλικία τα καθιστούν από τα ιδανικότερα «οχήματα» θρεπτικών συστατικών για το παιδί. Για παράδειγμα, τρόφιμα όπως η σκόνη στιγμιαίου ροφήματος κακάο, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά (παιδικά γάλατα και γιαουρτάκια) κ.ά., είναι εμπλουτισμένα με σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και μπορούν να παρέχουν σημαντικό μέρος ορισμένων από τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί σε καθημερινή βάση. Ο σωστός, λοιπόν, σχεδιασμός του διαιτολογίου του παιδιού θα του εξασφαλίσει την επάρκεια σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, προσφέροντάς του την υγεία… στο πιάτο.


Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία 16-09-2009

Πηγή: nutrimed.gr

Πυρογιάννη Βασιλική MSc

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος