Διατροφή για Μαθητές & Γονείς

5129743_blog.jpg

Η σχολική χρονιά έχει αρχίσει πια για τα καλά. Η καλή διατροφή και το υγιεινό πρωινό είναι απαραίτητα για επιτυχημένες ημέρες, με παιδιά ΚΑΙ γονείς σε εγρήγορση!

Διαβάστε παρακάτω μερικές έξυπνες συμβουλές για να βγείτε νικητές στο παιχνίδι της διατροφής!

– Εξοπλίστε το ψυγεία και τα ντουλάπια σας για ένα γρήγορο και υγιεινό πρωινό. Αγοράστε τυρί με χαμηλά λιπαρά σε ατομικές μεριδούλες, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά σε διάφορες γεύσεις, φρούτα π.χ. μπανάνες, δημητριακά ολικής άλεσης σε διάφορες γεύσεις, ψωμί για τοστ ολικής άλεσης, φυστικοβούτυρο ή μελί με ταχίνι, πορτοκάλια ή 100% φρέσκο χυμό.

Αν δεν είστε “πρωινοί τύποι” πάρτε το πρωινό σας λίγο αργότερα στο σχολείο (π.χ. 1 μπανάνα και 1 ατομική συσκευασία δημητριακών ολικής άλεσης ή 1 τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα) ή στο γραφείο για τους γονείς.

– Φροντίστε να προετοιμάζετε το κολατσιό των παιδιών στο σπίτι τις περισσότερες φορές την εβδομάδας. Προσπαθείστε να συμπεριλάβετε όλες τις ομάδες τροφίμων. Φτιάξτε τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και ντομάτα ή μαρούλι, δώστε στο παιδί κομμένα καροτάκια και αγγουράκια, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και μια ατομική συσκευασία γάλα.

– Επιλέγετε τα τρόφιμα που αγοράζετε με προσοχή. Διαβάζετε τις ετικέτες με τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες στις συσκευασίες. Πολλά σνακ για παιδιά (π.χ. μπισκοτάκια), μπάρες δημητριακών και χυμοί περιέχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη, βλαβερά λιπαρά και συντηρητικά ακόμη και αν διαφημίζουν ότι είναι κατάλληλα για τα παιδιά.

Οργανωθείτε! Αγοράστε σακουλίτσες, τάπερ ή τρόφιμα σε ατομικές μερίδες! Πακετάρετε το κολατσιό των παιδιών από την προηγούμενη και φροντίστε να έχετε μόνο υγιεινές επιλογές στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας. Η κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ (π.χ. μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια, συσκευασμένοι χυμοί) και γλυκών φρόντιστε να αποτελεί εξαιρετική περίπτωση και αποφύγετε να αποθηκεύετε τέτοιου είδους τρόφιμα στο σπίτι!

Ακουλουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και θα βγείτε νικητές στο παιχνίδι της διατροφής αυτή τη σχολική χρονιά!

Όλγα Κουνάρη, M.S., R.D.

Κλινικός Διαιτολόγος – Registered Dietitian