Προτάσεις ομορφιάς από τον πλαστικό χειρουργό

Οι διακοπές τελείωσαν και η χρονική περίοδος που τις ακολουθεί είναι συνήθως περίοδος προγραμματισμού και αποφάσεων που αφορούν τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική μας ζωή.

Η εμφάνιση μας που πιθανόν να μας απασχόλησε αρνητικά στην διάρκεια των διακοπών είναι ένα πρόβλημα που τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να βρει την λύση του.

Είναι γνωστό ότι οι όποιες ατέλειες υπάρχουν στο σώμα μας, μας χαλούν την διάθεση και προκαλούν αμηχανία.

Η ομορφιά αντίθετα, ανέκαθεν τραβούσε τα βλέμματα σαν μαγνήτης και ήταν ο κρυφός ή φανερός πόθος των ανθρώπων διαμέσου των αιώνων έχοντας υμνηθεί περισσότερο από κάθε άλλο ανθρώπινο χάρισμα.

Στην εποχή μας, εποχή της αμεσότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων έχει γίνει κατανοητό ότι η ωραία παρουσία παίζει μεγάλο ρόλο στην ατομική επιτυχία και στη κοινωνική αποδοχή και καταξίωση.

Η αισθητική χειρουργική τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον σύμμαχο για ολοένα και περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι αισθάνονται άβολα με την εμφάνισή τους. Κάθε χρόνο στην χώρα μας υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται περίπου 10.000 επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής ενώ άλλα 40.000 άτομα επισκέπτονται τους πλαστικούς χειρουργούς χωρίς ωστόσο να περάσουν τελικά την πόρτα του χειρουργείου. Όπως τονίζει ο πλαστικός χειρουργός Θάνος Κοντογιάννης η αισθητική χειρουργική διορθώνοντας ατέλειες και βελτιώνοντας την εμφάνιση τόσο στην γυναίκα όσο και στον άνδρα βοηθά σε σημαντικό βαθμό στην επαγγελματική και κοινωνική τους εξέλιξη, ενώ συμβάλλει και στην ατομική τους ισορροπία αντιμετωπίζοντας τυχών υπάρχουσες ανασφάλειες και αναστολές.

Τα αποτελέσματα της αισθητικής χειρουργικής στην χώρα μας είναι πολύ καλά χάρη στις νέες βελτιωμένες μεθόδους οι οποίες απαιτούν ελάχιστες χειρουργικές τομές, ενώ η διάρκεια αυτών των επεμβάσεων είναι μικρή και συνήθως στις περισσότερες από αυτές δεν χρειάζεται παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο.

Όπως εξηγεί ο κος Κοντογιάννης, η πλαστική χειρουργική στην εποχή μας έχει γίνει γνωστή μέσα από την αισθητική χειρουργική η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει βελτιωθεί και δίνει τέλεια αποτελέσματα. Ωστόσο μεγάλη σημασία έχει η επιλογή του σωστού γιατρού και η αποφυγή των μη ειδικών, οι οποίοι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία του ασθενούς.

Στην Ελλάδα η αισθητική χειρουργική μπορεί επάξια να συναγωνιστεί πολλά προηγμένα κράτη, όπως την Αμερική. Μέσα από την εμπειρία μου, τονίζει ο κος Κοντογιάννης, πιστεύω ότι σε θέματα αισθητικής χειρουργικής είμαστε πολύ καλύτεροι από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, συχνά παρουσιάζεται το φαινόμενο να έρχονται άτομα από την Αγγλία, την Γαλλία και το Βέλγιο για να υποβληθούν σε επεμβάσεις στη Ελλάδα.

Οι συνηθέστερες επεμβάσεις που προγραμματίζονται αυτή την εποχή είναι αυτές που δίνουν λύσεις στα προβλήματα εμφάνισης που διαπιστώθηκαν κατά την διάρκεια των διακοπών. Τέτοιες επεμβάσεις είναι η λιποαναρρόφηση, η κοιλιοπλαστική, η αυξητική στήθους και η ανόρθωση των γλουτών.

Ας προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε κάθε μια από αυτές τις επεμβάσεις με περιληπτικό αλλά και κατανοητό τρόπο δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που τυχόν θα υπάρχουν.

 

ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

 

Η λιποαναρρόφηση δίνει λύσεις σε προβλήματα τοπικού πάχους εκεί δηλαδή που είναι συγκεντρωμένο το λίπος  (λιπαποθήκες), ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί ένα συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων μέχρι την ηλικία των 14 ετών «κατασκευάζοντας» με αυτό τον τρόπο μία συγκεκριμένη δομή του κάθε σώματος. Η λιποαναρρόφηση επεμβαίνει αφαιρώντας τα λιποκύτταρα από τις λιπαποθήκες, τα οποία δεν ξανασχηματίζονται όσα κιλά και να ξαναπάρει το άτομο, δημιουργώντας έτσι μια κομσή σιλουέτα. Ωστόσο, δεν μπορούμε σε μια επέμβαση να αφαιρέσουμε περισσότερα από δύο λίτρα λίπους, γιατί μαζί του χάνεται και αίμα και θα χρειαστεί τότε να γίνει μετάγγιση. Το λίπος που αφαιρείται μετριέται σε όγκο και το αποτέλεσμα ελέγχεται από τους πόντους που χάνουμε στην περιοχή που έγινε η λιποαναρρόφηση. Πρόκειται για μια καθαρά χειρουργική επέμβαση η οποία πρέπει να γίνεται από τον ειδικό γιατρό, τον πλαστικό χειρουργό, σε οργανωμένο χειρουργείο και στην πλειονότητα των περιπτώσεων απαιτεί την παρουσία αναισθησιολόγου. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος γίνεται γενική νάρκωση ή τοπική αναισθησία. Η επέμβαση δεν αφήνει σημάδια παρά μόνο 2-3 μικρές τομές λίγων χιλιοστών, από όπου περνούν οι κάνουλες της λιποαναρρόφησης και οι οποίες σε λίγο καιρό δεν θα φαίνονται. Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η παραμονή της ασθενούς στην κλινική, καθώς δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα. Απλώς η ασθενής φορά ειδική πιεστική επίδεση (κορσέ) για λίγο καιρό. Η λιποαναρρόφηση επιτρέπει την γρήγορη επιστροφή στην εργασία αν και τις πρώτες δύο μέρες μετά το χειρουργείο δεν πρέπει να υπάρχει σωματική καταπόνηση. Όπως τονίζει ο ειδικός, ο γιατρός πρέπει να παίρνει ιατρικό ιστορικό πριν από την λιποαναρρόφηση. Εάν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα με τα αγγεία, ο χειρουργός δεν πρέπει να προχωρήσει στην επέμβαση εάν πρώτα δεν συνεννοηθεί με τον γιατρό που παρακολουθεί την ασθενή για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα γενικότερα αποτελέσματα της επέμβασης γίνονται ορατά άμεσα, ενώ η τελική εικόνα με όλες τις λεπτομέρειες σε περίπου 2 μήνες.

Εάν η επέμβαση γίνει από έμπειρο ειδικό γιατρό σύμφωνα με τους ιατρικούς κανόνες τότε τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και το πρόβλημα τοπικού πάχους παύει να υπάρχει.

 

 

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

Με την κοιλιοπλαστική αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χαλαρής κοιλιάς, δηλαδή της κοιλιάς με συσσωρευμένο λίπος και χαλαρά τοιχώματα ή της πεσμένης κοιλιάς μετά από εγκυμοσύνες, που έχουν σαν αποτέλεσμα μια δυσαρμονία στην εικόνα του ατόμου. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση διάρκειας 2,5 έως 3 περίπου ωρών η οποία γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο από τον πλαστικό χειρουργό και με γενική νάρκωση. Όπως εξηγεί ο κος Κοντογιάννης με αυτήν την μέθοδο ο χειρουργός διώχνει την περίσσεια δέρματος  και λίπους που έχει η κοιλιά δίνοντας μια επίπεδη εικόνα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τα εσωτερικά μυϊκά τοιχώματα (ορθοί κοιλιακοί) με εσωτερικά ράμματα. Η τομή που γίνεται συνήθως σε αυτή την μέθοδο είναι χαμηλά στην κατώτερη κοιλία και δεν φαίνεται γιατί κρύβεται από το εσώρουχο. Μετά την επέμβαση γίνεται μια πιεστική επίδεση με ειδικό κορσέ ή ζώνη κοιλιάς και η ασθενής νοσηλεύεται για μια ή δύο μέρες. Μετά την έξοδο της από την κλινική οφείλει να προσεκτική στις κινήσεις της την πρώτη εβδομάδα και να μην καταπονείται σηκώνοντας βάρη. Μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να αρχίσει να εργάζεται και προοδευτικά να επιστρέψει στις υπόλοιπες περισσότερο επίπονες δραστηριότητες. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι η κοιλιοπλαστική όπως και η λιποαναρρόφηση δεν απευθύνεται μόνο σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες που έχουν μεγάλη και χαλαρή (πεσμένη) κοιλιά καθώς και συσσώρευση τοπικού λίπους. Πρέπει να τονισθεί ότι τα αποτελέσματα αυτών των επεμβάσεων είναι θεαματικά και φαίνονται σχεδόν αμέσως.

 

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

 

Μια άλλη επέμβαση που γίνεται συχνά μετά τις διακοπές είναι η αυξητική στήθους με προσθήκη σιλικόνης. Συνήθως το πρόβλημα αφορά νέες κοπέλες που έχουν μικρό ή ανύπαρκτο στήθος ή γυναίκες με μικρό χαλαρό στήθος που τους δημιουργεί ένα αίσθημα κατωτερότητας. Αισθάνονται άσχημα όταν βρίσκονται στην παραλία και ντρέπονται να κυκλοφορήσουν με το μαγιό τους. Τα ενθέματα σιλικόνης τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και την χώρα μας είναι είτε περίβλημα σιλικόνης με τζελ σιλικόνης είτε περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο φυσιολογικός  ορός. Τα ενθέματα της πρώτης κατηγορίας τοποθετούνται συνήθως πάνω από τον θωρακικό μυ και κάτω από τον μαζικό αδένα μέσα σε μια θήκη (τσέπη)  που σχηματίζεται μέσω μιας μικρής τομής που δεν ξεπερνά τα 4 εκατοστά. Η δεύτερη κατηγορία των ενθεμάτων τοποθετούνται συνήθως κάτω από τον θωρακικό μυ. Η τομή δια μέσου της οποίας γίνεται η τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης, γίνεται είτε υπομαστικά, είτε στην θηλαία άλω, είτε στην περιοχή της μασχάλης. Η χειρουργική αυτή επέμβαση γίνεται ως επί το πλείστον με γενική νάρκωση και διαρκεί περίπου 1-1,5 ώρα ενώ συνήθως δεν χρειάζεται διανυκτέρευση στην κλινική. Για κάποιο χρονικό διάστημα 20-30 ημερών φοριέται ειδικός στηθόδεσμος. Στην δουλειά μπορούν να επιστρέψουν μετά 2-3 ημέρες από το χειρουργείο, ενώ θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του γιατρού κατά την διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου. Το αποτέλεσμα της επέμβασης γίνεται φανερό αμέσως και δικαιώνει την απόφαση για τοποθέτηση σιλικόνης.

 

 

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΓΛΟΥΤΩΝ

 

Άλλη μια επέμβαση που γίνεται σε γυναίκες είναι η ανόρθωση των γλουτών. Το πρόβλημα των πτωτικών γλουτών γίνεται πιο φανερό στις διακοπές και οδηγεί πολλές γυναίκές στους πλαστικούς χειρουργούς αυτήν την εποχή, ώστε να τους ανορθώσουν και να έχουν μια καλύτερη εικόνα σε αυτήν την περιοχή του σώματος. Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν γυναίκες κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς χαλαρώνουν οι μυϊκοί ιστοί με αποτέλεσμα οι γλουτοί να μην έχουν την σωστή από ανατομικής πλευράς εμφάνιση και να φαίνονται πιο χαλαροί και «πεσμένοι». Όπως εξηγεί ο Θάνος Κοντογιάννης, σε αυτές τις περιπτώσεις παρεμβαίνει η πλαστική χειρουργική με κάποιες τομές, οι οποίες κρύβονται στις γλουτιαίες πτυχές. Η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει λιγότερο ή περισσότερο χρόνο ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Είναι όμως απαραίτητο να γίνεται από πλαστικό χειρουργό ο οποίος κατέχει το αντικείμενο, γνωρίζει την ανατομία και την γενικότερη συμμετρία της περιοχής για να μην δημιουργηθούν δυσάρεστα αισθητικά αποτελέσματα μετά την επέμβαση. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να μην χρειασθεί νοσηλεία στην κλινική ή να χρειαστεί η ασθενής να νοσηλευθεί για μια ημέρα. Η επέμβαση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή γενική νάρκωση. Για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να φοριέται ειδικός κορσές και να ακολουθούνται οι οδηγίες του γιατρού. Καταλήγοντας ο Θάνος Κοντογιάννης τονίζει : «Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι πελάτες ενός πλαστικού χειρουργού είναι ότι δεν έχουν να κάνουν με κάποιο μάγο που εξαφανίζει ως δια μαγείας όλα τα τρωτά της εμφάνισής τους, αλλά με έναν ειδικό γιατρό που οι γνώσεις του αποκτήθηκαν μέσα από σπουδές και εμπειρίες πολλών ετών».

 

Κοντογιάννης Θάνος

Πλαστικός Χειρουργός