Δύσμορφα ώτα και πλαστική χειρουργική

Η γνωστότερη περίπτωση δυσμορφίας είναι τα μεγάλα και προέχοντα ώτα.

Είναι μια ήπια δυσμορφία που συναντάται σε όλες τις ηλικίες και αντιμετωπίζεται ή όχι, ανάλογα με την ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί.

Είναι συχνό το φαινόμενο μικρά παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας να επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο, κλαίγοντας και διαμαρτυρόμενα γιατί κάποιοι συμμαθητές τους τους ενόχλησαν για το σχήμα ή το μέγεθος των αυτιών τους.

 

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ότι η χειρουργική διόρθωση της δυσμορφίας είναι καλύτερα να γίνεται στην προσχολική ηλικία ( 6-7 ετών ) για να αποφεύγεται η ψυχολογική επιβάρυνση του μικρού παιδιού από τα κοροϊδευτικά σχόλια των συμμαθητών του.

 

Η αισθητική αποκατάσταση γίνεται από τον ειδικό πλαστικό χειρουργό, δίνοντας οριστική και θεαματική λύση στο πρόβλημα.

 

Η επέμβαση είναι σχετικά απλή. Πρέπει να γίνεται βέβαια σε οργανωμένο χειρουργείο, παρουσία αναισθησιολόγου με γενική ή τοπική αναισθησία, ανάλογα με την ηλικία και την αντοχή του κάθε ατόμου.

 

Μέσα από μια μικρή τομή, μήκους 3-4 εκατοστών περίπου, που γίνεται οπισθωτιαία στη βάση του αυτιού, εκτελούμε λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς στον πτερυγιαίο χόνδρο, προσαρμόζοντάς τον σε σχήμα και μέγεθος στα φυσιολογικά πρότυπα.

 

Εάν έχουμε να κάνουμε με αυτιά μεγαλύτερα του φυσιολογικού ή ανισομεγέθη, τότε ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί μικρό τμήμα του πτερυγίου του ωτός για να επανέλθει η συμμετρία. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει μια πολύ μικρή γραμμή ουλής στον άνω πόλο του πτερυγίου. Τελειώνοντας, και αφού γίνει η συρραφή της μικρής τομής πίσω από το αυτί, ακολουθεί ήπια πιεστική επίδεση των αυτιών με τη βοήθεια μαλακής γάζας και ελαστικού επιδέσμου ή ειδικής προθέσεως.

 

Η επίδεση αυτή παραμένει για δύο εβδομάδες περίπου, ώστε τα αυτιά να ακινητοποιηθούν και διατηρηθούν στην επιθυμητή θέση που απέκτησαν με την επέμβαση. Καλό θα είναι μία ήπια επίδεση ( με την μορφή ελαστικής ταινίας ) να συνεχίσει να υπάρχει κατά την διάρκεια του ύπνου για διάστημα ενός μηνός περίπου. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι άριστο.

 

Άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα των αυτιών, είναι οι συγγενείς δυσμορφίες και οι παντός είδους τραυματισμοί ή ακρωτηριασμοί τους. Όλες αυτές οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται από τον Πλαστικό Χειρουργό, μόνο που τώρα δεν συζητάμε για Αισθητική Χειρουργική, αλλά για Επανορθωτική Χειρουργική. Η διαφορά συνίσταται στο ότι έχουμε να κάνουμε πλέον με παθολογικές – τραυματικές καταστάσεις που χρειάζονται συνήθως μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για να παρουσιασθεί ένα ολοκληρωμένο και αισθητικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

 

Τελειώνοντας, πρέπει να τονισθεί η ανάγκη της σωστής ενημέρωσης, ώστε να γίνεται επιλογή ιατρού της κατάλληλης ειδικότητας για να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Κοντογιάννης Θάνος

Πλαστικός Χειρουργός