Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι μια από τις πιο γνωστές επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, που αντιμετωπίζει οριστικά τα «ψωμάκια» ή το τοπικό πάχος, που για πολλές γυναίκες αποτελούν τον καθημερινό «εφιάλτη». Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τα θετικά αποτελέσματα της, όμως- όπως κάθε χειρουργική επέμβαση- δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτεί προσοχή και πλήρη ενημέρωση, αν πρόκειται να υποβληθείτε σε αυτήν.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί ένα συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων μέχρι την ηλικία των 14 ετών «κατασκευάζοντας» με αυτό τον τρόπο μία συγκεκριμένη δομή του κάθε σώματος. Μετά σταματά αυτή η διαδικασία σχηματισμού λιποκυττάρων και πλέον διατηρούμε έναν σταθερό αριθμό για την υπόλοιπη ζωή μας.

 

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν, λόγω κατασκευής του σώματος –γεγονός που επηρεάζεται από την κληρονομικότητα-, παρουσιάζεται ασύμμετρη κατανομή λίπους στο σώμα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσμορφίες τοπικά. Σε κάποια σημεία (δηλαδή στις λιποαποθήκες) συσσωρεύεται επιπλέον λίπος από το φυσιολογικό μέσο όρο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση τοπικού πάχους. Μάλιστα, όσο και αν αδυνατίζουμε, τα συγκεκριμένα σημεία συνεχίζουν να παραμένουν «προβληματικά» και τονισμένα, γιατί τα λιποκύτταρά τους, αν και μικραίνουν σε όγκο, παραμένουν περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε να είναι.

(Λιποαποθήκες : σημεία του σώματος στα οποία υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υποδόριου λίπους, σε βαθμό που ξεπερνά την αναγκαία ποσότητα. )

 

Με τη λιποαναρρόφηση είναι εφικτό να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του τοπικού πάχους, όπως λέει ο Πλαστικός Χειρουργός κος Θάνος Κοντογιάννης. Ο λόγος είναι πως με την επέμβαση αυτή ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί λίπος (λιποκύτταρα) από τις λιποαποθήκες του σώματος, όπου υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση. Το λίπος μετριέται σε όγκο, και γι’ αυτό το αποτέλεσμα της επέμβασης φαίνεται σε εκατοστά που χάνονται από μια συγκεκριμένη περιοχή. Δεν χάνονται κιλά με την λιποαναρρόφηση. Καθώς τα λοποκύτταρα δεν αναπληρώνονται (αφού παύει ο σχηματισμός τους μετά την ηλικία των 14-15 ετών περίπου), στα σημεία του σώματος που αφαιρούνται το πρόβλημα του τοπικού πάχους εξαφανίζεται οριστικά. Ακόμη και αν κάποιος μετά την επέμβαση παχύνει, τοπικό πάχος στο σημείο που έχει λιποαναρροφηθεί δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστεί.

 

Η λιποαναρρόφηση γίνεται σε γυναίκες και άνδρες. Συνήθως, βέβαια, οι γυναίκες είναι εκείνες που καταφεύγουν πιο συχνά στον πλαστικό χειρουργό, γιατί έχουν και τα περισσότερα προβλήματα τοπικού πάχους ή ενοχλούνται περισσότερο και θέλουν να απαλλαγούν απ’ αυτά. Κατά τα άλλα, το μόνο που διαφοροποιείται μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι τα σημεία που λιποαναρροφώνται, λόγω της διαφορετικής κατανομής και συγκέντρωσης λίπους στο σώμα. Για το μεσογειακό τύπο γυναίκας, στον οποίο ανήκουν και οι Ελληνίδες, τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης τοπικού πάχους είναι η περιοχή της λεκάνης, και ειδικότερα οι γλουτοί, η έσω επιφάνεια των γονάτων, οι βραχίονες και η κοιλιά. Οι άντρες παρουσιάζουν πρόβλημα τοπικού πάχους στο στομάχι, αλλά και στην περιοχή γύρω από τη μέση – το γνωστό «σωσίβιο».

 

Η επέμβαση γίνεται μετά τις απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις που απαιτούνται σε κάθε χειρουργικό περιστατικό και προϋποθέτει γενική ή τοπική αναισθησία – ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, δηλαδή της επιφάνειας που πρόκειται να λιποαναρροφηθεί. Η συνολική διάρκειά της φτάνει έως και την μία ώρα περίπου. Πρόκειται για μια καθαρά χειρουργική επέμβαση η οποία πρέπει να γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο και παρουσία αναισθησιολόγου. Η επέμβαση δεν αφήνει σημάδια παρά μόνο 2-3 μικρές τομές λίγων χιλιοστών, από όπου περνούν οι κάνουλες της λιποαναρρόφησης που ρουφούν τα λιποκύτταρα μέσω μηχανισμού αρνητικής πίεσης μιας ατμόσφαιρας. Μετά από λίγο καιρό οι μικρές αυτές τομές δεν θα φαίνονται. Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στην κλινική, καθώς δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα. Απλώς η ασθενής φορά ειδική πιεστική επίδεση (κορσέ) για λίγο καιρό,περίπου 25-30 ημέρες.Η λιποαναρρόφηση επιτρέπει την γρήγορη επιστροφή στην εργασία αν και τις δύο πρώτες μέρες δεν πρέπει να υπάρχει σωματική καταπόνηση.

 

Για κάποιες μέρες θα παρουσιαστεί στην περιοχή που έχει λιποαναρροφηθεί οίδημα, για το οποίο ο γιατρός συνήθως χορηγεί κάποια ειδικά ένζυμα σε χάπια, που βοηθούν στην πιο γρήγορη υποχώρησή του.

Για 6-7 ημέρες χορηγείται μια ήπια αντιβίωση, για την αποφυγή πιθανών επιμολύνσεων.

Πόνοι ιδιαίτεροι δεν υπάρχουν, αλλά τις πρώτες ημέρες εμφανίζεται μια ήπια ενόχληση, παρόμοια με αυτή που γίνεται αισθητή αν κάποιο σημείο του σώματος χτυπηθεί ελαφρά σε κάποια στερεή επιφάνεια.

Για τις 2-3 πρώτες ημέρες θα πρέπει να αποφεύγονται η πολύωρη ορθοστασία και το πολύ περπάτημα. Μετά μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και στις καθημερινές ασχολίες, αλλά για λίγες ημέρες ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η ορθοστασία ή το κάθισμα για πολλή ώρα, ώστε να μην επιβαρύνονται τα αγγεία και να γίνεται σωστά η κυκλοφορία του αίματος. Αν λοιπόν κάποιος κάνει καθιστική εργασία, του συνιστάται να σηκώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να περπατάει, ενώ σε όσους εργάζονται όρθιοι συνίσταται το αντίθετο.

Στις 7 ημέρες γίνεται η κοπή των ραμμάτων και, επειδή οι τομές είναι πολύ μικρές, συνήθως τα σημάδια με την πάροδο του χρόνου δεν φαίνονται καθόλου.

Τα γενικότερα αποτελέσματα της επέμβασης γίνονται ορατά άμεσα, αλλά η τελική εικόνα ολοκληρώνεται σε περίπου 2 μήνες.

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικό γιατρό –πλαστικό χειρουργό- και σε χειριυργείο κλινικής και όχι σε ιατρείο ή άλλο χώρο.

Η λιποαναρρόφηση δεν γίνεται σε περίπτωση που πάσχουμε από σοβαρά προβλήματα υγείας και ειδικότερα : σοβαρές αγγειοπάθειες, θρομβοφλεβίτιδες, καρδιοπάθειες, διαταραχές πηκτικότητας του αίματος, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα κ.α.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται συνεννόηση του πλαστικού χειρουργού με τον θεράποντα ιατρό και ενδεχομένως υπό προϋποθέσεις να μπορεί να γίνει η επέμβαση.

Το μέγιστο ποσό λίπους που μπορεί να λιποαναρροφηθεί δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 λίτρα γιατί διαφορετικά επέρχεται επιβάρυνση του οργανισμού.

Αν κάποιος λοιπόν, έχει επιπλέον κιλά και παρουσιάζει και τοπικές δυσμορφίες –τοπικό πάχος – σωστό είναι πριν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση να χάσει κιλά κάνοντας δίαιτα. Επειδή με την επέμβαση θα αφαιρεθούν λιποκύτταρα, τα οποία αυξομειώνονται σε όγκο ανάλογα με τα κιλά κάποιου, είναι σαφώς προτιμότερο όταν αφαιρεθούν να έχουν τον μικρότερο δυνατό όγκο. Έτσι θα είναι πιο εμφανή τα αποτελέσματα, αφού τα 2 λίτρα λίπους θα είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα, χωρίς να απαιτείται και μια δεύτερη λιποαναρρόφηση.

Εάν η επέμβαση γίνει από έμπειρο ειδικό γιατρό σύμφωνα με τους ιατρικούς κανόνες τότε τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και το πρόβλημα του τοπικού πάχους παύει να υπάρχει.

 

Κοντογιάννης Θάνος

Πλαστικός Χειρουργός