Η διατροφική αξία του καρπουζιού

Person with watermelon 0001.jpg
To καρπούζι είναι αδιαμφισβήτητα το φρούτο του καλοκαιριού που μας προσφέρει γλυκιά και δροσερή γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ αλλά και ως ελαφρύτερο γεύμα. Επίσης λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό (90%) συνιστά ιδανικό τρόπο ενυδάτωσης.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και έχει χώρα προέλευσης την Αφρική. Μάλιστα λέγεται ότι οι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν καρπούζια 5000 χρόνια πριν!

Όλα τα μέρη του καρπουζιού είναι καταναλώσιμα, ακόμα και τα εσωτερικά σπόρια, τα οποία μάλιστα έχουν θρεπτική αξία. Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών καθώς περιέχουν και φυτικές ίνες. Θα συμβουλεύαμε λοιπόν να καταναλώνετε και τα σπόρια μαζί με τον καρπό. Στον αραβικό κόσμο τα σπόρια του καρπουζιού αλατισμένα και ψημένα αποτελούν ένα υγιεινό σνάκ.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως σε ένα καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο και βρίσκεται και στις ντομάτες. Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση από καρκίνο του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας. Η θρεπτική αξία του καρπουζιού ανά 100γρ βρίσκεται στον παρακάτω πίνακα:

Θρεπτική Αξία Καρπουζιού

Θρεπτικά συστατικά

Περιεκτικότητα ανά 100γρ

Νερό

91,45

Ενέργεια σε kcal

30

Πρωτε’ί’νη σε γρ.

0,61

Υδατάνθρακες σε γρ.

7,55

Λιπαρά σε γρ.

0,15

Λυκοπένιο σε mcg

4532

Τρόποι κατανάλωσης καρπουζιού

  • Σε μια φρουτοσαλάτα μαζί με άλλα φρούτα

  • Ως φυσικό φρουτοχυμό μαζί με βερίκοκα, ροδάκινο και πεπόνι

  • Ως ελαφρύ βραδινό γεύμα με 30γρ φέτα και 2 φρυγανιές

  • Ως ελαφρύ βραδινό γεύμα με μια μπάρα δημητριακών 

Συμπερασματικά θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε το καρπούζι στη διατροφή σας, παραβλέποντας τους μύθους που ενδεχομένως έχουν φτάσει στα αυτιά σας ότι “το καρπούζι παχαίνει” ή “το καρπούζι έχει πολύ ζάχαρη”. Απεναντίας, τα οφέλη που έχετε καταναλώνοντας 300γρ καρπούζι ημερησίως (ίσο με ένα μπολ) είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις του στη σιλουέτα σας μικρές

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου

Kλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD