Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση άλλοτε ιδιοπαθής, σε ένα ποσοστό 20% των υπογόνιμων γυναικών, και άλλοτε οφείλεται σε κάποια βλάβη συγκεκριμένου οργάνου, όπως στην περίπτωση των μη διαβατών σαλπίγγων.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν υπογονιμότητα στη γυναίκα;

Το σύνδρομο Άσερμαν, κατά το οποίο υπάρχουν συμφύσεις στο εσωτερικό της μήτρας, η ύπαρξη δύο τραχήλων στη μήτρα και η ανεπαρκής ωορρηξία, συνήθως από ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών, είναι οι σημαντικότερες αιτίες. Είναι όμως πιθανό να παρουσιαστούν και προβλήματα στις σάλπιγγες.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών;

Καταρχάς, η γυναίκα μπορεί να πάσχει είτε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που σημαίνει ότι και οι δύο ωοθήκες της δεν κάνουν ωορρηξία ή κάνουν σπανίως, είτε από μία πολυκυστική ωοθήκη, που δεν εμποδίζει την άλλη, την υγιή να κάνει ωορρηξία. Μπορεί εξάλλου και η ωοθήκη που πάσχει να κάνει ωορρηξία, αλλά συνήθως το ωάριό της δεν είναι καλής ποιότητας.

Πώς δημιουργούνται προβλήματα στις σάλπιγγες;

Υπάρχει περίπτωση να έχουν κλειστεί με ιατρική επέμβαση ή κάποια από αυτές να έχει αφαιρεθεί από εξωμήτριο κύηση. Η σάλπιγγα όμως μπορεί να κλείσει επίσης από σαλπιγγίτιδα ή πυελίτιδα (φλεγμονή της πυέλου), από εξάπλωση της φλεγμονής, από φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης και από συμφύσεις.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα στη μήτρα;

Οι διαμαρτίες στη διάπλαση της μήτρας (η μήτρα χωρίζεται στα δύο με ένα χοντρό ή λεπτό διάφραγμα), η καρδιόσχημος μήτρα και τα ινομυώματα, που μειώνουν τον εσωτερικό χώρο και το έμβρυο δεν μπορεί να αναπτυχθεί, άρα αποβάλλεται, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα. Έχουμε επίσης την πολυϊνομυωματώδη μήτρα, που έχει χάσει την ελαστικότητά της, και τις συμφύσεις στο εσωτερικό της μήτρας, που προκαλούν εξίσου σημαντικά προβλήματα.

Μπορεί να υπάρχουν και αλλού προβλήματα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις συναντάμε φραγμένο τράχηλο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εντοπιστεί εύκολα από την πρώτη φορά με γυναικολογικές εξετάσεις. Μπορεί επίσης, να είναι πολύ κλειστός ο τράχηλος ώστε να μην επιτρέπει την έξοδο του αίματος αλλά και να εμποδίζει την είσοδο του σπέρματος. Συναντάμε επίσης ενδοκρινολογικά προβλήματα. Τέλος, υπάρχει και η ενδομητρίωση, όπου συναντούμε ενδομητριώση, όπου συναντούμε ενδομητριακό ιστό σε σημεία όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Πώς θεραπεύεται η γυναικεία υπογονιμότητα;

Σε πρώτη θέση υποβάλλουμε τη γυναίκα σε μια σειρά κλινικών και μικροβιολογικών εξετάσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις προτιμούμε τη σπερματέγχυση, η οποία είναι μια απλή μέθοδος για να καταστεί έγκυος η γυναίκα που έχει κανονική ωορρηξία και καλής ποιότητας ωάρια και βλεννογόνο της μήτρας. Σε άλλες περιπτώσεις αρκεί μια φαρμακευτική αγωγή και σε άλλες συνίσταται η εξωσωματική γονιμοποίηση ή το ντρίλινγκ ωοθηκών ή σαλπιγγοπλαστική. Είναι απαραίτητο, βέβαια, στις μέρες μας να έχει εξεταστεί με λεπτομέρεια και η ικανότητα του συζύγου.

Ευάγγελος Γκικόντε

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος