Δύσκολοι καιροί για μαμάδες

ΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΤΕ να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί και το πρόβλημά σας είναι πώς θα επιστρέψετε το συντομότερο στη δουλειά και στο γραφείο, ακούστε πρώτα τι λένε οι ειδικοί γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας παιδοψυχολόγος, για τα «πρέπει» και τα «μη» της περιόδου μετά την αίθουσα τοκετού

Η περίπτωση της Μαρίας Δαμανάκη, που μετά το μαιευτήριο ρίχτηκε στην μάχη της προεκλογικής περιόδου για το Δήμο της Αθήνας, τρέχοντας δεξιά-αριστερά στα πλαίσια της εκστρατείας της, γέμισε ερωτήματα πλήθος εγκύων γυναικών που βιάζονται να επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους. Μπορώ κι εγώ; Μήπως κινδυνεύω από κάτι; Είναι σωστό για το παιδί;

Αν και για την υγεία σας είναι απαραίτητο να μείνετε στο σπίτι όσο διαρκεί η λοχεία, δηλαδή για διάστημα έξι βδομάδων, για την ψυχική υγεία του βρέφους που φέρατε στη ζωή η απρόσκοπτη παρουσία σας στο πλευρό του είναι απολύτως αναγκαία για τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό, ενώ πολύ σημαντικό θεωρείται γενικότερα το διάστημα των δύο πρώτων χρόνων της ζωής του παιδιού!

Το γεγονός ότι κάποια φίλη σας γέννησε και γύρισε στη δουλειά μετά από μια βδομάδα χωρίς να πάθει τίποτα, δεν σημαίνει ότι δεν θα πάθετε κι εσείς.

«Μετά τον τοκετό η γυναίκα χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι να επανέλθει ο οργανισμός της και να μπορεί να εργαστεί και πριν» λέει, στον «Ε.Τ» ο γυναικολόγος κ. Β. Γκικόντες. «Εξαρτάται βέβαια από τον οργανισμό της κάθε γυναίκας, αν παραβιάζοντας την περίοδο της λοχείας, δηλαδή της προσοχής και της ξεκούρασης, θα έχει κάποιες επιπλοκές.

Πάντως, οι λεχώνες που γυρίζουν νωρίς στη δουλεία, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιμορραγία, με όλες τις συνέπειες της, δηλαδή εξάντληση, αναιμία κ.λ.π.», μας λέει ο γυναικολόγος.

Ξεκούραση

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν ξεκούραση τουλάχιστον ενός μηνός (έξι εβδομάδες διαρκεί η λοχεία) μετά τον τοκετό, «όχι τόσο γιατί αυτό το αυστηρά καθορισμένο διάστημα προσοχής για τη λεχώνα, αλλά γιατί θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να μείνει η γυναίκα σπίτι της και να παρουσιάσει εκεί αιμορραγία. Το μόνο που επιδιώκουμε προληπτικά είναι η μείωση αυτών των πιθανοτήτων», καταλήγει ο κ. Γκικόντες.

Για το παιδί, όμως, τα χρονικά αυτά όρια είναι πολύ μεγαλύτερα. Τους πρώτους έξι μήνες η μητέρα δεν πρέπει να λείπει καθόλου από το παιδί της, υποστηρίζουν οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι. «Διεθνείς ερευνητικές εργασίες απέδειξαν ότι ακόμα και ολιγοήμερες απουσίες της μητέρας τους πρώτους μήνες της ζωής δημιουργούν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα μέχρι και βαριές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, ενίοτε και σχιζοφρενικές διαταραχές, που θα εκδηλωθούν βέβαια αργότερα», τονίζει ο ψυχίατρος-παιδοψυχίατρος κ. Γ. Κούρος, πρόεδρος της Εταιρείας ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού.

 

Γκικόντε Ευάγγελος

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος