Μέλισσες, σφήκες, κουνούπια, σκορπιοί, φίδια, τσούχτρες

bee.jpg

Τα έντομα και τα ερπετά έχουν την περίοδο αυτή την τιμητική τους. Ο ήλιος και η ζέστη ευνοούν την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό τους. Ταυτόχρονα βέβαια η …ισχυρή παρουσία τους δυσκολεύει τη δική μας ζωή. Οι απρόσμενοι και απρόσκλητοι αυτοί επισκέπτες αφήνουν τα …σημάδια τους –ως επί το πλείστον στο δέρμα μας- και φεύγουν. Κι εμείς μένουμε με την αγωνία –και τον πανικό- πώς να αντιμετωπίσουμε τα ..τσιμπήματά τους, ιδίως όταν οι …εισβολείς έχουν ως στόχο τους λιλιπούτειους –που είναι συνήθως και τα εύκολα θύματά τους.

 

Τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπιες αντιδράσεις απέναντι σε δήγματα και τσιμπήματα εντόμων. Δεν αποκλείεται όμως κάποια παιδιά να είναι αλλεργικά σε ορισμένα δηλητήρια και να χρειαστούν ακόμη και επειγόντως ιατρική αντιμετώπιση.

ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ-ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΕ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ-ΔΗΓΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ Η’ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ….

Σπεύστε αμέσως για ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας έπειτα από ένα τσίμπημα εκδηλώσει τα παρακάτω συμπτώματα:

-Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή του

-Αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια της συνείδησής του

-Κνιδωτικό εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το σώμα

-Υπερβολικό πρήξιμο (οίδημα) κοντά στα μάτια, το στόμα, τα γεννητικά όργανα

Τα τσιμπήματα εντόμων προκαλούν συνήθως ερεθισμό ο οποίος όμως υποχωρεί μετά από μια ημέρα χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Πιθανότατα θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα που τα συνοδεύει, μην το κάνετε όμως εάν δεν συμβουλευθείτε (τον) γιατρό. Ιδίως εάν σκοπεύετε (ή σας υποδείξουν) να χρησιμοποιήσετε αντιισταμινικές κρέμες και λοσιόν ή και γιατροσόφια, όπως σόδα, αμμωνία, ξίδι, ντοματόζουμο –ναι, όλα υφίστανται ως μαγικές συνταγές στην ελληνική παραδοσιακή ιατρική…Αν η φαγούρα είναι έντονη, πιθανόν ο γιατρός να συστήσει κάποια αλοιφή κορτιζόνης ή αντιισταμινικά σκευάσματα (για λήψη από το στόμα).

Ας δούμε όμως πώς θα αντιμετωπίσετε την «επίθεση» καθενός από τους ..ιπτάμενους εισβολείς ξεχωριστά:

-Μέλισσες, σφήκες. Απαντώνται συνήθως σε κήπους, εξοχές, γενικώς όπου ευδοκιμούν θάμνοι και λουλούδια, αλλά και στις ακτές. Το τσίμπημά τους προκαλεί αμέσως πόνο και πρήξιμο –αποτέλεσμα της δηλητηριώδους ουσίας που εισχωρεί στον οργανισμό με το κεντρί του εντόμου- ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και αναπνευστικές δυσκολίες. Τα αντανακλαστικά σας απαιτείται να είναι άμεσα: πρέπει να απομακρύνετε από το δέρμα το κεντρί ολόκληρο και γρήγορα, ώστε να μην εγχυθεί μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου στο δέρμα. Αν το κεντρί φαίνεται, προσπαθείστε να το αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι ή με τα νύχια. Προσοχή, όμως! Δεν πρέπει να πιέζετε με ζουλήγματα την περιοχή γύρω από το κεντρί γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να μπει ακόμη πιο βαθιά στο δέρμα αντί να βγει προς τα έξω. Εάν δεν είστε σίγουροι για το …χέρι σας, ζητήστε βοήθεια από άλλον. Σε κάθε περίπτωση τοποθετείστε κρύες κομπρέσες επάνω στην περιοχή του τσιμπήματος για να ανακουφίσετε τον μικρό ασθενή από το πρήξιμο και την κοκκινίλα –αν και ο γιατρός θα σας υποδείξει επάλειψη με κάποιο κορτιζονούχο σκεύασμα ή και λήψη κάποιου αντιισταμινικού χαπιού για ταχεία υποχώρηση των συμπτωμάτων.

ΒΟΧ. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετική αντίδραση στα δήγματα και τα τσιμπήματα των εντόμων –ανάλογα με την ευαισθησία του στο δηλητήριο του …δράστη. Όσον αφορά το τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας σε κάποιες –σπάνιες- περιπτώσεις παρουσιάζεται αναφυλακτική αντίδραση. Πώς εκδηλώνεται αυτή; Με έντονο ιδρώτα, υπόταση, δύσπνοια και μελάνιασμα. Εάν το παιδί σας έχει τέτοια ευαισθησία και το γνωρίζετε, θα πρέπει να έχετε πάντοτε μαζί σας (ή όποιος το συνοδεύει) ΕΝΕΣΕΙΣ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΜΕΝΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ—-ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ μια ένεση αδρεναλίνης – ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ-ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ-ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ… – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ-για άμεση αντιμετώπιση της αναφυλακτικής αντίδρασης. Εννοείται ότι πρέπει να έχετε ενημερώσει τους δασκάλους του ώστε να μπορούν να αντιδράσουν αμέσως και ουσιαστικά.

-Κουνούπια. Οι πάλαι ποτε’ επισκέπτες του καλοκαιριού, τείνουν να γίνουν οι μόνιμοι συνοδοί μας όλες τις σεζόν στην Ελλάδα, καθώς οι ολοένα πιο ήπιες και «γλυκές» καιρικές συνθήκες ευνοούν πολύ την παρουσία τους. Αυξάνουν και πληθύνονται κοντά σε πισίνες, ποτάμια, λίμνες, λιμνάζοντα ύδατα, ελώδεις περιοχές. Μέχρι πρότινος θεωρούνταν εύκολος «εχθρός» καθώς στο «οπλοστάσιό» μας υπήρχαν ουκ ολίγα απωθητικά σκευάσματα για την αντιμετώπισή τους, αλλά πλέον αποδεικνύονται ισχυρός αντίπαλος. Το τσίμπημά τους αφήνει έντονη την αίσθηση της φαγούρας, αλλά και του τσουξίματος μερικές φορές, και προκαλεί μικρή διόγκωση του δέρματος με σημάδι του δήγματος στη μέση. Μπορείτε να κάνετε επαλείψεις με σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά για να περιορίσετε τη φαγούρα. Ενώ όσον αφορά την πρόληψη, που ως γνωστόν είναι η καλύτερη …θεραπεία, έχετε υπόψη σας ότι τα κουνούπια έλκονται από τα έντονα χρώματα, τις ευχάριστες μυρωδιές αλλά και τον ιδρώτα οπότε λάβετε τα μέτρα σας…

-Ψύλλοι. Οι εμφανίσεις τους είναι σπάνιες, αλλά όχι και απίθανες. Ρωγμές στο πάτωμα, χαλιά, αλλά και το τρίχωμα των ζώων αποτελούν τα «κρυσφύγετά» τους. Η επίθεσή τους γίνεται …ύπουλα και αθόρυβα, προτιμούν δε σημεία του δέρματος όπου τα ρούχα εφαρμόζουν σφιχτά στο σώμα, όπως η μέση ή οι γλουτοί. Το τσίμπημά τους προκαλεί μικρή διόγκωση στο δέρμα και μοιάζει με αυτή της κνίδωσης. Υπάρχουν ειδικά απωθητικά για τους ψύλλους, τα οποία θεωρούνται αποτελεσματικά για την πρόληψη των δηγμάτων. Είναι όμως πιο ασφαλές για την υγεία των παιδιών σας να προσέχετε ώστε να μην πλησιάζουν τις «εστίες» των ψύλλων, ιδίως τα οικόσιτα ζώα.

-Κοριοί. Εκτός από τα …τηλέφωνα, απαντώνται σε ρωγμές στους τοίχους και στα πατώματα, καθώς και σε σχισμές σε έπιπλα και σε κρεβάτια. Το καλό με τα εν λόγω έντομα είναι ότι είναι …μόνο νυχτερινοί τύποι (δαγκώνουν κυρίως τη νύχτα), αλλά όπως και τα υπόλοιπα είδη της συνομοταξίας τους ευδοκιμούν ιδίως τις ζεστές εποχές του έτους. Αφήνουν έντονα τα ίχνη τους, συνήθως 2-3 σημάδια στη σειρά, τα οποία είναι κόκκινα και διογκωμένα, με φυσαλλίδα. Ο γιατρός θα διαγνώσει με βεβαιότητα το τσίμπημα από κοριό και θα σας δώσει …..

Τι πρέπει να προσέχετε για να μην …έχετε τσιμπήματα εντόμων:

-Αποφεύγετε να πηγαίνετε με τα παιδιά σε περιοχές όπου μαζεύονται ή φωλιάζουν έντομα, πχ σε λιμνάζοντα ύδατα, σε δενδρόκηπους, αλλά και εστίες σκουπιδιών

-Αν βρίσκεστε σε περιοχή όπου υπάρχει πιθανότητα να γίνει το παιδί στόχος εντόμων, ντύστε το με μακριά παντελόνια και μακρυμάνικες μπλούζες

-Περιορίστε από την καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα του παιδιού ρούχα με πολύχρωμα και λουλουδάτα υφάσματα καθώς πιθανολογείται ότι είναι …πόλος έλξης για τα έντομα

-Μην χρησιμοποιείτε μυρωδάτα σαπούνια, αρώματα, σαμπουάν κα, επειδή οι μυρωδιές τους έλκουν τα έντομα

-Διατηρείτε τα νύχια του παιδιού καθαρά και κοντοκομμένα ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα μολύνσεων από τον κνησμό στο δέρμα. Αν πάντως το τσίμπημα μολυνθεί, η περιοχή θα κοκκινήσει και θα πρηστεί. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό για το ενδεχόμενο της χορήγησης αντιβίωσης.

-Τσούχτρες. Κατά καιρούς κάνουν έντονη την παρουσία τους στις θάλασσές μας αναστατώνοντας τους λουόμενους –και όχι αδίκως αφού τα τσιμπήματά τους είναι από τα πιο ενοχλητικά και επώδυνα. Το καλό είναι βέβαια πως η …επαφή –πάντα ακούσια- με τις τσούχτρες σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και αυτό μόνο όταν κάποιος είναι αλλεργικός. Αν λοιπόν το μικρό σας δεχθεί …επίθεση φιλίας από τσούχτρες, το δέρμα του θα κοκκινίσει, ενώ μπορεί να κάνει και φουσκάλες. Ταυτόχρονα θα έχει τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα –όλα συνέπειες της τοξικής ουσίας που απελευθέρωσε η τσούχτρα από τα πλοκάμια της στο δέρμα. Τι κάνετε εσείς σε αυτήν την περίπτωση; Καταρχήν, απομακρύνετε τα πλοκάμια της τσούχτρας που πιθανόν έχουν απομείνει κολλημμένα στο σώμα του παιδιού, αλλά όχι με γυμνά χέρια διότι θα βρεθείτε κι εσείς με τα ίδια συμπτώματα μέσα σε λίγα λεπτά. Η προσφορότερη μέθοδος απομάκρυνσης υπαγορεύει να χρησιμοποιήσετε άμμο που υπάρχει εν αφθονία γύρω σας –γεμίζοντας τις χούφτες με άμμο και τρίβοντάς τες πάνω στην «πληγείσα» περιοχή. Στη συνέχεια τοποθετείστε πάγο ή κρύες κομπρέσες για ταχεία ανακούφιση των συμπτωμάτων της φαγούρας και του πόνου. Ο γιατρός θα συστήσει κάποια κορτιζονούχο κρέμα για να περιοριστεί η τοπική φλεγμονώδης αντίδραση. Αν δεν είναι διαθέσιμο τέτοιο σκεύασμα στο σημείο που βρίσκεστε, έχετε εναλλακτική λύση: χρησιμοποιήστε κομπρέσες με ξυδόνερο. Εάν πάντως τα τσιμπήματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των «τοπικών» μέτρων, καλύτερα να απευθυνθείτε σε γιατρό, νοσοκομείο, φαρμακείο για περαιτέρω βοήθεια.

-Σκορπιοί-φίδια. Από τα πιο αποκρουστικά ερπετά της ελληνικής πανίδας, οι σκορπιοί και τα φίδια δεν κάνουν τόσο συχνά την εμφάνισή τους –ευτυχώς για όλους, μικρούς και μεγάλους. Ομοίως τα τσιμπήματά τους είναι σχετικά σπάνια και συνήθως δεν βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου που δέχθηκε το δήγμα τους. Αρκούν ωστόσο για να μας προκαλέσουν πανικό και ταραχή και με το παραπάνω…Εάν θυμάστε πάντως ότι τα τσιμπήματά τους προκαλούν τοπικές δερματικές αντιδράσεις σχεδόν ίδιες με αυτές που προκαλούν τα τσιμπήματα από μέλισσες ή σφήκες, η αντιμετώπισή τους θα γίνει σαφώς ευκολότερη και πιο ψύχραιμα. Πάγος, παγωμένες κομπρέσες, επάλειψη με κορτιζονούχο αλοιφή αποτελούν κι εδώ την ιδανική λύση. Πιθανότατα όμως θα χρειαστείτε και κάποιο ισχυρό παυσίπονο διότι το τσίμπημα έχει ως συνέπεια τον έντονο τοπικό πόνο. Πρώτο μέλημά σας εάν το παιδί τσιμπηθεί από φίδι ή σκορπιό πρέπει να είναι η μεταφορά του προς το κοντινότερο οργανωμένο ιατρείο ή φαρμακείο –δεν αποκλείεται να χρειαστεί ειδικός αντιοφικός ορός. Όσον αφορά την χάραξη με ξυραφάκι ή μαχαίρι του σημείου του δέρματος που έχει δεχθεί την «επίθεση», η οποία απομακρύνει το δηλητήριο συνεπεία της αιμορραγίας που προκαλείται, καλύτερα μην το επιχειρήσετε. Κι αυτό διότι δεν αποκλείεται να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, να εισέλθει δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα δηλητηρίου στον οργανισμό.

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ…..ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ….ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ – ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΘΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ….

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ Η ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΟΒΑΡΩΤΕΡΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΩΝ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ….

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ –ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΣΕ ΣΚΙΕΡΟ – ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΛΑ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ….

ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ….

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΤΟΥ – ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ – ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΒΑΡΥΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ……

Βασίλης Κατσιμπούλας

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος