Δίαιτα και Παγωτό: Μπορούν να συνυπάρχουν;

new7_3720251_blog.jpg

Παγωτό! Το αγαπημένο καλοκαιρινό σνακ που μας δροσίζει!

 

Τώρα που το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ, επιθυμούμε περισσότερο δροσιστικές τροφές προκειμένου να ρίξουμε τη θερμοκρασία του σώματος μας και να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Έτσι διατροφικές επιλογές όπως οι χυμοί, τα φρούτα, τα γιαούρτια, το κρύο τσάι και τα μίλκ σέικ προτιμούνται ως σνακ μεταξύ των γευμάτων. Ένα άλλο αγαπημένο σνακ που προτιμούμε αυτή την εποχή είναι το παγωτό.

 

 

Το παγωτό αποτελείται κυρίως από γάλα, το οποίο ανάλογα με τον παρασκευαστή μπορεί να είναι φρέσκο ή σε μορφή σκόνης, ημίπαχο ή πλήρες. Εκτός από γάλα το παγωτό μπορεί να περιέχει αυγά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη ή γλυκαντικά και αποξηραμένα φρούτα, σιρόπι ή ξηρούς καρπούς. Οι εταιρείες τροφίμων προκειμένου να βετιώσουν την υφή του παγωτού χρησιμοποιούν γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές.

Η θρεπτική αξία του παγωτού είναι είναι υψηλή, αφού περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες A, D και Ε, καζε’ί’νη (πρωτε’ί’νη γάλακτος) και υδατάνθρακες (όπως η λακτόζη). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το παγωτό περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου. Αρκεί να  σημειώσουμε πως 100γρ παγωτού περιέχουν 100-120mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει το 10% των ημερίσιων αναγκών μας. Ωστόσο, παρόλο που το παγωτό έχει πλούσια θρεπτική αξία, δεν παύει να αποδίδει 100 με 350 θερμίδες ανά 100γρ γεγονός το οποίο το έχει ενοχοποιήσει για αύξηση βάρους. Στην πραγματικότητα όμως η ασφαλής κατανάλωση του (120γρ ως 3 φορές στην εβδομάδα)  δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σιλουέττα μας.

 

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα είδη των παγωτών σε σπιτικό, τυποποιημένο και light.

 

To σπιτικό παγωτό είναι το πιο αγνό, καθώς κατά την παρασκευή του δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, γι΄αυτό και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των θερμίδων, ανάλογα με την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, οπότε οι διακυμάνσεις στις θερμίδες και τα λιπαρά είναι μεγάλες. Μπορεί να περιέχει 100-400 θερμίδες ανά 100γρ και 8-20γρ λιπαρών ανά 100γρ. Η πιο χαμηλοθερμιδική επιλογή σπιτικού παγωτού είναι η γρανίτα που παρασκευάζεται από χυμό και φρούτα εποχής.

 

Το τυποποιημένο παγωτό έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω των σταθεροποιητών αλλά και των συντηρητικών που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες τροφίμων, αλλά παράλληλα βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και γεύσεων. Οι θερμιδική του αξία είναι ανάλογη με αυτή του σπιτικού παγωτού και η τιμή του κυμαίνεται από 1,5 έως 6 ευρώ τα 100γρ.

 

Τέλος το light παγωτό έχει περίπου τα μισά λιπαρά και τα 2/3 των θερμίδων του κανονικού τυποποιημένο παγωτού. Ένα light παγωτό προσδίδει 4-8γρ λιπαρών ανά 100γρ και 80 με 170 θερμίδες. Προκειμένου να μειωθούν οι θερμίδες, τα light παγωτά παρασκευάζονται με ημιαποβουτυρωμένο γάλα, σοκολάτα γάλακτος και γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη. Η τεχνολογία τροφίμων έχει εξελιχθεί τόσο που τα light παγωτά δεν υστερούν καθόλου σε γεύση σε σχέση με τα τυποποιημένα παρά μόνο σε λιπαρά.

 

Συμπερασματικά, το παγωτό δεν είναι ένα απαγορευμένο έδεσμα, αλλά μια τροφή που αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα και με τη συχνότητα που πρέπει μας δροσίζει ενώ παράλληλα μας προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά.

 

 

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου

Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD

www.somaygies.gr