Γιόγκα: Αποκτήστε ενέργεια

Η αρχαία τέχνη της γιόγκα έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Εξισορροπεί πνεύμα και σώμα και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων και άγχους. 

 

Σε όλες τις ασκήσεις γιόγκα η εισπνοή γίνεται από την μύτη και η εκπνοή από το στόμα. Στο μέρος που θα διαλέξουμε να κάνουμε τις ασκήσεις πρέπει να επικρατεί απόλυτη ηρεμία.

  • Για πλάτη – Η ΓΑΤΑ

Γονατίστε στα τέσσερα αφήνοντας κενό μεταξύ ποδιών και χεριών. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Καθώς θα εκπνέετε, μαζέψτε το κεφάλι σας προς το στήθος σας και, παράλληλα, ανασηκώστε την πλάτη σας ώστε να σχηματίζεται μια καμάρα. Εισπνεύστε τεντώνοντας το κεφάλι σας ψηλά, καθώς και την πλάτη σας. Επαναλάβετε λίγες φορές δίνοντας βάση στην αναπνοή σας.

  • Για προβλήματα των εμμήνων – Η ΓΕΦΥΡΑ

Ξαπλώστε αναπαυτικά, λυγίστε τα γόνατα, έχοντας τα πόδια σας σε απόσταση και τα χέρια σας παράλληλα στο σώμα σας. Αναπνεύστε σηκώνοντας, παράλληλα, όσο μπορείτε τη λεκάνη σας. Μείνετε για λίγο σ’αυτή τη στάση αναπνέοντας κανονικά. Εκπνέοντας, γυρίστε στη αρχική στάση αργά-αργά. Επαναλάβετε έως ότου χαλαρώσετε.

  • Για πονοκεφάλους – ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Καθίστε άνετα με τα μάτια σας σφικτά κλεισμένα και πιέστε τα όσο πιο πολύ μπορείτε. Αμέσως ανοίξτε το στόμα σας, επίσης, όσο πιο πολύ μπορείτε. Καθίστε έτσι για πολλή ώρα, όσο αντέχετε, αναπνέοντας από το στόμα (και εκπνέοντας). Επαναλάβετε πολλές φορές.  

  • Για το στρες – Η ΣΤΑΣΗ ΒΟΥΝΟΥ

Καθίστε με τα πόδια σας σταυρωμένα, τα χέρια σας χαλαρωμένα στο πλάι και την πλάτη σας ίσια. Εισπνεύστε τεντώνοντας τα χέρια σας στο πλάι ως το ύψος των ώμων σας.

Εκπνέοντας, φέρτε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Έπειτα εισπνεύστε ανοίγοντας τα χέρια σας, έχοντας πάντα τις παλάμες σας ανοικτές. Εκπνεύστε κατεβάζοντας παράλληλα τα χέρια σας στην αρχική τους θέση.

Παρήμερος Ζαχαρίας

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής