Διατροφή και υγιές δέρμα

Το δέρμα, όντας ένα όργανο του σώματος επηρεάζεται από τη διατροφή μας, όπως επηρεάζονται και τα υπόλοιπα όργανα του σώματός μας. Όπως λέει και ο λαός «είμαστε ό,τι τρώμε», έτσι και η διατροφική κατάσταση του σώματός μας, αντανακλάται και στο δέρμα μας.  Τα καλά νέα είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα δερματικά κύτταρα για να προστατεύονται επαρκώς, μπορούμε εκτός από την εξωτερική εφαρμογή (ειδικά προϊόντα, περιποιήσεις προσώπου) να τα διοχετεύσουμε εσωτερικά στα κύτταρά μας μέσω της διατροφής. Σημαντικές έρευνες έχουν καταδείξει τη σημασία των αντιοξειδωτικών και κάποιων συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που σε συνεργασία μπορούν να προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο πώς δείχνει και τι αίσθηση έχει το δέρμα, ακόμα και στον τρόπο που γερνάει.

 

Ποια συστατικά της διατροφής προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη;

Βιταμίνες C και Ε. Και οι δύο είναι βασικά συστατικά του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα. Ακόμα, δρώντας ως ισχυρά αντιοξειδωτικά περιορίζουν την επίδραση της UVB ακτινοβολίας στο δέρμα και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται κυρίως στα καλής ποιότητος έλαια και μαργαρίνες, ενώ η βιταμίνη C στα φρούτα και λαχανικά εποχής, κυρίως τα εσπεριδοειδή.

Βιταμίνη Α. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται ξηρό και εξασθενημένο, ενώ η τοπική επάλειψη με βιταμίνη Α (ρετινόλη) δείχνει να μειώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης. Βρίσκεται στα σκουρόχρωμα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά και στις μαργαρίνες.

Σελήνιο. Η αυξημένη συγκέντρωση σεληνίου στο δέρμα έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την καταστροφική επίδραση του ηλίου στο δέρμα, καθώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το ιχνοστοιχείο αυτό βρίσκεται κυρίως στα φυτά, στα ολικής αλέσεως δημητριακά, στα κρεατικά, στα θαλασσινά, στους καρπούς.

Ψευδάργυρος. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ακμής, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, όπως και στη προστασία του DNA του κυττάρου . Βρίσκεται στα οστρακοειδή, στο ψαχνό κρέας και στα πουλερικά

Ασβέστιο. Βρίσκεται στις στιβάδες της επιδερμίδας και προστατεύει την υγρασία, διατηρώντας την στο εσωτερικό του δέρματος. Πλούσια πηγή στα γαλακτοκομικά

Απαραίτητα λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και τα ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και στα ακόρεστα λιπαρά, προστατεύουν τη μεμβράνη των κυττάρων από την απώλεια νερού μέσα από το κύτταρο αλλά και από την εισροή τοξινών. Επίσης μειώνουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε ένα λιπαρό πρόσωπο. Αποτέλεσμα: νεανικό και γεμάτο πρόσωπο! Η χρήση καλής ποιότητας λιπαρών, όπως είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λιπαίνει το δέρμα και καθώς διατηρεί ανέπαφα τα αντιοξειδωτικά του χαρακτηριστικά, κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές.

Και λίγα λόγια για το νερό- 8-10 ποτήρια καθαρό νερό ημερησίως βοηθούν στην ενυδάτωση και κάνουν το δέρμα σας να δείχνει λαμπερό και υγιές. Συμπληρωματικά, βοηθούν τα κύτταρα να κινούν τα θρεπτικά συστατικά μέσα στα κύτταρα και να απομακρύνουν τις τοξίνες που σχηματίζονται. Τέλος, η καλύτερη ενυδάτωση επιτρέπει την καλύτερη αποβολή ιδρώτα που καθαρίζει τους δερματικούς πόρους.

Μην παρασύρεστε όμως από τις ωφέλιμες δράσεις αυτών των ουσιών! Θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι τα παραπάνω συστατικά είναι ισχυρές ουσίες που αν χρησιμοποιηθούν σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα.

Συνοπτικά λοιπόν, για την υγεία του δέρματος, η διατροφή μας θα πρέπει να είναι ποικίλη, πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψαρικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καρπούς, καθώς και σε υγρά. Η σύνταξη ενός διαιτολογίου από κάποιο επιστήμονα διαιτολόγο, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και την υγεία των οργάνων μας, μπορεί να ωφελήσει και το πώς δείχνουμε προς τα έξω, χωρίς να θέτει την υγεία μας σε κίνδυνο!

Χριστίνα-Έλενα Δρακοπούλου

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

State Registered Dietitian (UK), M.Sc.