Το παιδί μου είναι παχύσαρκο. Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;

Baby in high chair.jpg

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα θέμα που συζητιέται πολύ τελευταία, καθώς αγγίζει ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Μια πρόσφατη μελέτη σε σχολεία από την ελληνική επικράτεια  έδειξε ότι κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 2 έως και 19  ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του αυξημένου σωματικού βάρους σε ολοένα αυξανόμενο βαθμό.

 

Ηλικία

ΑΓΟΡΙΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

2-6 ετών

18.1%

16.3%

7-12 ετών

22.7%

18.3%

13-19 ετών

29.6%

16.1%

Ποσοστό παιδιών με αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαρο + παχυσαρκία) ανά ηλικιακή ομάδα.

Ποια είναι όμως τα σωστά βήματα που μπορεί να κάνει ο γονιός για να προφυλάξει ή να θεραπεύσει σωστά το παιδί του;

 Ο πρώτος και βασικός κανόνας όταν ασχολείται κανείς με παιδιά είναι ότι τα παιδιά δεν είναι ενήλικες σε μικρογραφία. Είναι μεν περισσότερο ευπαθή στις σωματικές συνέπειες της παχυσαρκίας, αλλά έχουν πολύ πιο ευαίσθητο ψυχισμό και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Καλό θα ήταν λοιπόν το παιδί να επισκέπτεται συχνά τον/την παιδίατρό του ώστε να παρακολουθείται η ανάπτυξή του με βάση τις ειδικές καμπύλες βάρους και ύψους. Εάν το παιδί αρχίσει και παίρνει βάρος δυσανάλογα με το ύψος του, καλό θα ήταν να γίνει ένας περαιτέρω έλεγχος και αν κριθεί απαραίτητο να ξεκινήσει μια θεραπεία.

Μια σωστή αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας περιλαμβάνει τα εξής:

Α) το παχύσαρκο παιδί δεν είναι ανάγκη σε όλες τις περιπτώσεις να χάσει βάρος. Σαν πρώτος στόχος τίθεται η διατήρηση του υπάρχοντος βάρους για κάποιο χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει την ομαλοποίηση του βάρους του σε σχέση με το αυξανόμενο ύψος (να ‘πάρει’ τα κιλά σε ύψος).

Β) η απώλεια βάρους κρίνεται απαραίτητη μόνο εάν το παιδί έχει προχωρήσει ηλικιακά και το ύψος του δεν θα αλλάξει κατά πολύ ή είναι αρκετά πάνω από το φυσιολογικό βάρος για το ύψος που υπολογίζεται να φτάσει, ή το βάρος του έχει αρχίσει να του δημιουργεί και άλλα προβλήματα υγείας.

Γ) η απώλεια κιλών σε ένα νεαρό οργανισμό πρέπει απαραίτητα να είναι αργή, καθώς το πιο σημαντικό όταν το παιδί μεγαλώνει, είναι να παίρνει τα απαραίτητα συστατικά για σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη. Η απώλεια κιλών στην παιδική παχυσαρκία πρέπει να γίνει με τη βοήθεια μιας διατροφής σωστής για την ηλικία του και τις ανάγκες του, με ρυθμό απώλειας όχι μεγαλύτερου των 1 έως 4 κιλών το μήνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να ακολουθήσει προγράμματα δίαιτας σχεδιασμένα για ενήλικες.

Δ) η θεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη βοήθεια όλης της οικογένειας τόσο σε θέματα διατροφής και άσκησης (να ακολουθείται ένας σωστός τρόπος διατροφής και άθλησης από όλους) όσο και σε θέματα ψυχολογικής στήριξης με αποφυγή στιγματισμού του πάσχοντος παιδιού. Το παιδί και η οικογένεια θα πρέπει να παρακολουθούνται από ομάδα ιατρών και άλλων ειδικοτήτων που θα συμβάλλουν συλλογικά στην προσπάθεια αυτή.

Ε) οι ειδικοί θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε το παιδί να μην αισθανθεί ότι έχει πρόβλημα και ότι είναι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά.

ΣΤ)οι ειδικοί τέλος θα πρέπει να στηρίξουν τους γονείς και σε καμιά περίπτωση να μην τους κατακρίνουν.

Το σημαντικότερο: επειδή μιλάμε για τα αγαπημένα μας πλάσματα στον πλανήτη, καλό είναι να κάνουμε το καλύτερο γι’ αυτά με κέφι και προπάντων με όραμα.

Χριστίνα-Έλενα Δρακοπούλου

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

State Registered Dietitian (UK), M.Sc.