Μασήστε καλά και αδυνατίστε!

new29_564874c_blog.jpg
Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο καλά μασάμε την τροφή μας τόσο περισσότερο βοηθάμε τον οργανισμό μας να χάσει τα περιττά κιλά αλλά και να απορροφήσει όλα τις θρεπτικές ουσίες των τροφών!

Όσον αφορά την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, μια απλή εξήγηση είναι ότι το καλό μάσημα της τροφής βοηθά να γίνεται καλύτερη πέψη.

Ειδικά όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, η θρεπτική ουσία των οποίων είναι κατά κύριο λόγο στις φλούδες και στο περίβλημα αυτών, η καλή μάσηση τους βοηθάει να σπάσουν οι εξωτερικές μεμβράνες, να απελευθερωθούν τα θρεπτικά τους συστατικά και στη συνέχεια να απορροφηθούν ευκολότερα από τον οργανισμό. Ακόμη, όταν η τροφή είναι καλά μασημένη, μπαίνει στο στομάχι μας τεμαχισμένη σε περισσότερα κομμάτια, με αποτέλεσμα η επιφάνεια της τροφής που είναι εκτεθειμένη στα πεπτικά ένζυμα του στομαχιού να είναι μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι θα απορροφηθούν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά κατά την πέψη, εφόσον ο οργανισμός έχει πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτά, κάτι που δε θα γινόταν αν η τροφή ήταν σε μεγάλα κομμάτια.

Η σωστή μάσηση της τροφής μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ και στην απώλεια βάρους! Όσο πιο πολύ μασάμε τις τροφές τόσο περισσότερη ώρα κάνουμε να τελειώσουμε το γεύμα μας. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλός χρειάζεται 20 λεπτά για να επεξεργαστεί την πληροφορία του κορεσμού και να νιώσει ο οργανισμός μας ότι χόρτασε. Έτσι όταν μασάμε γρήγορα ή κατεβάζουμε τις τροφές σχεδόν αμάσητες, καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειαζόμαστε και παχαίνουμε. Στο παγκόσμιο συνέδριο διαιτολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία διαπιστώθηκε μέσα από έρευνες ακόμη μια σημαντική πληροφορία: αν δύο άνθρωποι καταναλώνουν ακριβώς την ίδια ποσότητα του ίδιου φαγητού, ο ένας μασώντας καλά την τροφή του και ο άλλος όχι, τότε φαίνεται ότι σε μακροχρόνιο επίπεδο αυτός που μασάει καλύτερα και τρώει πιο αργά «καίει» περισσότερες θερμίδες από αυτόν που μασάει γρήγορα και άτσαλα!

Παράλληλα, η καλά μασημένη τροφή βοηθάει τον οργανισμό μας να αποφύγει τραυματισμούς του γαστρεντερικού σωλήνα, ενώ παράλληλα η προώθηση της τροφής προς το στομάχι και αργότερα προς τα άλλα λειτουργικά συστήματα είναι ευκολότερη.

Τέλος, η καλή μάσηση της τροφής θεωρείτε απαραίτητη καθώς κατά την μάσηση η τροφή αναμειγνύεται με το σάλιο, το οποίο έχει πολλαπλό ευεργετικό ρόλο. Αρχικά βοηθάει στην πέψη του αμύλου, προστατεύει τα δόντια αφού τα επαναμεταλοποιεί, λιπαίνει τις τροφές, τις συγκρατεί ενοποιημένες μέχρι να φτάσουν στο στομάχι μας και έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

Γι αυτό, αν… «δεν μασάτε» στη ζωή πολύ σωστά πράττετε! Αν δεν μασάτε σωστά την τροφή σας όμως, ξεκινήστε άμεσα! Τα αποτελέσματα θα σας ενυπωσιάσουν!

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr

υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη