Γλυκά για άμεση ενέργεια;

new29_5049717a_m.jpg

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδίως απογευματινές και βραδινές ώρες νιώθουμε ότι η ενέργεια μας έχει εξαντληθεί και σκεφτόμαστε τι πρέπει να φάμε ή να πιούμε για να τονωθούμε. Οι περισσότεροι σε αυτές τις περιπτώσεις θα καταφύγουν στον καφέ και σε κάποιο γλύκισμα ώστε να αναζωογονηθούν και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

Ο καφές και τα γλυκίσματα μπορεί στιγμιαία να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα λόγω της άμεσης επίδρασης τους στο νευρικό και πεπτικό σύστημα, στην πραγματικότητα όμως μετά από 1 ώρα μας φέρνουν σε χειρότερο ενεργειακό επίπεδο και μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι. Αντιθέτως, υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας παρέχουν ενέργεια και ζωτικότητα σταδιακά και όχι τόσο βραχυπρόθεσμα.

Η μπανάνα και το καρπούζι είναι 2 φρούτα τα οποία παρέχουν το ίδια άμεσα ενέργεια με τα γλυκά λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη. Επιπλέον, τα φρούτα θα τροφοδοτήσουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Φρούτα που συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία είναι και το μάνγκο, η παπάγια και ο ανανάς.

Τα καρότα και οι πατάτες, όπως και τα παραπάνω φρούτα μπορούν με την πρόσληψη τους να προκαλέσουν πολύ γρήγορη άνοδο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, όπως θα προκαλούσε και η κατανάλωση μελιού. Τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, φυλικό οξύ και κάλιο, όλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς πρόσθετη ζάχαρη αποτελούν μια πολύ καλή λύση για την φόρτιση του οργανισμού με ενέργεια. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες αυξάνουν σταδιακά τη γλυκόζη του αίματος με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος και οι μυϊκές ομάδες να αντλούν συνεχώς ενέργεια από την κυκλοφορία του αίματος για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Συνεπώς, η πρόσληψη δημητριακών ενδείκνυται ως πρωινό και απογευματινό γεύμα.

Σημαντικό ρόλο στην ζωτικότητα που νιώθουμε κάθε μέρα παίζει η κατανάλωση νερού. Ιδίως όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός 8 ποτήρια νερού την ημέρα είναι απαραίτητα για την αποφυγή αφυδάτωσης και εξάντλησης.

Δημητρούλης Μ. Εμμανουήλ MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος