Διάσημες δίαιτες

diashmesdiaites_home.jpg

Πολλά έχουν λεχθεί κατά καιρούς για δίαιτες αστραπές, για συνταγές επιτυχίας, για μαγικές τροφές. Ποια είναι όμως η αλήθεια γι’ αυτές τις δίαιτες και που στοχεύουν;

Ο σημαντικός περιορισμός της τροφής, η μονοφαγία και ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων (αυτό δηλαδή που προωθούν οι δίαιτες αποτοξίνωσης) μπορεί να στερήσουν από τον οργανιομό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ουσιαστικά να μη «χαρίζουν» υγεία, όπως υπόσχονται, αλλά να δημιουργούν προβλήματα σ’ αυτήν. Η ταχεία απώλεια βάρους οδηγεί κατά βάση σε απώλεια υγρών, αποθεμάτων γλυκογόνου και μυϊκού ιστού, παρά στην απώλεια λιπώδους ιστού, που είναι το επιθυμητό. Θα πρέπει πλέον λοιπόν να φοβόμαστε όχι μόνο την παχυσαρκία, αλλά και ορισμένες «μεθόδους» αντιμετώπισης της. Είναι επίσης γνωστό το πόσο ταλαιπωρεί όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά το επιπλέον βάρος. 

Αν συνεχιστούν για περισσότερο από μερικές ημέρες μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, κυρίως γλυκόζης (βασικό καύσιμο του οργανισμού), βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση, αδυναμία και ζαλάδες.  

Ας δούμε μεμονωμένα λοιπόν κάποιες από τις πιο δημοφιλείς: