Δίαιτα Άτκινς (Αtkins)

Για κρεατοφάγους…

Εμπνευστής της δίαιτας που ακολουθεί είναι ο  dr Atkins και υπόσχεται στους εφαρμοστές της ταχεία απώλεια κιλών με ταυτόχρονο χορτασμό!

Η δίαιτα Άτκινς είναι πρωτεϊνικής φύσεως και βασίζεται στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων, αποκλείοντας σχεδόν τους υδατάνθρακες.

Αν και τα τρόφιμα που απαρτίζουν την δίαιτα έχουν υψηλό κόστος, χρησιμοποιείται ευρέως στις Η.Π.Α. λόγω της εύκολης εφαρμογής της: επιτρέπει την κατανάλωση απεριόριστων μερίδων, τα τρόφιμα είναι εύγευστα, ενώ δεν επηρεάζει την κοινωνική ζωή του ατόμου που την εφαρμόζει καθώς τα τρόφιμα βρίσκονται παντού, δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία και το αλκοόλ επιτρέπεται!

Παράδειγμα 3μερης δίαιτας Άτκινς:

1η Ημέρα
Πρωινό 2 σφιχτά αυγά 
Γεύμα ψητό ή βραστό Κοτόπουλο (απεριόριστο), 2 φλ μαρούλι 
Δείπνο Τόνος σε νερό (απεριόριστο), 1 φλ μαρούλι
2η Ημέρα
Πρωινό Τυρί και ζαμπόν 
Γεύμα ψητό ή βραστό Ψάρι (απεριόριστο), 1 φλ χόρτα  
Δείπνο
Cottage cheese (απεριόριστο), 1 ντομάτα
3η Ημέρα
Πρωινό Τυρί και ζαμπόν
Γεύμα ψητό ή βραστό Χοιρινό (απεριόριστο), 2 φλ καρότα
Δείπνο Τόνος σε νερό (απεριόριστο), 1 φλ μαρούλι

Πέραν του κόστους που αναφέρθηκε, η δίαιτα  Ατκινς έχει πολύ σοβαρότερα μειονεκτήματα τα οποία και παρουσιάζουμε:

1. Η ποσότητα υδατανθράκων είναι ιδιαίτερα ελλιπής.

Οι ενεργειακές ανάγκες του ατόμου που την εφαρμόζει δεν καλύπτονται, νιώθει ατονία και  ανικανότητα για εκγύμναση.  Ο εγκέφαλος του τροφοδοτείται με κετονικά σώματα αντί της γλυκόζης, επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα του και το άτομο αποκτά εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης. Τα ούρα και η αναπνοή του αποκτούν οσμή ασετόν. Στερείται όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στα τρόφιμα που αποκλείει. Επίσης η στέρηση των υδατανθράκων τον οδηγεί συχνά σε βουλιμικές κρίσεις.

2. Η ποσότητα κορεσμένων λιπών είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Το κορεσμένο λίπος εμπεριέχεται στο αυγό, τα τυριά και το κρέας σε ποσότητα ανάλογη με τη λιπαρότητα τους. Πολύ γρήγορα, η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπών οδηγεί σε διάρροια και αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα (LDL-κακή χοληστερόλη). Μακροπρόθεσμα οδηγεί σε καρδιόπαθειες.

3. Λανθασμένες διατροφικές συνήθειες.

Το άτομο που εφαρμόζει την δίαιτα  Άτκινς αποκτά λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, καθώς στερείται τα ενδιάμεσα γεύματα, ενώ τα κύρια είναι μονότονα.

4.Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Μειώνεται!

Αν και η πρωτεϊνική πρόσληψη είναι αυξημένη, δεν αξιοποιείται κατάλληλα από τον οργανισμό λόγω έλλειψης άλλων συστατικών. Η θεαματική απώλεια κιλών που παρατηρείται οφείλεται στη φθορά μυικού ιστού, με αποτέλεσμα την μείωση του βασικού μεταβολισμού του ατόμου. Έτσι μετά το πέρας του προγράμματος το σώμα επανακτά εύκολα τα κιλά που έχασε και ακόμα περισσότερα, αυτή τη φορά σε μορφή λίπους.

Ανδρουλάκη Καλλιόπη

Διατροφολόγος Διαιτολόγος

Καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης