Ασφαλής διατροφή κατα τη κύηση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα πρέπει να προσέχει τη διατροφή της τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τρώει ότι και στη φυσιολογική της ζωή, αλλά ειδικά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης πρέπει να προστατευθεί αυτή και το έμβρυο από τοξίνες και βακτήρια.

 

Ποια φαγητά μπορεί να είναι βλαβερά για το έμβρυο

Πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός στην αγορά και το μαγείρεμα του τυριού, του γάλακτος, του ψαριού και του κρέατος.

Τα ψάρια


Τα μεγάλα ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδα στη θάλασσα έχουν αυξημένα ποσοστά Υδραργύρου στο αίμα και τους ιστούς τους. Ο Υδράργυρος σε αυξημένες ποσότητες μπορεί να βλάψει το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα του εμβρύου (εγκέφαλος και νεύρα). Τα ψάρια μπορεί επίσης να περιέχουν διοξίνη και πολυχλωριομένα διφαινύλια (PCB). Αυτά με τη σειρά τους είναι καρκινογόνα και δημιουργούν επίσης προβλήματα στον εγκέφαλο.


Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψάρι. Απλά να προσέχετε τι ψάρια αγοράζετε και την ποσότητα που τρώτε.

 

Το κρέας


Γενικά το κρέας στη χώρα μας είναι ασφαλές και υπόκειται σε αρκετούς ελέγχους. Πρέπει όμως να αποφεύγετε την κατανάλωση κρέατος που έχει μείνει εκτός ψυγείου γιατί αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και παρασίτων. Επίσης το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει τοξόπλασμα, το οποίο με τη σειρά του έχει βλαβερές συνέπειες για τα μάτια ,την ακοή και τον εγκέφαλο του εμβρύου.

 

Τα γαλακτοκομικά


Μερικά τυριά μπορεί να περιέχουν κάποια βακτήρια που καλούνται λιστέρια. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν την ομώνυμη μόλυνση η οποία είναι υπεύθυνη για αποβολές, ενδομήτριο θάνατο και σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγονται τυριά όπως η φέτα, το μπρι, το ροκφόρ κλπ.

 

Πώς να παρασκευάζετε σωστά το φαγητό σας

  • Πλένετε πάντα τα χέρια σας και τις επιφάνειες μαγειρέματος.
  • Πλένετε πάντα τα λαχανικά και τα φρούτα και κρατήστε τα μακριά από το ωμό κρέας και το ψάρι.
  • Μαγειρεύετε το φαγητό σας πολύ καλά
  • Φυλάξτε το υπόλοιπο του φαγητού στο ψυγείο και ζεστάνετέ το καλά πριν το ξαναφάτε
  • Τρώτε ψάρι μέχρι μια φορά την εβδομάδα
  • Μην τρώτε τα λίπη και τα υγρά του μαγειρέματος από τα ψάρια
  • Το κρέας πρέπει να είναι πάνα καλοψημένο και να μην είναι ροζ, αλλά κόκκινο όταν έχει ψηθεί
  • Όταν κόβετε ωμό κρέας να πλένετε πάντα το μαχαίρι πριν κόψετε οτιδήποτε άλλο με αυτό


Είδος φαγητού

Οδηγίες

Φρέσκο ψάρι

Καρχαρίας, ξιφίας, σκουμπρί, κολιός, παλαμίδα, σούσι, όστρακα

Αποφύγετε

Σολομός ιχθυοκαλλιέργειας

Μέχρι 1 φορά το μήνα

Λευκός τόνος

Μέχρι 1 φορά την εβδομάδα

Καραβίδα, τόνος κονσέρβα, άγριος σολομός ή κονσέρβας, γατόψαρο

Μέχρι 2 φορές την εβδομάδα

Καπνιστά και άλλα

Πατέ κρέατος

Αποφύγετε

Χότ-ντογκ, καπνιστό ψάρι

Αποφύγετε εκτός αν τα ζεστάνετε πάρα πολύ

Κονσέρβα καπνιστού ψαριού

Μέχρι 2 φορές την εβδομάδα

Μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό

Ωμό ή αλλοιωμένο

Αποφύγετε

Γαλακτοκομικά

Μη παστεριωμένο γάλα, φέτα, μπρι, καμαμπέρ, μπλέ τυρί αγγλίας, φρέσκο λευκό τυρί μεξικού

Αποφύγετε

Σκληρά και ημίσκληρα τυριά (μοτσαρέλλα), τυριά προπαρασκευασμένα σε φέτες, κότατζ, γιαούρτι από παστεριωμένο γάλα

Ελεύθερα

Άπαχο ή ημίπαχο παστεριωμένο γάλα

Ελεύθερα

Χάρης Χηνιάδης

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την Υπερηχογραφία και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική

www.hiniadis.com