Τσάι: Two tea to room two!

new28_549350a_blog.jpg
Πράσινο, μαύρο, κόκκινο (ναι, υπάρχει και κόκκινο!), του βουνού, εξ Ανατολής, με άρωμα φρούτων ή χωρίς… Μεγάλη ποικιλία! Και δικαιολογημένα, εφόσον πρόκειται για το πιο αγαπημένο ρόφημα παγκοσμίως και οι καλλιέργειες συνεχώς αυξάνονταν στο πέρασμα του χρόνου! Πόσο ωφέλιμο είναι, όμως, το τσάι για τον οργανισμό μας; Σε τι ποσότητα; Με γάλα ή χωρίς;

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι το τσάι (και κυρίως το πράσινο τσάι) είναι μία από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, και κυρίως φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα να περιορίζουν την ποσότητα χοληστερόλης που οξειδώνεται κι επικάθεται στα αγγεία, δημιουργώντας τη λεγόμενη αθηρωματική πλάκα. Κατά συνέπεια, το τσάι βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς ενώ οι σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (μαστού, εντέρου, στομάχου, ισοφάγου, παγκρέατος κ.α.)!

TIP: Προτιμήστε το τσάι σας χωρίς γάλα! Προσθέτοντας γάλα μειώνεται σημαντικά η δράση των φλαβονοειδών κι επομένως οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

Πέρα από τη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και την αντικαρκινική του δράση, το τσάι βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης κι έχει αντιδιαβητική και αντιθρομβωτική δράση. Επίσης, μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν συσχετίσει την κατανάλωση τσαγιού με προληπτική δράση κατά της τερηδόνας, της οστεοπόρωσης, της νόσου Parkinson κι εγκεφαλικών επεισοδίων. Τέλος, φαίνεται ότι η κατανάλωση τσαγιού βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Επιπλέον, το τσάι είναι ιδανικό για όσους παρακολουθούν ένα διατροφικό πρόγραμμα ελέγχου του βάρους τους. Δεν περιέχει καθόλου θερμίδες (φυσικά όταν δεν περιέχει ζάχαρη) και παράλληλα αυξάνει και τις καύσεις ενεργοποιώντας το μεταβολισμό! Σύμφωνα με κάποιες έρευνες μάλιστα, το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην καύση του λίπους που βρίσκεται γύρω από την κοιλιά!

Ποιο είδος τσαγιού είναι το καλύτερο; Το πράσινο τσάι κατέχει εδώ και καιρό τα πρωτεία αναφορικά στην ευεργετική του δράση στην υγεία μας. Πρόσφατες έρευνες όμως αποδεικνύουν εξίσου σημαντικές ιδιότητες του μαύρου τσαγιού, ενώ το κόκκινο τσάι περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, χωρίς να περιέχει καφεΐνη (καθιστώντας το έτσι κατάλληλο ακόμα και για μικρά παιδιά).

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr

υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη