Σοκολάτα: Αθώα μέχρι αποδείξεως του αντίθετου!

new28_Chocolate Eater eggs in plastic carton (2).jpg
Για τους περισσότερους από εμάς η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και τα πιο «ένοχα» σνακ, εφόσον έχει συσχετιστεί με αύξηση βάρους, ακμή, ημικρανίες και άλλα πολλά…Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι η κατανάλωση σοκολάτας αποφέρει και πολύ σημαντικά οφέλη στον οργανισμό! Ας βάλουμε λοιπόν σε μια ζυγαριά τα συν και τα πλην πριν βγάλουμε την απόφαση «αθώα» ή «ένοχη»…

Τα πλην:

  • Σοκολάτα και ακμή: Είναι σύμμαχοι;

Αν και όλοι έχουμε ακούσει, κυρίως στην εφηβεία, τη φράση «μην τρως σοκολάτα θα γεμίσεις σπυράκια!» η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση που να συνδέει την κατανάλωση σοκολάτας με την εμφάνιση συμπτωμάτων ακμής. Οι ορμονικές διαταραχές της ηλικίας σε συνδυασμό με την κακή, συνήθως, διατροφή των εφήβων (πλούσια σε λιπαρά, γλυκά και φτωχή σε λαχανικά και φρούτα) είναι κυρίως υπεύθυνες για την ακμή κι όχι συγκεκριμένα η σοκολάτα.

  • Ένα κομματάκι, άπειρες θερμίδες…

Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα έχει πολλές θερμίδες, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη και σε λιπαρά. Η κατανάλωσή της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, κι όχι να πέφτουμε στις γνωστές υπερβολές του στυλ «αν δε φάω μια μπάρα κάθε απόγευμα, δεν αντέχω!». Παρόλα αυτά, μπορούμε να εντάξουμε τη σοκολάτα (και κυρίως τη σοκολάτα υγείας που έχει λιγότερα λιπαρά) σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, χωρίς να πρέπει να αισθανόμαστε τύψεις κάθε φορά που καταναλώνουμε ένα κομμάτι.

  • Για λίγες στιγμές απόλαυσης, πολλές στιγμές πονοκεφάλου…

Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής αναφορικά στη συσχέτιση της κατανάλωσης σοκολάτας κι εμφάνισης ημικρανιών έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει μια ουσία, την τυραμίνη, η παρουσία της οποίας μπορεί να προκαλέσει σύσπαση στα περιφερικά αγγεία του οργανισμού μας. Είναι όμως ικανή η ποσότητα που περιέχεται στη σοκολάτα να προκαλέσει ημικρανίες; Ακόμα ερευνάται…

  • Σοκολάτα και τερηδόνα: Μύθος ή πραγματικότητα;

Εδώ θα ξανατονίσουμε την υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε ζάχαρη. Αυξάνει η ζάχαρη τον κίνδυνο για εμφάνιση τερηδόνας; Ναι! Άρα δεν είναι η σοκολάτα συγκεκριμένα που προκαλεί τερηδόνα, αλλά οποιοδήποτε τρόφιμο περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Γι αυτό προσοχή! Δεν θέλουμε να χαλάσουμε το χαμόγελό μας!

Τα συν:

  • Σοκολάτα για να μείνουμε πάντα νέες!

Η αγαπημένη μας σοκολάτα είναι πολύ, πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά (και συγκεκριμένα σε φλαβονοειδή)! Σε ουσίες, δηλαδή, που κρατούν τα κύτταρά μας νέα και υγιή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά, την αρτηριακή πίεση (λόγω του μαγνησίου και του καλίου που περιέχει), την αύξηση της καλής χοληστερίνης ακόμα και προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.

  • Σοκολάτα για να είμαστε πάντα χαρούμενες!

Το έχετε παρατηρήσει κι εσείς; Η κατανάλωση σοκολάτας σας δίνει ένα αίσθημα ευφορίας ακόμα κι όταν νιώθετε πιο «down»; Αυτό ίσως οφείλεται σε ουσίες που περιέχονται στη σοκολάτα, όπως η θεοβρωμίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλεθυλαμίνη, οι οποίες προκαλούν συναισθήματα ενθουσιασμού και ευεξίας και παράλληλα βοηθούν στην έκκριση ουσιών που δρουν ως αντικαταθλιπτικά.

  • Σοκολάτα για καλή μνήμη!

Έχουμε προβλήματα συγκέντρωσης και κακής μνήμης; Ένα κομματάκι σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει! Η υψηλή περιεκτικότητα της αγαπημένης μας σοκολάτας σε μαγνήσιο θα βελτιώσει την προσοχή μας και θα μας κάνει λιγότερο ξεχασιάρηδες!

  • Σοκολάτα …για λιγότερα νευράκια!

Οι επιστήμονες δεν έχουν οδηγηθεί προς το παρόν σε ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με την επίδραση της σοκολάτας στην ανθρώπινη ψυχοδυναμική. Μπορεί άραγε ένα φλιτζάνι σοκολάτας να μας ηρεμήσει και να μας φτιάξει τη διάθεση; Μάλλον μπορεί, μιας και η σοκολάτα βοηθά στη διάσπαση της ουσίας σεροτονίνης, η οποία μας αποφορτίζει, μας ηρεμεί και μας φτιάχνει τη διάθεση!

Συμπέρασμα: Η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει ένα υγιεινό σνακ (προτιμήστε την πικρή σοκολάτα που έχει λιγότερα λιπαρά και μεγαλύτερη πυκνότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες) χωρίς να ξεχνάτε τον χρυσό κανόνα: «παν μέτρον άριστον»

TIP: Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί (σε ίσες ποσότητες)!

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr

υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη