Πρωινό: Πόσο σημαντικό είναι τελικά στη διατροφή μας;

new28_Breakfast .jpg
Τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν διενεργηθεί στον ελλαδικό χώρο σχετικά με την πρόσληψη επαρκούς πρωινού είναι απογοητευτικά. Κι αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι οι Έλληνες δεν είναι σωστά ενημερωμένοι όσον αφορά την αναγκαιότητα ενός σωστού πρωινού. Το ποσοστό των παιδιών που καταναλώνουν ένα επαρκές πρωινό είναι πολύ μικρό (μικρότερο από 50%) και, δυστυχώς, όσο η ηλικία αυξάνει τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των ατόμων που δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό!

Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι δεν τρώνε πρωινό για να γλυτώσουν τις θερμίδες που θα λάβουν. Μέγα λάθος! Οι έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι η μη κατανάλωση σωστού πρωινού σχετίζεται με την παχυσαρκία: τα άτομα που αποφεύγουν να καταναλώνουν πρωινό, ή τουλάχιστον επαρκές πρωινό, είναι τα παχύσαρκα άτομα!

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα μας, εφόσον:

  • Είναι το πρώτο γεύμα μετά από μία μεγάλη περίοδο αφαγίας (περίπου 8 ώρες ύπνου).

! Breakfast = break fast: διακοπή της νηστείας, δηλαδή διακοπή της πολύωρης αφαγίας λόγω νυχτερινού ύπνου!

  • Πρέπει να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας και πάλι με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της μέρας

Ένα ισορροπημένο και πλήρες πρωινό βοηθά στον έλεγχο του βάρους και στη μειωμένη πρόσληψη λίπους κατά τη διάρκεια της μέρας. Ξεκινώντας τη μέρα μας με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα και:

  • δημητριακά ολικής αλέσεως,
  • ένα τοστ με μαύρο ψωμί γαλοπούλα και τυρί,
  • φρυγανιές ολικής αλέσεως με μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα

μειώνουμε πολύ την πιθανότητα να κάνουμε ατασθαλίες όπως τυρόπιτες, κρουασάν, μπισκότα και σοκολάτες που είναι σνακ πολύ πλούσια σε λιπαρά. Επίσης, το πρωινό συμβάλλει στην αποφυγή υπερφαγίας στα επόμενα γεύματα ή σνακ.

Η δικαιολογία που αναφέρουν αρκετοί ότι «δεν έχω χρόνο για πρωινό» είναι απλά …δικαιολογία! Ένα σωστό πρωινό δε θέλει χρόνο για να παρασκευαστεί! Πόσος χρόνος πιστεύετε ότι χρειάζεται για να βάλετε λίγα δημητριακά ολικής αλέσεως σε ένα μπολ και να προσθέσετε λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών; Ελάχιστος! Άλλη μια δικαιολογία που ακούμε συχνά είναι ότι «όταν τρώω πρωινό μου αυξάνει την όρεξη και πεινάω περισσότερο το μεσημέρι!». Αυτό, μάλλον, οφείλεται στο ότι δεν έχετε καταναλώσει το πρωινό που θα έπρεπε, κι έχετε λάβει πιο λίγες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Βάλτε, λοιπόν, τις δικαιολογίες στην άκρη, κι εκπαιδεύστε τους εαυτούς σας και τα παιδιά σας να απολαμβάνουν ένα πλήρες πρωινό! Πρόκειται για μια συνήθεια που επιβάλλεται να αποκτήσετε!

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr

υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη