Πάμε για… καφεδάκι;

new28_5586281_s.jpg
Κατά καιρούς έχει δημοσιευτεί πληθώρα ερευνών που αφορούν μια από τις πιο αγαπημένες μας συνήθειες: τον καφέ! Τον καφέ που στην Ελλάδα καταφέραμε να πίνουμε με 1002 παραλλαγές, και να τις αγαπάμε, συνήθως, όλες! Εσπρέσο, καπουτσίνο, ελληνικός, στιγμιαίος, φίλτρου, με γάλα ή χωρίς, με πολύ ζάχαρη ή καθόλου, με διάφορες γεύσεις, με πολλά πολλά παγάκια (δική μας εφεύρεση!) ή ζεστός… όπως και να ‘ναι τον λατρεύουμε! Είναι, όμως, μια ένοχη συνήθεια ή όχι;

Προκειμένου να δώσουμε μια απάντηση θα δούμε παρακάτω συνοπτικά τα αποτελέσματα διάφορων μελετών σχετικά με τον καφέ. Και για όσους δεν το ξέρουν…ναι! Ο καφές έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας!

Τα… «στραβά»:

«Κάγκελο τα νευράκια μου!»

Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές έχει, ως γνωστό, την ιδιότητα να υπερ-διεγείρει το νευρικό μας σύστημα. Η νευρικότητα που μπορεί να νιώσει κάποιος μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ (ή κάποιος που δεν πίνει συχνά καφέ) είναι λοιπόν από τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα. Πιο σπάνια, η νευρικότητα καταλήγει σε έντονο άγχος και αϋπνία.

«Ήπια καφέ και με έχει “πεθάνει” το στομάχι μου…»

Δυστυχώς, δεν είναι εντύπωσή μας. Η κατανάλωση καφέ δε συστήνεται (τουλάχιστον σε τακτική βάση) σε άτομα τα οποία έχουν ευαισθησία στο στομάχι, αφού μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα του «καψίματος» ακόμα και τάση προς εμετό. Σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου.

«Δεν πρόλαβα να πιω καφέ και με έχει πιάσει τρομερός πονοκέφαλος…»

Ούτε αυτό είναι μύθος! Όσοι είναι πιστοί οπαδοί του καφέ (συστηματική κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων) παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης! Ποια μπορεί να είναι αυτά τα συμπτώματα; Εκνευρισμός, υπνηλία, αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης, κεφαλαλγίες. Φέρτε λίγο καφέ ρε παιδιά να συνέλθουμε!

«Καφέ;;; Απαπαπαπα! Χαλάει τα κόκαλα…»

Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Κι αυτό γιατί έχει την ιδιότητα να μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. Γι αυτό μην έχετε αυταπάτες: το να ρίχνετε λίγο γαλατάκι στον καφέ σας δε δυναμώνετε τα κόκαλά σας. Για να αρχίσουμε να τρώμε τυρί και γιαουρτάκια…

…αλλά και τα «ανάποδα»:

Καφές για να μείνουμε νέοι και υγιείς!

Ο καφές είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικά! Και τι είπαμε ότι ξέρουμε για τα αντιοξειδωτικά; Αντιοξειδωτικά = προστασία από τις ελεύθερες ρίζες = αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση! Έτσι απλά!

Σύμμαχος στο αδυνάτισμα!

Ω ναι! Η καφεΐνη έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας αυξάνοντας τις καύσεις. Παράλληλα, ο σκέτος καφές (αν δεν αρχίσουμε να ρίχνουμε τη ζάχαρη και το πλήρες γάλα με το κιλό) δεν έχει θερμίδες! Έτσι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα ροφήματα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, για όποιον παρακολουθεί ένα διατροφικό πρόγραμμα ελέγχου του βάρους.

Πάσχετε από ημικρανίες; Από άσθμα; Ουρικό οξύ; Πάρτε ένα …καφεδάκι!

Το ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, σε ειδικές περιπτώσεις, το ξέρατε. Το ότι μπορεί να λειτουργήσει ως παυσίπονο για ημικρανίες το ξέρατε; Κι όμως, είναι αλήθεια! Η καφεΐνη προκαλεί διαστολή των περιφερειακών αγγείων με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ως συστατικό φαρμάκων για ημικρανία. Όσον αφορά  το αναπνευστικό, ο καφές έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις κρίσεις άσθματος χάρη στη βογχοδιαστολή που προκαλεί. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στη χολή και τα επίπεδα ουρικού οξέος!

Έχετε προβλήματα συγκέντρωσης; Η μνήμη σας… σας απατά; Καφεδάκι παρακαλώ!

Άλλη μια ευεργετική επίδραση του καφέ! Βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας αυξάνοντας, παράλληλα, τις πνευματικές μας ικανότητες αλλά και τη μνήμη μας. Τέλος, αν ξεκινάτε μακρινό ταξιδάκι με αυτοκίνητο, πιείτε ένα καφεδάκι πριν ξεκινήσετε! Θα βοηθήσει να είστε σε μια σχετική εγρήγορση, και οι δρόμοι μας μάλλον την απαιτούν!

TIP: Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν έχουμε καταναλώσει πολύ αλκοόλ ο καφές βοηθά στο να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας σε φυσιολογική κατάσταση. Γνωρίζετε, όμως, ότι αν καταναλώσετε καφέ λίγο πριν την κατανάλωση αλκοόλ η καφεΐνη θα βοηθήσει στην πιο εύκολη απορρόφηση του από τον οργανισμό;(!)

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr

υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη