Μαύρη σοκολάτα VS Σοκολάτα γάλακτος VS Λευκή σοκολάτα

new28_2903432_blog.jpg
Ο πιο αγαπημένος γευστικός πειρασμός, η σοκολάτα, μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ισορροπημένου διατροφολογικού προγράμματος (βλ. άρθρο «Σοκολάτα: Αθώα μέχρι αποδείξεως του αντίθετου!»). Ποιο είδος σοκολάτας, όμως, είναι το καταλληλότερο; Η λευκή σοκολάτα έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τις σκούρες σοκολάτες; Μια σοκολάτα με ξηρούς καρπούς έχει περισσότερες θερμίδες από μια απλή; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε άλλα ερωτήματα, κάνοντας ένα crash test!

Λευκή σοκολάτα: Η σοκολάτα που δεν είναι σοκολάτα!

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Κι αυτό γιατί δεν περιέχει κακαόμαζα (γι αυτό άλλωστε και δεν έχει σκούρο χρώμα), αλλά μόνο το λίπος το οποίο προέρχεται από τους σπόρους του κακάο (κακαοβούτυρο). Τα υπόλοιπα βασικά συστατικά είναι συνήθως γάλα, ζάχαρη, βανίλια για άρωμα και λεκιθίνη. Η μεγάλη περιεκτικότητα της σε λίπος την καθιστά 1η όσον αφορά τη θερμιδική της αξία, ενώ η απουσία της κακαόμαζας την καθιστά τελευταία σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι ευεργετικές ιδιότητες των οποίων είναι γνωστές. Έτσι, παρόλο το ότι περιέχει βιταμίνες A και D (λόγω γάλακτος), δεν θεωρείται η καταλληλότερη επιλογή για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.

Σοκολάτα γάλακτος: Η αδυναμία των περισσότερων…

Σε σχέση με τη λευκή σοκολάτα κι όσον αφορά τη θρεπτική της αξία είναι ομολογουμένως καλύτερη! Εδώ έχουμε το κακαοβούτυρο αλλά και την κακαόμαζα, άρα και τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά! Έχουμε επίσης φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνη Β τα οποία όμως (για κακή μας τύχη!) συνοδεύονται από πολλά ζωικά λιπαρά και πολλές πολλές θερμίδες…

Σοκολάτα γάλακτος με ξηρούς καρπούς: Συνδυασμός «κόλαση»

Δυστυχώς οι θερμίδες κι εδώ συνεχίζουν να υπάρχουν (και είναι σχεδόν οι ίδιες με της απλής σοκολάτας γάλακτος, αν αναλογιστείτε ότι ο χώρος που «καλύπτουν» οι ξηροί καρποί πριν καλυπτόταν από σοκολάτα). Από διατροφικής άποψης όμως η σοκολάτα γάλακτος με ξηρούς καρπούς είναι μια καλύτερη επιλογή από την απλή! Αποτελεί ένα πιο πλήρες γεύμα, δίνοντας την αίσθηση του κορεσμού, ενώ η διατροφική αξία των ξηρών καρπών την ανεβάζει ένα σκαλί πιο πάνω! Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στους ξηρούς καρπούς έρχεται να προστεθεί στα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας, κάνοντας τον συνδυασμό πιο υγιεινό.

Μαύρη σοκολάτα: Η βασίλισσα!

Η καταλληλότερη επιλογή! Νο 1 στην περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και λιγότερες θερμίδες από όλες τις προηγούμενες (όχι όμως ότι είναι και λίγες…). Τα αποτελέσματα των μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας  μιλούν συνεχώς για τις ευεργετικές δράσεις της κατανάλωσης της στην υγεία. Προσοχή! Μην το παρακάνετε! Τίποτα δεν μας κάνει καλό αν δεν είναι με μέτρο!

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr

υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη