Αυξημένη αποβολή αερίων; …Ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα!

new28_488814a_blog.jpg
Είναι ένα θέμα taboo. Συνήθως δεν το συζητάμε ούτε με τον καλύτερό μας φίλο γιατί ντρεπόμαστε. Ακόμα κι αν δεν το συζητάμε βέβαια… τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προβλήματος γίνονται συνήθως αντιληπτά! Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

Η διατροφή μπορεί σαφώς να επιδεινώσει ή να μετριάσει το πρόβλημα. Υπάρχουν τρόφιμα που προκαλούν στους περισσότερους αυξημένα αέρια, και καλό είναι να τα αποφεύγουμε όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους πρόβλημα:

  • Όσπρια και κυρίως φασόλια
  • Λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδια και αγκινάρες
  • Μήλα και αχλάδια
  • Προϊόντα ολικής αλέσεως
  • Τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη
  • Αεριούχα αναψυκτικά

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω τρόφιμα δεν έχουν τις ίδιες επιδράσεις σε όλους τους οργανισμούς. Για να καταλάβει ο καθένας από εμάς τι είναι αυτό που επιβαρύνει συνήθως την κατάσταση θα πρέπει να παρατηρήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων. Ίσως έτσι ανακαλύψει και κάποιο τρόφιμο που να προκαλεί αέρια, και να μην συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα τροφίμων που επηρεάζουν τους περισσότερους.

Η κατανάλωση νερού λειτουργεί ευεργετικά όταν κάποιος αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Αντίθετα, η κατανάλωση αεριούχων αναψυκτικών, κρασιών και μπύρας δυσχεραίνει την κατάσταση, εφόσον εφοδιάζουμε το πεπτικό μας σύστημα με έξτρα αέρια.

Επίσης, μάθετε να μασάτε σωστά το φαγητό σας! Το να μασάτε καλά την τροφή σας έχει πολλά θετικά: πρώτον συντελεί στον έλεγχο του σωματικού σας βάρους! Μασάω αργά σημαίνει ότι δίνω χρόνο στον οργανισμό μου να μεταφέρει το αίσθημα του κορεσμού στον εγκέφαλο, επομένως δεν καταναλώνω περιττή ποσότητα φαγητού. Επιπλέον, αν μασάτε περισσότερη ώρα την τροφή σας, μειώνεται ο αέρας που καταπίνετε μαζί με την τροφή, με αποτέλεσμα λιγότερα αέρια!

Τέλος, άλλη μια διαδικασία κατά την οποία καταπίνετε μεγάλη ποσότητα αέρα είναι το κάπνισμα! Μειώστε τη συχνότητα ή και διακόψτε το κάπνισμα όταν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr

υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη