Ανδρική τριχόπτωση

Κοινό μυστικό αποτελεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των ανδρών σήμερα αποτελεί η απώλεια μαλλιών. Τα πυκνά  μαλλιά συνδέονται με τη νεότητα, την σωματική υγεία και κατ επέκταση με την ανδρική ομορφιά. Η τριχόπτωση στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι παθολογική κατάσταση αλλά είναι απολύτως φυσιολογική για πολλούς άντρες. Η εμφάνιση της οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, κατά κύριο λόγο κληρονομικούς, ορμονικούς, διατροφικούς αλλά και σε συνδυασμό αυτών.

 

Ορμονικοί παράγοντες

Η τριχόπτωση προκαλείτε από την ορμόνη DHT και τα ανδρογόνα. Η DHT είναι μία ορμόνη που υπάρχει στον άνθρωπο φυσιολογικά , σχετίζεται με την σεξουαλική ζωή του άντρα από την αρχή και κατά την διάρκεια της εφηβείας και υπάρχει στον οργανισμό είτε έχουμε μαλλιά είτε όχι. Tα ανδρογόνα είναι στερινοειδείς ορμόνες, οι οποίες προκαλούν και διατηρούν τα ανδρικά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου (αρρενοποίηση) και είναι υπεύθυνα για την ανδρική σεξουαλική συμπεριφορά.

Στους αδένες των μαλλιών μας, υπάρχει η DHT και οι υποδοχές ανδρογόνων.

Σε υγιή μαλλιά, αυτά τα δύο ενώνονται για να αρχίσουν την διαδικασία που θα μεγαλώσει η τρίχα. Η DHT δημιουργείτε από την ένωση της τεστοστερόνης και ενός ενζύμου που λέγεται 5Alpha.

Μετά την εφηβεία, η τεστοστερόνη αρχίζει να αυξάνεται στο αίμα στους περισσότερους άντρες. Το γεγονός αυτό προκαλεί κάποια ανισορροπία στην βιολογία με αποτέλεσμα να επηρεάζει την φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας κάνοντας την διαδικασία ανάπτυξης αργή ενώ δεν αφήνει πλέον η τρίχα που έχει πέσει να αρχίσει ξανά να αναπτύσσετε φυσιολογικά.

Οπότε για να σταματήσει η τριχόπτωση και να αρχίσει πλέον η τρίχα να αναπτύσσετε φυσιολογικά όπως πριν, θα πρέπει να σταματήσει η παραπάνω παραγωγή της DHT από το σώμα μας. Πιστεύεται ότι οι κατεχίνες (ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες), που περιέχει το τσάι, μπορούν να εμποδίσουν τη δράση του ένζυμου, που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT. Ακόμη, ο μοσχαρίσιος κιμάς εμπεριέχει γενναίες ποσότητες ψευδαργύρου, ο οποίος αναστέλλει την DHT.. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγονται τα συμπληρώματα ψευδαργύρου καθώς η αναλογία ψευδαργύρου-χαλκού παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και οποιαδήποτε διαταραχή στην ισορροπία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

 

Διατροφή

Εκτός όμως από τις ορμόνες βασικό ρόλο στην τριχόπτωση παίζει και η διατροφή. Η ανεπαρκής πρόληψη βασικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθώς επίσης και η μειωμένη ποσότητα νερού πλήττουν την υγεία των μαλλιών και οδηγούν στην τριχόπτωση. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο η καθημερινή μας διατροφή να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, C, E, καθώς επίσης σε χαλκό και ψευδάργυρο, σίδηρο και φιλικό οξύ.

Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως στο συκώτι και σε διάφορα είδη ψαριών. Διάφορα λαχανικά και φρούτα είναι επίσης καλές πηγές της βιταμίνης Α, όπως το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κολοκύθια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα.

 

Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως σε εσπεριδοειδή και λαχανικά (σέλινο, πιπεριές, καρότο) ενώ η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, αυγά και κάποια σιτηρά.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά και τα μανιτάρια. Ο χαλκός βρίσκεται σε αρκετά όσπρια (κυρίως φασόλια), σε ξηρούς καρπούς και σε ικανοποιητικές ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα.

Ο σίδηρος είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών, εξ’ άλλου γνωστό σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου σε ενήλικες είναι η τριχόπτωση. Άτομα ευάλωτα σε εμφάνιση έλλειψης σιδήρου είναι αυτά που εφαρμόζουν εξαντλητικό πρόγραμμα δίαιτας. Διαιτητικές πηγές σιδήρου είναι το συκώτι και το κόκκινο κρέας και δευτερευόντως το σπανάκι και οι φακές.

Το φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β που κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην αναπαραγωγή των κυττάρων συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το λάχανο και το μαρούλι.

 

Άγχος

Το άγχος και το στρες ευθύνεται μερικώς για την τριχόπτωση καθώς αδυνατίζει την τρίχα, αλλοιώνεται η σύστασή της και στην συνέχεια χάνεται. Ωστόσο εάν το άγχος αποβληθεί τότε η τριχόπτωση σταματά.