Σούπα…μου ’πες;

images_0aaaasoup.jpg

3 λόγοι για να πεις ναι:

Οι σούπες ελέγχουν την όρεξη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συνηθίζουν να τρώνε σούπα λαχανικών ως πρώτο πιάτο, καταναλώνουν έως και 20% λιγότερες θερμίδες στο γεύμα που ακολουθεί.
Οι σούπες επιβραδύνουν τη λήψη τροφής. Η κατανάλωση ενός μπωλ σούπας περιλαμβάνει διαδικασίες, όπως τη χρήση κουταλιού, την όσφρηση, τη γεύση, τη μάσηση, οι οποίες αυξάνουν το χρόνο κατανάλωσης της τροφής. Σημειώτεον ότι όσοι τρώνε με βραδύτερο ρυθμό έχουν την τάση να παρατηρούν εγκαίρως τα σημάδια του κορεσμού και να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.
Οι σούπες διεγείρουν τις αισθήσεις. Τα μοναδικά αρώματα, οι γεύσεις, τα χρώματα και η υψηλή θερμοκρασία ενισχύουν την απόλαυση που παίρνουμε από την κατανάλωση τους.

4 συστατικά που δεν πρέπει να ξεχάσεις:

Πρόσθεσε τα αγαπημένα σου μπαχαρικά και βότανα. Πειραματιστείτε με πιπέρι μαύρο και κόκκινο, κάρυ, ρίγανη, φρέσκο ή ξερό δυόσμο και βασιλικό, τζίντζερ, σκόρδο, σκόνη μουστάρδας και απογειώστε τη γεύση.

Βάλε ασβέστιο και πρωτεΐνη. Γάλα χαμηλών λιπαρών σε μια μανιταρόσουπα ή 1 κουταλιά γιαούρτι χαμηλών λιπαρών σε ένα μπωλ τραχανά είναι παλιές αλλά πετυχημένες και σίγουρες «συνταγές».

Πρόσθεσε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά. Σπανάκι, μπρόκολο, καρότο, λάχανο, σέλινο, καλαμπόκι, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, κουνουπίδι και πατάτα ταιριάζουν απόλυτα, αυξάνοντας τη σύσταση σε ίνες, βιταμίνες και μέταλλα

Βάλε όσπρια και ολικής άλεσης δημητριακά. Δοκίμασε φασόλια, φακές,λευκό και καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα, ζυμαρικά, τραχανά για να ενισχύσεις τις πρωτεϊνες, τις ίνες και τις βιταμίνες Β του πιάτου.

10 συνταγές που δεν πρέπει να χάσεις:

1. Μανιταρόσουπα: μανιτάρια, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθος
2. Μινεστρόνε: καρότο, πατάτα, πράσο, αρακάς, καλαμπόκι, κοφτό μακαρονάκι
3. Καροτόσουπα: καρότο, πατάτα, ξερό κρεμμύδι, άνηθος
4. Κολοκυθόσουπα: κίτρινη κολοκύθα, πατάτα, καρότο, ξερό κρεμμύδι
5. Τραχανάς: τραχανάς, τριμμένο καρότο
6. Μπροκολόσουπα: μπρόκολο, φρέσκο κρεμμυδάκι, πατάτα
7. Μπιζελόσουπα: αρακάς, καρότο, κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
8. Σπανακόσουπα: σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες, σέσκουλα, χυμός ντομάτας
9. Οσπριάδα: φασόλια, φακές κόκκινες και κίτρινες, ρεβίθια, φάβα, ξερό κρεμμύδι, χυμός ντομάτας
10. Σούπα θαλασσινών: γαρίδες, καλαμάρι, σουπιές, μπακαλιάρος, πατάτα, καρότο, σέλινο, πράσο

Πηγή : http://www.nutrimed.gr