5 διατροφικοί μύθοι

images_canapes600x400.jpg

ΜΥΘΟΣ1: Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ

Υπάρχει κάτι στη λέξη «υδατάνθρακες» που κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται πως θα αυξήσουν το βάρος τους. Αλλά δεν υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτό το συναίσθημα. Η αλήθεια είναι πως μπορείτε να τρώτε υδατάνθρακες χωρίς να προκληθεί αύξηση του βάρους – στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες μπορούν ακόμη και να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Αλλά όλα εξαρτώνται από το είδος των υδατανθράκων και την ποσότητα που λαμβάνετε. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες, που σας κάνουν να αισθάνεστε πλήρης και σας εμποδίζουν από το να καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα φαγητού.

Όμως, προσέξτε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, τα οποία είναι φτωχά σε φυτικές ίνες και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Eπίσης δώστε προσοχή στους σύνθετους υδατάνθρακες καταναλώνοντας μικρό μέγεθος μερίδων.

Συμπέρασμα: Οι υδατάνθρακες δεν προκαλούν την αύξηση του βάρους, οι υπερβολικές θερμίδες το κάνουν!

ΜΥΘΟΣ 2:ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΣΑΛΑΤΑ,ΑΝ ΓΕΥΜΑΤΙΖΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ
 

Αυτό είναι απολύτως λάθος. Μια σαλάτα μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή σε ένα εστιατόριο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι και μια καταστροφική επιλογή στη δίαιτα. Οι σαλάτες των εστιατορίων συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες από σάλτσες ή dressing που με την σειρά τους περιέχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Προσέξτε για ζαχαρωμένα καρύδια, τα αποξηραμένα φρούτα, το τυρί, τις τηγανητές τορτίγιες, και τις ιδιαίτερα κρεμώδεις ή λιπαρές σάλτσες που μπορεί να προσθέσουν εκατοντάδες θερμίδες με λιπαρά στο γεύμα. Εάν θέλετε να παραγγείλετε μια σαλάτα, να προτιμήσετε να περιέχει κυρίως φρέσκα λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.Στη συνέχεια, μπορείτε να ρίξετε λίγη σάλτσα χαμηλών λιπαρών για γεύση.

ΜΥΘΟΣ 3:ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ,ΑΝ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ

Ναι, είναι καλύτερο να τρώτε υγιεινά τρόφιμα παρά ανθυγιεινά. Αλλά η αλήθεια είναι, πως οι θερμίδες μετράνε – όμως το ότι μια συγκεκριμένη τροφή είναι θρεπτική δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε σε απεριόριστη ποσότητα. Για παράδειγμα, οι μπανάνες. Μία μέτρια μπανάνα έχει περίπου 105 θερμίδες, περιέχει μισό γραμμάριο λίπους και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό την κάνει ένα αρκετά θρεπτικά σνακ. Αλλά αν βάλετε 3 μπανάνες σε ένα μπλέντερ για να φτιάξετε ένα smoothie, και το συγκεκριμένο ρόφημα το προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφική πρόσληψη, τότε έχετε προσθέσει επιπλέον 300+ θερμίδες. Ό, τι τρώτε έχει θερμίδες, και αν τρώτε πάρα πολλές θερμίδες, θα αυξήσετε το βάρος σας.

ΜΥΘΟΣ 4: ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΒΑΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ “ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ” ΤΡΟΦΙΜΟ

Ένα από τα κλειδιά για την απώλεια βάρους είναι η ισορροπία. Αν τρώτε κρύα γαλοπούλα (λογοπαίγνιο) και απορρίψετε τα αγαπημένα σας φαγητά – μπορεί να νιώσετε στέρηση και να εγκαταλείψετε εντελώς την προσπάθεια. Υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση; Βρείτε υγιεινές, χαμηλές σε θερμίδες εναλλακτικές λύσεις για να απολαύσετε το αγαπημένο σας «απαγορευμένο» τρόφιμο. Με αυτόν τον τρόπο, θα ικανοποιήσει τον πόθο σας χωρίς να τα παρατήσετε. Εάν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς σοκολάτα, δοκιμάστε τα προϊόντα κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι με μόλις 100 θερμίδες ανά φέτα.

ΜΥΘΟΣ 5: ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ, ΓΛΙΤΩΝΕΤΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΕ ΒΑΡΟΣ

Σκεφτείτε όλα τα φαγητά που δεν περιέχουν κρέας στην αγορά και εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη και / ή θερμίδες: πίτσα, ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα … και η λίστα όλο και μεγαλώνει. Αντικαθιστώντας ένα στήθος κοτόπουλου με ένα μεγάλο μπολ ζυμαρικά σίγουρα δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Είτε είστε χορτοφάγος ή όχι, αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να κάνετε υγιεινές επιλογές και να κρατήσετε τις θερμίδες σας υπό έλεγχο.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/