Όσο περνάει ο καιρός, το κρύο…γίνεται ολοένα πιο πολύ…άραγε, τι συμβαίνει στο σώμα μας;

images_woman-feeling-cold-in-room.jpg

Τέσσερα απλά βήματα για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Άξιο απορίας και έρευνας έχει υπάρξει πολλές φορές το κατά πόσο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει τη μεταβολή του σωματικού βάρους και την καύση του λίπους

Είναι αποδεδειγμένο ότι η προσπάθεια των θερμορυθμιστικών μηχανισμών του οργανισμού να διατηρήσουν τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος ενάντια στο κρύο του χειμώνα προκαλούν μια αύξηση του μεταβολισμού σχεδόν ισάξια με αυτήν για την καταπολέμηση της υπερβολικής ζέστης το καλοκαίρι.
(η μείωση του σωματικού βάρους που συχνά παρατηρείται το καλοκαίρι οφείλεται λοιπόν περισσότερο στην αυξημένη φυσική δραστηριότητα και στην καταστολή της όρεξης που πολλές φορές προκαλεί η ζέστη.)

Ωστόσο ένα νέο στοιχείο που προέκυψε από έρευνα του περιοδικού Diabetes και έχει να κάνε με την επίδραση του κρύου πάνω στη σύσταση του σώματος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 
Άντρες που κοιμήθηκαν σε χαμηλή θερμοκρασία για ένα μήνα παρουσίασαν άνοδο στο μεταβολικά πιο ενεργό καφέ λίπος τους κατά 30-40% έναντι του άσπρου λίπους καθώς αυτό μπορεί ευκολότερα να μετατρέψει την αποθηκευμένη ενέργεια σε θερμότητα και αύξησε το βασικό μεταβολισμό κατά 100 θερμίδες την ημέρα σε μέσο όρο.

 
Το καφέ λίπος επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει στους ενήλικες ανθρώπους μόλις το 2009. Βρίσκεται κυρίως δεξιά και αριστερά από το λαιμό μας, πάνω από την κλείδα, και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και έχει την ιδιότητα να παράγει θερμότητα όταν πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Η διαδικασία αυτή φαίνεται, ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τη υγεία μας γιατί προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του σωματικού βάρους.

Ιδιαίτερα στους παχύσαρκους θα υπήρχε κίνητρο για την προσπάθεια μετατροπής όσο δυνατό περισσότερου από το λίπος σε καφέ, καθώς αυτοί έχουν μεγάλο ποσοστό λίπους και μικρό μεταβολισμό, ο οποίος με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να διατηρηθεί ψηλά κατά τη διάρκεια της δίαιτας, αντικρούοντας το κόστος από την απώλεια της μυϊκής τους μάζας και βοηθώντας σε ταχύτερο αποτέλεσμα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, δε θα σας συστήναμε να εκτίθεστε ηθελημένα στο κρύο, αλλά εάν δε το παρακάνατε με τη θέρμανση στο σπίτι, ιδιαίτερα κατά τον ύπνο και αν κάναμε που και που ένα κρύο ντουζ θα βοηθούσαμε τον οργανισμό μας να σχηματίσει περισσότερο καφέ λίπος έναντι του άσπρου.

Πηγή : http://www.newsdiet.gr/