Τούρτα μαύρης και άσπρης σοκολάτας

images_10_tourta_aspri_kai_mauri_sokolata-1.jpg

Υλικά

Για το παντεσπάνι:
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
100 γρ. ζάχαρη
75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κορν φλάουρ
25 γρ. κακάο
Για τη μους σοκολάτας μπίτερ:
130 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
130 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
5 γρ. ζελατίνη σε φύλλα [1 φύλλο των 5 γρ.]
230 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης χτυπημέρνη σε σαντιγί
Για τη μους άσπρης σοκολάτας:
250 γρ. λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη
130 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
10 γρ. ζελατίνη σε φύλλα [2 φύλλα των 5 γρ.]
250 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης χτυπημένη σε πηχτή σαντιγί

Εκτέλεση

Για το πεντασπάνι: Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε σταδιακά και έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το κακάο σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε απαλά, κυκλικά με μια μαρίζ για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C στον αέρα. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ.και απλώνουμε επάνω το μείγμα. Το ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 30 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μους σοκολάτας μπίτερ: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό και την αφήνουμε 2 λεπτά να μαλακώσει.
Βράζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αποσύρουμε. Στύβουμε με τα χέρια τη ζελατίνη, να στραγγίξει από το νερό, και τη ρίχνουμε στο καυτό γάλα. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσει, και αδειάζουμε το γάλα στη λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να χλιαρύνει ελαφρώς το μείγμα (δοκιμάζοντας λίγο στα χείλη να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό). Τότε προσθέτουμε και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα, με κυκλικές κινήσεις, έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Τοποθετούμε ένα τσέρκι 24 εκ. πάνω σε μια πιατέλα και βάζουμε στο εσωτερικό του το δίσκο που κόψαμε από το παντεσπάνι. Από πάνω αδειάζουμε τη μους μπίτερ σοκολάτα. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

Άσπρη μους: Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί.. Επειδή κάποιες λευκές κουβερτούρες δεν λιώνουν καλά, αν παρουσιαστεί πρόβλημα, προσθέτουμε λίγο λάδι. Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με κρύο νερό για 2 λεπτά να μαλακώσει. Βράζουμε το γάλα. Στύβουμε τη ζελατίνη ελαφρώς και τη ρίχνουμε στο καυτό γάλα. Ανακατεύουμε, ώστε να λιώσει και αδειάζουμε το γάλα στη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε και μόλις το μείγμα χλιαρύνει, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και ανακατεύουμε απαλά έως ότου ενωθούν τα υλικά. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και απλώνουμε τη λευκή μους πάνω από την μπίτερ. Ξαναβάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά. Μόλις παγώσει ξεφορμάρετε και σερβίρετε.

πηγή: sintayes.gr