Ποια είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση;

images_2542017_2_9cff8d7e8eb07d75c9802ba985e423f1.jpg

Δεν θα παρατείνουμε την αγωνία – η καλύτερη ώρα για να κάνετε τη γυμναστική σας, είναι η ώρα που σας βολεύει, που νιώθετε ότι το σώμα σας μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα και έχετε διάθεση να ασκηθείτε. Γιατί, ασχέτως τι λένε οι ειδικοί και οι έρευνες, ο καθένας εξ υμών είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικό πρόγραμμα στη ζωή του.

Άλλοι άνθρωποι είναι πρωινοί τύποι και άλλοι… νυχτοπούλια. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο εσωτερικό ρολόι που έχει ο καθένας μας, τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του. Είναι οι ρυθμοί που έχουν περιοδικότητα 24ώρου, ελέγχουν τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι και που κοιμόμαστε και επηρεάζονται από τις εναλλαγές φωτός και σκότους, από το τεχνητό φως, τη θερμοκρασία, την ώρα των γευμάτων και άλλους παράγοντες. Ανάλογα με το δικό σας, μπορεί να προτιμάτε να γυμνάζεστε το πρωί ή το βράδυ.

Αν είστε πρωινός τύπος, θα πρέπει φυσικά και να γυμνάζεστε το πρωί. Όσοι γυμνάζονται το πρωί είναι πιο συνεπείς στις προπονήσεις τους, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο γεγονός μέσα στη μέρα να τους αναγκάσει να την ακυρώσουν – επίσης, τελειώνουν από νωρίς και σταματούν να αγχώνονται αν θα προλάβουν να ασκηθούν αργότερα. Οι έρευνες επίσης δείχνουν ότι η πρωινή άσκηση «ξυπνάει» τον μεταβολισμό και μας γεμίζει ενέργεια. Φροντίστε ωστόσο να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στο ζέσταμα των μυών και να φάτε ένα ελαφρύ σνακ προτού ξεκινήσετε.

Αν προτιμάτε να ασκείστε το απόγευμα ή το βράδυ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξετε συνήθεια. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν το πρωί τους μύες τους κρύους και «τεντωμένους» και θεωρούν ότι είναι πιο αποτελεσματικοί και ότι έχουν καλύτερες επιδόσεις εκείνες τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Παράλληλα μέσω της γυμναστικής διώχνουν από πάνω τους όλη την ένταση και το άγχος της ημέρας. Το σώμα έχει ενέργεια καθώς έχει ήδη λάβει τροφή, ενώ οι μύες είναι ελαστικοί και σχετικά ζεστοί από τη φυσιολογική κίνηση όλης της ημέρας.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για αποτελεσματική γυμναστική, ασχέτων αν ασκείστε για χάσιμο ή διατήρηση βάρους, αθλητισμό ή διασκέδαση, είναι η συνέπεια. Αν την ενσωματώσετε στο πρόγραμμά σας την ώρα που σας βολεύει και την ακολουθείτε τακτικά, το σώμα σας θα προσαρμόσει τον ρυθμό του – ακόμη και αν είστε από τους «άλλους» τύπους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/