Τυρόπιτα πλισέ

images_432017_tyropita-plise-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Φύλλο κρούστας 1 πακέτο    
    Διάφορα τυριά 500 γρ. (φέτα, κεφαλογραβιέρα, μυζήθρα κα)    
    Αυγά 3 τεμ.    
    Γάλα 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Αναψυκτικό σόδα 330 ml (ένα κουτάκι)    
    Πιπέρι
    Αλάτι
    Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα, λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί στενόμακρο για πίτες , τον πάτο και τα τοιχώματα . Απλώνουμε στο ταψί φύλλα και τα κάνουμε πλισέ (δηλ σουρώνουμε τα φύλλα κατά μήκος, σαν να θέλουμε να φτιάξουμε μια βεντάλια) μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του ταψιού αλλά να ακουμπάνε στα τοιχώματα. Τρίβουμε τα τυριά και πασπαλίζουμε κάθε φύλλο που σουρώσαμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το πιπέρι και λίγο αλάτι. Πάνω από τα τυριά που πασπαλίσαμε ρίχνουμε με ένα κουτάλι σούπας από αυτό  το μείγμα. Στην συνέχεια πάνω στα τριμμένα τυριά απλώνουμε κι άλλα φύλλα και τα κάνουμε και αυτά πλισέ. Προσθέτουμε και σε αυτά τριμμένα τυριά και ραντίζουμε με το μείγμα αυγού. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία έως ότου τελειώσουν τα φύλλα, ενώ αφήνουμε την επιφάνεια της πίτα στο τέλος μόνο με φύλλο πλισέ χωρίς τυριά. Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα ή ρόμβους κι αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα αυγών να πάει παντού ομοιόμορφα. Περιχύνουμε την πίτα με το αναψυκτικό σόδα , την αφήνουμε  να απορροφήσει όλα τα υγρά για 15 λεπτά και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή και κρύα.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/