Το «Savoir Manger» της μπίρας

images_0aaaaabira.jpg

Το Savoir Vivre σας μαθαίνει να εφαρμόζετε καλούς τρόπους στο σύνολο της ζωής σας. Το ότι πρέπει όμως να κρατάτε το πιρούνι με το αριστερό χέρι, το γνωρίζετε καλά οι περισσότεροι. Όσον αφορά την μπίρα, που συνήθως συνοδεύεται από εδέσματα που κρύβουν πολλές θερμίδες μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσετε το «Savoir Manger», ένα εγχειρίδιο δηλαδή καλής διατροφικής συμπεριφοράς;

Στην πραγματικότητα, η μπίρα είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα ποτά όσον αφορά το θερμιδικό της περιεχόμενο. Δεδομένου ότι κάθε γραμμάριο αλκοόλης που καταναλώνετε προσδίδει 7 θερμίδες στον οργανισμό, ένα ποτήρι μπίρας των 330 ml, με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ, σας δίνει μόλις 142 θερμίδες. Τι γίνεται όμως όταν δίπλα από το ποτήρι σας παίρνουν θέση πιατέλες γεμάτες με αλλαντικά και πάσης φύσεως τηγανιτά τρόφιμα; Διότι τα συνοδευτικά δίπλα στη μπίρα φαίνεται πως είναι τελικά οι κύριοι ένοχοι για τα… παραφουσκωμένα στομάχια!
Όμως, ακόμη και αν είστε λάτρεις της μπίρας και του καλού φαγητού, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας ποτό με την παρέα γευστικών και ισορροπημένων πιάτων, με λιγότερες θερμίδες. Πώς;

Ξέρετε ότι τα λαχανικά ταιριάζουν ιδιαίτερα με τη μπίρα σας; Βγάλτε στο τραπέζι πολύχρωμες πιατέλες που όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, αλλά θα σας εφοδιάσουν και με θρεπτικά συστατικά. Δημιουργήστε ευφάνταστες πράσινες σαλάτες, ή επιλέξτε τη συνοδεία ψητών λαχανικών όπως λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια και κολοκυθάκια με σος από μουστάρδα, μέλι και ξύδι balsamico. Εναλλακτικά μπορείτε να συνοδέψετε με κουνουπίδι στη.. «γκραντινέ» ή «γιαχνί» εκδοχή του!

«Ψήστε» τις ενοχές: Αν παραδοσιακά συνοδεύετε τη μπίρα με φαγητό απέξω, μην ξεχνάτε πως υπάρχει τρόπος να δημιουργήσετε οι ίδιοι στην κουζίνα σας το αγαπημένο σας σπιτικό και υγιεινό fast food! Μην ξεχνάτε άλλωστε πως τα λιπαρά τρόφιμα, όπως αυτά που παραγγέλνετε, σας ωθούν και στο να καταναλώσετε πολύ μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Γιατί να μην κλείσετε το βράδυ σας λοιπόν μαγειρεύοντας… “junk”; Προετοιμάστε μόνοι σας ένα μπιφτέκι από άπαχο κιμά και προσθέστε το σε ψωμάκι του hamburger, παρασκευάστε σπιτικό club sandwich στο οποίο θα αντικαταστήσετε το bacon με βραστή γαλοπούλα και θα προσθέσετε μουστάρδα ή μικρή ποσότητα μαγιονέζας light. Ένα hot dog με λάχανο καρότο, ψητά κρεμμύδια και στήθος κοτόπουλο θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετική συνοδεία για τη μπίρα σας, ενώ αν συνδυάσετε κάποιο κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών με σάλτσα τομάτας, άφθονα λαχανικά και λίγο ελαιόλαδο, θα απολαύσετε μία νόστιμη και θρεπτική σπιτική pizza. Τέλος, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις τηγανιτές πατάτες, με ψητές στη λαδόκολλα. Φροντίστε όμως να τις έχετε κόψει σε λεπτά κομμάτια για να γίνουν εξίσου τραγανές.

Πειραματιστείτε: Υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές που, ακόμη και αν δεν το φαντάζεστε, μπορούν να δημιουργήσουν ιδιαίτερα ευχάριστους γευστικούς συνδυασμούς με τη μπίρα σας. Τολμήστε λοιπόν να αιφνιδιάσετε τον ουρανίσκο σας επιλέγοντας ψάρι ή θαλασσινά σε ποικίλες μαγειρικές παρασκευές, όπως για παράδειγμα στη λαδόκολλα με διάφορα μυρωδικά, ή ακόμη και παρασκευάζοντας σπιτικές κροκέτες ψαριού ψημένες στο φούρνο.

Βάλτε όρια! Επιλέξτε να φάτε με μαχαιροπίρουνα και όχι με το χέρι και φροντίστε να γεμίστε μόνο μία φορά το πιάτο σας με τα τρόφιμα που επιθυμείτε. Καταναλώστε την αγαπημένη σας μπίρα με μέτρο και μην ξεχνάτε να πίνετε νερό ενδιάμεσα προκειμένου να ξεδιψάσετε. Άλλωστε, με λίγη αυτοσυγκράτηση θα γλιτώσετε όχι μόνο τις θερμίδες αλλά και τις… ενοχές!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr