Εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση χώρου: Επιλέγοντας τον σωστό τύπο φωτισμού

ffff-1280x831.jpg

Ο φωτισμός είναι ένα βασικό στοιχείο της εσωτερικής διακόσμησης ενός σπιτιού ή ενός γραφείου.  Σήμερα οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν σύμφωνα με τη ροή του φωτός σε έναν χώρο.  Ο σωστός φωτισμός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο τη λειτουργικότητα όσο και την αισθητική ενός σπιτιού. Θα πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ατομικές ανάγκες των ιδιοκτητών.

Ωστόσο δεν λειτουργούν όλοι οι φωτισμοί το ίδιο. Ακόμα και εδώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα φωτιστικά εξωτερικού χώρου και στον επαγγελματικό φωτισμό εσωτερικού χώρου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων σε ποια σημεία θέλουμε να εστιάσουμε και για ποιο λόγο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα διάφορα φωτιστικά.

Παρακάτω θα δώσουμε μερικές συμβουλές με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε φωτιστικού.

Πρώτα, πριν επιλέξουμε τον κατάλληλο επαγγελματικό φωτισμό εσωτερικού χώρου θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το μέγεθος του χώρου και πώς αυτός φωτίζεται εξωτερικά από το φυσικό φως. Μπορεί κάποια σημεία να μη χρειάζονται φωτισμό κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο επαγγελματικός φωτισμός εσωτερικού χώρου πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε να αναδεικνύει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας. Θα πρέπει ο πελάτης, όταν εισέρχεται στον χώρο μας, να εκλαμβάνει μια διαφορετική αισθητική.  Σίγουρα λίγοι ιδιοκτήτες δίνουν σημασία στον κατάλληλο φωτισμό μιας επιχείρησης ή μίας βιτρίνας που αναδεικνύει ένα προϊόν. Με τον κατάλληλο φωτισμό μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για να αλλάξουμε τη διάθεση στους πελάτες όταν αυτοί εισέρχονται στην επιχείρηση. Πρέπει να τους κάνουμε να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι σε ένα υγιές και ήρεμο περιβάλλον. Γι’ αυτό και η σχεδίαση τέτοιων επαγγελματικών χώρων επιτυγχάνεται σε συνδυασμό και με άλλα ατμοσφαιρικά στοιχεία, όπως η ύπαρξη χαλαρής μουσικής ή η ύπαρξη φυτών και πρασίνου.

Στον εσωτερικό φωτισμό λαμβάνουμε πάντα υπόψη το συνολικό μέγεθος, το ύψος της οροφής και το χρωματικό σχέδιο κάθε δωματίου. Τα μεγαλύτερα δωμάτια μπορεί να απαιτούν πολλαπλές πηγές φωτισμού. Ένα κατάλληλο φωτιστικό με ράγα μπορεί να μπει σε διάφορα σημεία και γωνίες ενός μεγάλου δωματίου ή ενός σαλονιού. Σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν spots με led που μπορούν να στοχεύουν διάφορα σημεία, σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις.

Στα μικρότερα δωμάτια, όπως και στις βεράντες ή στα μπαλκόνια ενός σπιτιού, ο φωτισμός είναι πιο σταθερός με σποτάκια led που φωτίζουν εξωτερικά τον χώρο με απαλό φως.

Στους εξωτερικούς χώρους ενός σπιτιού επιλέγουμε ανάλογο φωτισμό, σύμφωνα με τα σημεία που θέλουμε να φωτίσουμε το βράδυ, είτε αυτά είναι μια αυλή, ένας κήπος ή μια είσοδος σπιτιού. Καλό είναι στην είσοδο ενός σπιτιού ή στα μπαλκόνια να έχουμε έντονο φωτισμό. Ο εξωτερικός φωτισμός θα πρέπει να διασφαλίζει την ασφαλή κίνηση και να αποτρέπει τους εισβολείς. Τα φώτα αισθητήρων κίνησης είναι ιδανικά για μονοπάτια και σημεία εισόδου.

Παρακάτω θα δούμε κάποια είδη φωτισμού κατάλληλα για τον χώρο που θέλουμε να φωτίσουμε κατά περίπτωση:

  • Φωτισμός περιβάλλοντος: Σκεφτείτε μεγάλα φωτιστικά οροφής για εσωτερικούς χώρους ή φωτιστικά για εξωτερικούς χώρους.
  • Task Lighting: Υποστηρίζει συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή την εργασία. Τέτοιος φωτισμός είναι και τα φώτα που τοποθετούνται σε γραφεία ή φώτα κάτω από τα ντουλάπια.
  • Φωτισμός που δίνει έμφαση. Αυτός ο φωτισμός αναδεικνύει αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ή διαφορά έργα τέχνης. Οι διάφοροι προβολείς και σποτ μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό.

Ποιότητα φωτός

Θερμοκρασία χρώματος: Τα πιο ζεστά φώτα δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα, ιδανική για σαλόνια ή υπνοδωμάτια. Ο ψυχρός φωτισμός ενισχύει τη συγκέντρωση και είναι κατάλληλος για γραφεία ή γκαράζ.

Φωτεινότητα: Την μετράμε σε lumens και είναι σημαντική για περιοχές που εργαζόμαστε και θέλουμε έντονο φωτισμό.