Τροφές που μας βοηθούν όταν είμαστε άρρωστοι

SASA.jpg

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και σιγά σιγά ο καιρός κρυώνει. Μετά από ένα τόσο μεγάλο καλοκαίρι μπορούμε να πούμε ότι ανυπομονούσαμε να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικά μας ρούχα και να αρχίσουμε τις βόλτες στο κρύο που συνοδεύονται από τη μυρωδιά του τζακιού και της βροχής. Μαζί με το κρύο όμως κάθε χρόνο έρχονται μαζί και η γρίπη, οι ιώσεις το κρύωμα κλπ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας προκειμένου να τις αποφύγουμε ή έστω να περάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα. Παρ’ όλα αυτά όσο κι αν προσέχουμε, πολλές φορές είναι αναπόφευκτο και είτε από τις συναναστροφές μας είτε μετά από μία κουραστική εβδομάδα είναι πολύ εύκολο να αρπάξουμε κάτι και ξαφνικά να βρεθούμε άρρωστη. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλά τρόφιμα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε κάποια συμπτώματα της ασθένειάς μας. Πάμε να δούμε κάποια από αυτά

Φρούτα

Τα φρούτα είναι η πιο γνωστή και μία από τις μεγαλύτερες πηγές βιταμινών και γενικά θρεπτικών στοιχείων. Ανάλογα το φρούτο που θα προτιμήσουμε μπορούμε να πάρουμε και μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών αλλά και μία ποσότητα που συχνά καλύπτει τα όρια της ημερήσια πρόσληψης. Για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή είναι ένας από τους κυριότερους και ευκολότερους τρόπους να προσλάβουμε βιταμίνη C. Μπορούμε να καταναλώσουμε κάποιο φρούτο, να τα στύψουμε σε χυμό ή ακόμα να προσθέσουμε χυμό λεμονιού στη σούπα μας. Επίσης η μπανάνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο που βοηθάει πολύ και στους μυϊκούς πόνους αλλά και σε θέματα έλλειψης ύπνου.

Βότανα

Ο πιο γνωστός τρόπος να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων είναι τα ροφήματα. Είτε μιλάμε για κάποιο είδος τσαγιού είτε για άλλα είδη όπως το φασκόμηλο, το δίκταμο ή το χαμομήλι, το καθένα από αυτά μπορεί να μας βοηθήσει δραστικά ανάλογα με την ανάγκη που έχουμε. Με μία καλή έρευνα στο ίντερνετ είτε ρωτώντας συνήθως τους μεγαλύτερους ανθρώπους μπορούμε ν μάθουμε μυστικά για αυτά τα ροφήματα που ποτέ δε φανταζόμασταν. Για παράδειγμα η ρίγανη, που την έχουμε συνηθίσει ως μυρωδικό στο φαγητό ή τη σαλάτα μας αν τη προσθέσουμε στο μείγμα των βοτάνων μας και τη βράσουμε θα πάρουμε όλη την αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση που διαθέτει.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλοι τα έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως θα πούμε πως μπορούν να μας βοηθήσουν αν λόγω κάποιας ασθένειας χρειαστεί να μας χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία. Αν έχετε πάρει ποτέ στη ζωή σας αντιβίωση ξέρετε καλά ότι πάντα η συνταγογράφησή της συνοδεύεται με προβιοτικά. Αυτό συμβαίνει για να αντιμετωπιστούν μύκητες που ενδεχομένως να προκληθούν από τη λήψη της αντιβίωσης. Αυτή την αντιμετώπιση μπορούμε να την πετύχουμε κι εμείς οι ίδιοι χωρίς τη λήψη φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, αν διαλέξουμε τα σωστά γαλακτοκομικά. Και τι εννοούμε σωστά; Στη σημερινή εποχή που τα περισσότερα τυριά γάλατα και γιαούρτια προορίζονται για ευρεία κατανάλωση είναι και πιο ήπια σε γεύση και πιο απομακρυσμένα από την αρχική τους δομή. Κάποια προϊόντα όμως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά στοιχεία για παράδειγμα το κεφίρ https://stamou.gr/product/kefir-lefko/ και το πρόβειο γιαούρτι https://stamou.gr/paradosiaka-giaourtia/proveio/.