Πιθανοί κίνδυνοι από μια χειρουργική επέμβαση

chee.jpg

Μια χειρουργική επέμβαση αποτελεί μια σημαντική ιατρική διαδικασία που μπορεί να βελτιώσει την υγεία ενός ασθενούς και την ποιότητα ζωής του. Ωστόσο, όπως κάθε ιατρική διαδικασία, ένα χειρουργείο ενέχει κινδύνους. Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε αν υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση και πως μπορείτε να τους κατανοήσετε και να τους διαχειριστείτε.

  1. Επιπλοκές κατά την διάρκεια της επέμβασης

Κατά την διάρκεια της επέμβασης πάντα υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος για επιπλοκές, οι οποίες ποικίλουν αναλόγως την πολυπλοκότητα του χειρουργείου και τον τύπο της επέμβασης. Οι πιο συχνές επιπλοκές αφορούν τα παρακάτω:

  • Aλλεργικές αντιδράσεις στα αναισθητικά φάρμακα

Ορισμένοι ασθενείς, ιδίως εκείνοι που εμφανίζουν συχνά αλλεργίες, μπορεί να αντιδράσουν στα αναισθητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά την επέμβαση. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν γνωρίζετε ότι έχετε κάποια αλλεργία και φυσικά να κάνετε τον απαραίτητο έλεγχο πριν το χειρουργείο.

  • Διαταραχές του καρδιακού παλμού

Κατά την διάρκεια της επέμβασης υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι ασθενείς να αντιμετωπίσουν διαταραχές στον καρδιακό παλμό τους. Αυτό το γεγονός μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χρήση ειδικών φαρμάκων, αλλά και με την χρήση ενός απινιδωτή από τον χειρουργό ιατρό.

  • Αλλεργικές αντιδράσεις στα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια του χειρουργείου

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια μιας επέμβασης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε ορισμένους ασθενείς. Αναφέρετε τυχόν αλλεργίες στον γιατρό σας, ωστόσο σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης ο ίδιος θα σας χορηγήσει αμέσως τα κατάλληλα φάρμακα στο χειρουργείο.

Οι περισσότεροι χειρουργοί λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων, ωστόσο είναι καλό και εσείς οι ίδιοι να αναφέρετε στον γιατρό σας πιθανές αλλεργίες ή πιθανό ιστορικό επιπλοκών στην οικογένειά σας.

  1. Επιπλοκές μετά την επέμβαση

Μετά την χειρουργική επέμβαση είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές που σχετίζονται με την ανάρρωση του ασθενούς και την επούλωση των μετεγχειρητικών πληγών. Οι πιο συνήθεις επιπλοκές είναι οι εξής:

  • Πόνος & Πρηξίματα

Μετά από μια επέμβαση είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πόνο και να παρατηρείτε κάποια πρηξίματα στην περιοχή της πληγής. Ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να διαρκέσει για μερικές μέρες ή και περισσότερο, αλλά συνήθως ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα αυτά επιμένουν θα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

  • Λοίμωξη

Οι λοιμώξεις στις μετεγχειρητικές πληγές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο αν δεν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την καθαριότητα της περιοχής. Είναι σημαντικό να διατηρείτε την πληγή καθαρή και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού προκειμένου να αποφύγετε τις λοιμώξεις.

  • Δυσλειτουργία οργάνων

Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του οργάνου που υποβλήθηκε σε αυτή. Για παράδειγμα μετά από μια επέμβαση στον πνεύμονα, υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα στην αναπνοή.

  • Αιμορραγία

Η αιμορραγία είναι μια από τις συχνότερες επιπλοκές μετά από μια επέμβαση. Αφορά την ανεπιθύμητη απώλεια αίματος από το σημείο το οποίο υποβλήθηκε σε χειρουργείο. Θυμηθείτε ότι μικρές ποσότητες αιμορραγίας είναι συνήθεις μετά από μια χειρουργική επέμβαση, ωστόσο αν παρατηρείτε ακατάπαυστη αιμορραγία, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας και ενδεχομένως χρειαστεί να μεταβείτε στο νοσοκομείο.