Πώς να κάνετε τα παιδιά σας πιο δημιουργικά και πνευματώδη;

images_1592017_2_7wcO7W82_dBE7MyDSpQMp8nWssW5bDPPFTmTHgsGFm8Kq67Ccc_600.jpg

Θέλετε να μεγαλώσετε πιο έξυπνα και δημιουργικά παιδιά; Νομίζετε ότι το διάβασμα αρκεί; Κλείστε την τηλεόραση, κρύψτε τις κονσόλες παιχνιδιών και στείλτε τα παιδιά σας να παίξουν έξω!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Michigan, τα παιδιά που παίζουν περισσότερες ώρες στην ύπαιθρο βάζουν πιο εύκολα στόχους, έχουν πιο καλλιεργημένο πνεύμα, ενώ νιώθουν πιο γεμάτα, ευτυχισμένα και δημιουργούν καλύτερη σχέση με τη γη και το φυσικό περιβάλλον.

Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές διεξήγαγαν συνεντεύξεις, κράτησαν ημερολόγια ζωγραφικής από τα παιδιά, παρατήρησαν και συζήτησαν αρκετά με τους γονείς, έτσι ώστε να αξιολογήσουν τις αισθητικές αξίες και τις ευαισθησίες των παιδιών.

Όπως φάνηκε, λοιπόν…

Τα παιδιά που ξόδευαν πέντε έως 10 ώρες την εβδομάδα παίζοντας έξω φάνηκε να επιδεικνύουν ισχυρή φαντασία, δημιουργικότητα και περιέργεια, καθώς και μια βαθιά εκτίμηση για την ομορφιά της φύσης, καθώς γοητεύονταν και παρατηρούσαν πιο έντονα τους καταπράσινους θάμνους, τα μοτίβα που σχηματίζει το νερό ή τις φωλιές των μελισσών.

Μάλιστα, παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών, ανέφεραν αισθήματα γαλήνης, χαράς και δέους απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες. Εξέφρασαν επίσης, την αίσθηση ότι ανήκουν στον κόσμο και την ανάγκη να προστατεύσουν τη γη και το φυσικό περιβάλλον.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν τη σημαντικότητα του ελεύθερου παιχνιδιού στη φύση για τα παιδιά καθώς και τον αντίκτυπο που έχει αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αφού οι γονείς των παιδιών που εξέφρασαν μεγαλύτερη αγάπη και εκτίμηση προς τη φύση, ανέφεραν ότι και οι ίδιοι δαπανούσαν σημαντικά περισσότερο χρόνο σε παιχνίδια στην ύπαιθρο κατά την παιδική τους ηλικία.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και μάλιστα σε εξωτερικούς χώρους με άμεση έκθεση στο φυσικό περιβάλλον βλέπουμε ότι δεν έχει να κάνει μόνο με το πολυπαραγοντικό ζήτημα της παχυσαρκίας, αλλά έχει συνάμα να προσφέρει πολλά ακόμα οφέλη στον ψυχικό και πνευματικό κόσμο ενός παιδιού.

Όπως σημειώνουν και οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης, η πολυαισθητηριακή ποικιλομορφία που προσφέρει η φύση μέσα από τα αξιοθέατα, τους ήχους και τα χρώματα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αισθάνονται μεγαλύτερη ζωντάνια και να χτίσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, πολύ περισσότερο από τα γραφικά των βιντεοπαιχνιδιών και τα κινούμενα σχέδια.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθούν και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στη Φιλανδία, στην οποία βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των φύλων σε παιδιά σχολικής ηλικίας σχετικά με το πόσο εκτιμούν και αγαπούν τη φύση. Συγκεκριμένα, ενώ τα κορίτσια έδειξαν έντονη ευαισθησία και θαυμασμό απέναντι στην ομορφιά των λουλουδιών και των φυτών, περισσότερο από το 30 τοις εκατό των αγοριών στη μελέτη είπαν ότι θα μπορούσαν να ζήσουν και χωρίς βλάστηση!!!! Αχ, αυτά τα αγόρια!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr