Οι έφηβοι μαθαίνουν καλύτερα από τις εμπειρίες τους

images_1682017_2_teens-shopping-online.jpg

Πιστεύουμε ότι οι έφηβοι κάνουν συχνά παράτολμα πράγματα χωρίς να το πολυσκεφτούν, όμως η έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός τους λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μαθαίνει καλύτερα από τις εμπειρίες τους, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την ενήλικη ζωή.

Σε μια μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε, οι έφηβοι φάνηκε να τα πηγαίνουν καλύτερα από τους ενήλικες σε ένα παιχνίδι με εικόνες και η μαγνητική τομογραφία έδειξε υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές, δήλωσαν ότι το κλειδί βρίσκεται στον ρόλο του ιπποκάμπου και ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εφαρμόσουμε νέους τρόπους διδασκαλίας στους εφήβους.

Η ερευνητική ομάδα, από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Κολούμπια και της Καλιφόρνια, προσπάθησαν να εξετάσουν αν η τυπική συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής των εφήβων, θα μπορούσε να τους κάνει καλύτερους στο να μαθαίνουν από μια καλή ή κακή έκβαση.

Στο τεστ, οι ερευνητές ζήτησαν από 41 έφηβους, ηλικίας 13 έως 17 ετών και 31 ενήλικες, ηλικίας 20 έως 30 ετών, να παίξουν ένα παιχνίδι που βασίζεται σε εικόνες, ενώ πραγματοποιούσαν μαγνητική τομογραφία για να ελέγχουν τη δραστηριότητα των εγκεφάλων των συμμετεχόντων.

Στο παιχνίδι, οι έφηβοι πέτυχαν περισσότερες σωστές απαντήσεις και τα τεστ μνήμης έδειξαν ότι ήταν επίσης καλύτεροι στο να θυμούνται λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί επέλεξαν τις απαντήσεις που έδωσαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι έφηβοι είναι καλύτεροι στο να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους – γεγονός που θα τους «εξοπλίσει» καλύτερα όταν θα αναζητήσουν την ανεξαρτησία τους και θα αρχίσουν να ζουν μόνοι ως ενήλικες.

Όταν εξέτασαν τις μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου των εφήβων, οι ερευνητές διαπίστωσαν δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου – στον ιππόκαμπο και στα βασικά γάγγλια – ενώ οι ενήλικες φαίνεται να χρησιμοποιούσαν κυρίως βασικά γάγγλια. Αυτή η σύνδεση μεταξύ δύο σημαντικών τμημάτων του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου εξηγεί γιατί είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ.

Ο ιππόκαμπος θεωρείται η έδρα της μνήμης του εγκεφάλου, ένα σύνολο κυττάρων στη μέση του εγκεφάλου που αποθηκεύει και ταξινομεί αναμνήσεις. Τα βασικά γάγγλια είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, η οποία είναι επίσης σημαντική για τη σύνδεση της δράσης με την ανταμοιβή.

Ο ρόλος του ιπποκάμπου στην ενίσχυση της μάθησης κατά τη διάρκεια της εφηβείας δεν είχε αναγνωριστεί στο παρελθόν, τονίζει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neuron. Τώρα όμως, φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ισχυρών αναμνήσεων κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής περιόδου της ζωής.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/