Γιατί η ζυγαριά είναι η καλύτερή μας φίλη

images_3182017_kollima.jpg

Για πολλούς από εμάς, η προοπτική της απώλειας βάρους χωρίς αλλαγή στη διατροφή μας ή εξοντωτική άσκηση ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Αλλά οι επιστήμονες έχουν βρει μια μέθοδο που θα μπορούσε να προσφέρει την επιθυμητή λύση: απλώς ζυγίστε τον εαυτό σας καθημερινά.

Σε μια μελέτη σε 294 φοιτήτριες από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Drexel και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, διαπιστώθηκε ότι όσες ανέβαιναν στη ζυγαριά τους κάθε μέρα είδαν σε διάστημα δύο ετών μια πτώση τόσο του Δείκτη Μάζα Σώματος όσο και του σωματικού λίπους, σε σύγκριση με εκείνες που δεν το έκαναν.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν είχε ζητηθεί από τις συμμετέχουσες -οι οποίες είχαν διαφορετικός βάρος- να προσπαθούν να χάσουν κιλά.

Οι ερευνητές ενδιαφερόταν ιδιαίτερα να μελετήσουν φοιτητές, καθώς είναι συνηθισμένο να κερδίζουμε κιλά όταν είμαστε στο πανεπιστήμιο, ειδικά στην πρώτη χρονιά: Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι πάνω από το 70% των φοιτητών πήραν βάρος κατά το πρώτο έτος των σπουδών τους στο πανεπιστήμιο.

Όμως απλώς ανεβαίνοντας στη ζυγαριά καθημερινά, οι γυναίκες όχι μόνο απέφυγαν να πάρουν βάρος, αλλά έχαναν και κιλά. Αντιθέτως, εκείνες που δεν ζυγίζονταν είδαν μικρή αλλαγή στο ΔΜΣ τους.

«Οι απώλειες στο ΔΜΣ και στο ποσοστό σωματικού λίπους ήταν μέτριες, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικές, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι αυτές οι γυναίκες δεν έλαβαν μέρος σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Diane Rosenbaum. «Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε».

Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η καθημερινή ζύγιση οδηγεί σε απώλεια βάρους: τα αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ότι ο έλεγχος του βάρους σε καθημερινή βάση μας παρακινεί να φροντίζουμε περισσότερο το σώμα μας.

«Το να ζυγιζόμαστε τακτικά μπορεί να μας παρακινήσει σε συμπεριφορές υγιεινής διατροφής και άσκησης, διότι μας παρέχει απτά στοιχεία ότι οι συμπεριφορές αυτές είναι αποτελεσματικές για να χάσουμε βάρος ή να αποτρέψετε την αύξησή του», δήλωσε η Meghan Butryn, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Drexel. «Ομοίως, εάν δούμε στη ζυγαριά ότι πήραμε βάρος, αυτές οι πληροφορίες μπορεί να μας παρακινήσουν να κάνουμε κάποια αλλαγή».

Φυσικά, είναι φυσιολογικό να αυξομειώνεται το βάρος ενός ατόμου από μέρα σε μέρα: έτσι, αν ζυγίζετε λίγο περισσότερο από χθες, θα μπορούσε να οφείλεται στην κατακράτηση υγρών, το πότε πήγατε στην τουαλέτα, τι φάγατε το προηγούμενο βράδυ ή τον εμμηνορροϊκό κύκλο για τις γυναίκες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/