Τα παιδιά μαθαίνουν τα γκάτζετ πριν μιλήσουν!

images_2082017_kids-laptop-fun.jpg

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης, που χρηματοδοτήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό αμερικανικό οργανισμό Common Sense Media, περίπου το 29% των παιδιών ηλικίας 1-3 ετών γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί ταμπλέτες ή smartphones – μάλιστα τα παιδιά γίνονται «εξπέρ» στις ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ειδικοί, προέκυψε ακόμα ότι μέχρι την ηλικία των εννιά ετών τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη αποστείλει κατά μέσο όρο 116 γραπτά μηνύματα και 85 email.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους μπορούν να ωφεληθούν από την επαφή τους με την τεχνολογία, το 57% δήλωσε ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών του.

Τεχνολογία από… κούνια

Το 38% των παιδιών κάτω των δύο ετών, έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικές συσκευές τύπου iPhone ή Kindle για να παίξει παιχνίδια ή να παρακολουθήσει κάποια ταινία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 10% το 2011. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή αλλαγή ως προς τον τρόπο που τα παιδιά αντιλαμβάνονται και “καταναλώνουν” τα συγκεκριμένα μέσα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι της έρευνας.

Η αύξηση των ποσοστών των παιδιών που γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές προτού ακόμη ξεστομίσουν την πρώτη τους λέξη, θα πρέπει να αφυπνίσει τους γονείς οι οποίοι χρησιμοποιούν τα γκάτζετ τους για να ηρεμήσουν και να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την οδηγία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, πάντως καλό είναι μέχρι την ηλικία των δύο ετών τα παιδιά να μην καθηλώνονται μπροστά σε οθόνες.

«Παιδιά τα οποία ακόμη δεν μιλάνε, πλησιάζουν στην τηλεόραση και προσπαθούν να την ανοίξουν σέρνοντας το δάχτυλό τους στην οθόνη, όπως δηλαδή θα έκαναν για να ξεκλειδώσουν ένα iPad ή ένα iPhone», υποστηρίζει ο διευθυντής της Common Sense Media, Τζιμ Στάγιερ.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr