Ασκήσεις για ευεξία κόντρα σε κάθε άσχημο συναίσθημα

images_2182017_gx-dance-1-600x400.jpg

Είτε νιώθουμε εξαντλημένοι είτε συναισθηματικά ευάλωτοι, μελαγχολικοί ή θυμωμένοι, υπάρχει ένα είδος γυμναστικής που υπόσχεται να αλλάξει τη διάθεσή μας.

Η άσκηση θεωρήθηκε πρόσφατα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό, μια αποτελεσματική θεραπεία για τη θλίψη, το άγχος και τη μελαγχολία. Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να διατηρήσει την ψυχική ισορροπία. Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, όμως, τη θεωρούν θεραπευτική ακόμα και σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται στην έκκριση συγκεκριμένων ορμονών (σεροτονίνης και ενδορφινών) την ώρα της άσκησης, οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση.

Παράλληλα, η γυμναστική συνδράμει κατευναστικά σε περιπτώσεις άγχους ή έντονου θυμού, βοηθώντας το μυαλό να ξεχαστεί και χαλαρώνοντας τους μυς. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να επιλέξουμε την κατάλληλη άσκηση και να αισθανθούμε ευτυχισμένοι!

Οι top ασκήσεις για σώµα και µυαλό

Όταν είστε «στις μαύρες σας», η καλύτερη λύση είναι να ποντάρετε στη γυμναστική για να επανέλθει το χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Οι παρακάτω απλούστατες ασκήσεις θα σας ανεβάσουν τη διάθεση, χωρίς να χρειαστεί να πάτε ούτε μέχρι το γυμναστήριο.

Γρήγορο περπάτημα

Γόνατο… για δέσιμο

Γιατί; Το γρήγορο βάδην στον καθαρό αέρα είναι πάντα αναζωογονητικό. Βγείτε, λοιπόν, για μια βόλτα στο κοντινότερο παρκάκι και αφού περπατήσετε με ρυθμό για λίγα λεπτά, σταματήστε και κάντε την παρακάτω άσκηση, ώστε να δυναμώσετε τα γόνατά σας, την περιοχή, δηλαδή, που επιβαρύνεται περισσότερο κατά το περπάτημα.

Πώς; Τυλίξτε ένα λάστιχο (όργανο γυμναστικής) ή ένα φαρδύ κομμάτι ύφασμα γύρω από το δεξί σας γόνατο και δέστε το σε κάτι σταθερό, όπως ένα παγκάκι. Πρέπει να βρίσκεστε σε τέτοια απόσταση από το παγκάκι, ώστε να νιώθετε αντίσταση στο γόνατό σας. Σταθείτε με το αριστερό πόδι πίσω σας και τη φτέρνα ελαφρώς σηκωμένη. Λυγίστε αργά το δεξί σας γόνατο, έτσι ώστε να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή πάνω από το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού σας, καθώς κατεβαίνετε προς το έδαφος. Τεντώστε το γόνατό σας και επαναλάβετε 6-8 φορές. Στη συνέχεια, αλλάξτε θέση στα πόδια και αρχίστε την άσκηση από την αρχή.

Γυμναστική

Back to school

Γιατί; Μάλλον η τελευταία φορά που κάνατε αυτή την άσκηση ήταν στο σχολείο, ωστόσο αυτή η απλή κίνηση είναι μια αποτελεσματική αεροβική γυμναστική. Δυναμώνει τους μηρούς, σμιλεύει τους γλουτούς και γυμνάζει τους κοιλιακούς, ενώ δεν αφήνει χρόνο για αρνητικές σκέψεις, επειδή απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση.

Πώς; Με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης, λυγίστε τα γόνατα, σπρώχνοντας τους γλουτούς προς τα έξω, και κάντε βαθύ κάθισμα. Ρίξτε τον κορμό μπροστά, ακουμπώντας τις παλάμες στο πάτωμα. Πηδήξτε προς τα πίσω, τεντώνοντας τα πόδια και κρατώντας το σώμα σε ευθεία γραμμή. Με σφιγμένους τους κοιλιακούς, πηδήξτε φέρνοντας τα πόδια σας ανάμεσα στα χέρια. Επαναλάβετε 10-15 φορές.

Ποδήλατο

Ανέβα στο βουνό

Γιατί; Η ποδηλασία είναι εξαιρετική αεροβική άσκηση που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, τονώνοντας το καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα -δίνοντας έμφαση στα πόδια, χωρίς να ξεχνά τα χέρια και τους κοιλιακούς- και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, διώχνοντας το στρες.

Πώς; Δεν χρειάζεται να πάρετε τα βουνά για να δυσκολέψετε την άσκηση. Αφού ζεσταθείτε, επιλέξτε μια χαμηλή ταχύτητα, ώστε να δυσκολεύεστε να κάνετε πετάλι. Κρατήστε το σώμα σας χαμηλά (ο κορμός να είναι παράλληλα προς το έδαφος), με τους αγκώνες στο πλάι του κορμού, ώστε να κρατάτε ανοιχτό το στέρνο και να αναπνέετε ευκολότερα. Για να διευκολυνθείτε,ανασηκωθείτε από τη σέλα.

Γιόγκα

Η στάση του εμβρύου

Γιατί; Η στάση αυτή παραπέμπει στη θέση του εμβρύου μέσα στην κοιλιά, γι’ αυτό και θεωρείται ότι προσφέρει ανακούφιση και παρηγοριά όταν είστε θλιμμένοι ή μελαγχολικοί.

Πώς; Γονατίστε και καθίστε πάνω στις φτέρνες σας. Με αργές κινήσεις, σκύψτε μπροστά και ακουμπήστε το μέτωπό σας στο πάτωμα. Θα είστε, βέβαια, πιο άνετα αν ακουμπήσετε το κεφάλι σας σε ένα στρώμα (yoga mat) ή μια πετσέτα. Χαλαρώστε τα χέρια σας και τοποθετήστε τα στα πλάγια του κορμού, με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα πάνω. Αναπνεύστε βαθιά και μείνετε σε αυτή τη θέση για 1-2΄. Για να επανέλθετε στην προηγούμενη θέση, ξεδιπλώστε αργά το σώμα σας.

Πηγή : https://www.fitstudio.gr/