Τα επαγγέλματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών

images_372017_2_Effective-Supervision-e1491852078383.jpg

Μπορεί το είδος της εργασίας που επιλέγουμε να επηρεάσει τις πιθανότητες να διαπράξουμε αυτοκτονία;

Ενδεχομένως, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έκθεση που ανακάλυψε ότι για ορισμένα επαγγέλματα οι πιθανότητες αυτοκτονίας ήταν σημαντικά υψηλότερες.

Από το 2000 έως το 2012, τα συνολικά ποσοστά αυτοκτονίας για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω αυξήθηκε 21%, όπως διαπίστωσε η μελέτη – δηλαδή από 13 σε 16 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανθρώπους.

Όμως στους αγρότες, τους ψαράδες και τους δασονόμους(!), το ποσοστό αυτοκτονιών ήταν δραματικά υψηλότερο – 85 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανθρώπους. Ειδικά στους άνδρες είχαν αυτές τις θέσεις εργασίας, το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο, φτάνοντας τις 90,5 αυτοκτονίες ανά 100.000, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι άνθρωποι που κάνουν ορισμένα επαγγέλματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας καθώς αντιμετωπίζουν απομόνωση στη δουλειά, αγχωτικό περιβάλλον εργασίας, προβλήματα στην εργασία και το σπίτι, χαμηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο και δυσκολότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Wendy LiKamWa McIntosh, από το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών των ΗΠΑ.

«Οι αγρότες έχουν επιπρόσθετους παράγοντες κινδύνου, όπως η κοινωνική απομόνωση και η απροθυμία να αναζητήσουν βοήθεια από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας», δήλωσε η McIntosh. Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η έκθεση των αγροτών σε φυτοφάρμακα μπορεί να επηρεάζει το νευρολογικό τους σύστημα και να συμβάλλει στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Άλλοι επαγγελματικοί τομείς που παρουσιάζουν ποσοστά αυτοκτονιών σημαντικά υψηλότερα από τα συνήθη είναι οι κατασκευές και τα ορυχεία, με 53 αυτοκτονίες ανά 100.000. Για τους εργαζόμενους στις κατασκευές, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η έλλειψη σταθερής εργασίας, η απομόνωση και η έλλειψη κοινότητας παίζουν τον ρόλο τους.

Όσον αφορά τις γυναίκες, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε όσες εργάζονται σε υπηρεσίες ασφαλείας, όπως η αστυνόμευση και η πυρόσβεση, με 14 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα. Οι άνδρες στον ίδιο τομέα είχαν ποσοστό αυτοκτονιών 34 ανά 100.000, σύμφωνα με την έκθεση. Οι λόγοι, είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε υπηρεσίες ασφαλείας αντιμετωπίζουν έντονο στρες, καθώς και τραυματικές και βίαιες καταστάσεις. Έχουν επίσης εύκολη πρόσβαση σε μέσα για να πραγματοποιήσουν την αυτοκτονία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/