Η σωστή θερμοκρασία για το ντους

images_772017_showerb2-600x400.jpg

Μετά από μια κουραστική μέρα, μετά από όλες τις δουλειές και τις υποχρεώσεις, γυρίζετε σπίτι. Ήρθε η ώρα επιτέλους να χαλαρώσετε και να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας.

Αποφασίζετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία αποσυμπίεσης από την καθημερινότητα από το μπάνιο. Αισθάνεστε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα μακράς διάρκειας ζεστό ντους. Όμως πόσο ζεστό πρέπει να είναι το νερό στο μπάνιο σας χωρίς να κάνει τελικά κακό στο δέρμα σας;

Η ιδανική θερμοκρασία του νερού στο ντους για το δέρμα σας δεν θα πρέπει να ξεφεύγει παραπάνω από το χλιαρό, υποστηρίζουν οι περισσότεροι δερματολόγοι. Μόλις το νερού του ντους αρχίζει να ζεματάει, κινδυνεύετε να βλάψετε την υγεία του δέρματός σας. Θέλετε νούμερα; Δεν υπάρχει κανένας απόλυτος κανόνας για το πόσο ζεστό θα πρέπει να είναι το νερό στο ντους, αλλά οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν να διατηρούμε τη θερμοκρασία κάτω από τους 43-45 oC. Εάν αισθάνεστε έστω και λίγο άβολα ή το δέρμα σας αρχίσει να γίνεται κόκκινο, άμεσα «ανοίξτε το κρύο» λίγο περισσότερο.

Τι χρειάζεται το δέρμα μας;

Το πολύ ζεστό νερό απομακρύνει τα φυσικά έλαια του δέρματος και προκαλεί ξηροδερμία, φαγούρα, ακόμη και έκζεμα. Ακόμη και χλιαρά ντους μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, αν η έκθεσή μας είναι πάρα πολύ μεγάλη – αν τα ντους διαρκούν δηλαδή με τις ώρες. Επίσης, το ζεστό νερό αφαιρεί και τα φυσικά έλαια τις τρίχας, κάνοντας τα μαλλιά πιο ξηρά, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει γρηγορότερα και τη βαφή τους.

Όμως το πολύ ζεστό νερό, έχει επίδραση και κάτω από το δέρμα μας. Δεδομένου ότι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, αυτό μπορεί να προκαλέσει την επιδείνωση των φλεγμονών. Η θερμότητα προκαλεί επίσης πτώση στην πίεση του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα και ίσως μια λιποθυμία, η οποία αν συμβεί στο μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Το ζεστό νερό πάντως μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν οι πόροι σας, οπότε αν θέλετε να επωφεληθείτε από αυτή του την επίδραση και έναν καθαρισμό προσώπου, είναι καλύτερο να περιορίσετε τη χρήση του ακριβώς εκεί και όχι να καθίσετε με τις ώρες μέσα σε ένα υπερβολικά ζεστό μπάνιο. Το θέμα μας άλλωστε είναι να κάνουμε το δέρμα μας να φαίνεται καλύτερο και πιο υγιές, όχι να το υποβάλλουμε σε δοκιμασίες και κινδύνους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/