Η ηλικία του άνδρα παίζει ρόλο στην εξωσωματική

images_472017_fujvdqykkhpe250flqbtoum9ztuuhvi3_orig.jpg

Το ποσοστό επιτυχίας των ζευγαριών που προσφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση εξαρτάται και από την ηλικία του άνδρα – όχι μόνο από εκείνη της γυναίκας, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ.

Οι ηλικιωμένοι άνδρες βρέθηκαν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να τεκνοποιήσουν σε σχέση με τους νεότερους άνδρες, με μια γυναίκα που είναι στην ίδια ηλικία. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ παρουσίασαν τη μελέτη τους για σχεδόν 19.000 κύκλους IVF, στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την ιδέα ότι η ανδρική γονιμότητα συνεχίζεται για πάντα. Στην πραγματικότητα, αν η σύλληψη είναι φυσική ή υποβοηθείται, οι μεταλλάξεις του σπέρματος και η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε ηλικιωμένους άνδρες θεωρείται ότι μειώνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης δείξει ότι τα μεγαλύτερα με ηλικία σπερματοζωάρια είναι πιο επιρρεπή σε γενετικά σφάλματα και αυτό συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού και σχιζοφρένειας στα παιδιά. Αλλά η ηλικία της γυναίκας εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη γονιμότητα από την ηλικία του άνδρα.

Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ηλικίας 40-42 ετών συνδέονταν με 46% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) από τους άνδρες ηλικίας 30-35 ετών, όταν η γυναίκα ήταν κάτω των 30 ετών.

Οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών είχαν σημαντικά μεγαλύτερη επιτυχία με έναν άνδρα κάτω των 30 ετών μετά από ένα κύκλο θεραπείας, παρά με έναν άνδρα γύρω στα 35.

Η Δρ Laura Dodge, από το Ιατρικό Κέντρο Deaconess του Ισραήλ και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι οι λόγοι πίσω από τη μειωμένη γονιμότητα των ανδρών σε μεγαλύτερη ηλικία δεν ήταν απολύτως σαφείς.

Μπορούν οι μεγαλύτεροι άνδρες με νεότερες γυναίκες να κάνουν οτιδήποτε για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους στην εξωσωματική γονιμοποίηση; Η Δρ Dodge δήλωσε: «Ελλείψει σαφών ενδείξεων του ανδρικού μηχανισμού τεκνοποίησης, η καλύτερη συμβουλή πριν από τη σύλληψη που μπορούμε να προσφέρουμε, είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής».

Ο κ. Nick Macklon, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να ενθαρρύνουν τους άνδρες να προχωρήσουν. Προσφέρει επίσης νέες ιδέες για τη δυναμική μεταξύ ανδρών και γυναικών – η επιτυχία μιας εξωσωματικής δεν οφείλεται μόνο στην ηλικία της γυναίκας».

Πηγή :  http://www.iatrikanews.gr/