Ιώσεις σε έξαρση. Πώς τις αντιμετωπίζουμε;

images_2272017_2_sick-child.jpg

‘Όλοι οι γονείς ανησυχούν για τις ιώσεις που συχνά ταλαιπωρούν την οικογένεια μας. Ακολουθώντας όμως μερικές απλές πρακτικές μπορούμε να ενυσχίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και να θωρακίσουμε τα παιδια μας.

Οι συμβουλές αυτές εντάσσονται σε 3 κατηγορίες
1. Διατροφή
2. Υγιεινή (προσωπικής και περιβάλλοντος)
3. Εμβόλια

Διατροφή

Τα τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία είναι αυτά που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ειδικότερα:
– Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Καλές πηγές θεωρούνται τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα, καθώς επίσης και οι ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια, το σουσάμι (και κατά συνέπεια το σησαμέλαιο) και ο λιναρόσπορος.
– Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, πορτοκάλια και χυμό ντομάτας.
– Ένα επιπλέον συστατικό που συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού είναι το β-καροτένιο. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, στη ντομάτα και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.
– Τέλος, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, είναι επίσης σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υγιεινή

Κάποιες βασικές αρχές καλής υγιεινής είναι οι ακόλουθες:
– Καλό πλύσιμο των χεριών πρίν την κατανάλωση φαγητού, μετά την τουαλέτα, το παιχνίδι στο πάρκο, την επιστροφή από το σχολείο κτλ
– Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού gel ή μαντηλιών μετά το πλύσιμο (ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους) – ένα σημαντικό στοιχείο εδώ είναι να το αφήσουμε να στεγνώσει καλά
– Χρήση χαρτομάντηλου όταν φταρνιζόμαστε στη συνέχεια και καλό πλύσιμο των χεριών
– Καλό είναι να μην ακουμπάμε τα χέρια μας στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, καθώς η βλεννογόνος των περιοχών αυτών είναι το βασικό σημείο εισαγωγής ιών στον οργανισμό μας
– Δεν πρέπει να μοιραζόμαστε ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, πετσέτες ακόμα και αν πρόκειται για αδέλφια στο ίδιο σπίτι

Περιβάλλον
– Καλή απολύμανση κοινόχρηστων χώρων (σπίτι και σχολείο)
– Καλός αερισμός σπιτιού και σχολείου
– Αποφυγή χώρων με συνωστισμό, ιδιαίτερα σε εποχή έξαρσης ιώσεων και της εποχικής γρίπης
– Αποφυγή έκθεσης του παιδιού σε παθητικό κάπνισμα
– Αποφυγή λούτρινων παιχνιδιών (ιδιαίτερα στο σχολείο) και συχνή απολύμανση των παιχνιδιών και των πάγκων
– Τα παιδιά καλό είναι να μένουν στο σπίτι όταν είναι άρρωστα και να επιστρέφουν στο σχολείο και τις δραστηριότητες τους μόνο όταν δεν εμφανίζουν συμπτώματα για τουλάχιστον 48 ώρες (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γαστρεντερίτιδα)
– Η προστασία των νεογνών και μικρών βρεφών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν την επαφή με αρρώστους και στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό τότε οι πάσχοντες πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας στόματος και μύτης

Εμβόλια
Τα εμβόλια αποτελούν αναμφισβήτητα τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης των σοβαρών ασθενειών της παιδικής ηλικίας. Εκτός από το ίδιο το παιδί, με τον εμβολιασμό προστατεύονται και τα ευπαθή μέλη της οικογένειας, όπως τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι καρκινοπαθείς. Είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνεται σύμφωνα με το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για την κάθε ηλικία και δεν πρέπει να παραμελεί κανείς και τις επαναληπτικές δόσεις. Το εμβόλιο της κοινής γρίπης συνιστάται σε παιδιά ομάδων υψηλού ρίσκου (όπως παιδιά με άσθμα, διαβήτη, καρδιοπάθεια) και σε όσα πάνε σε παιδικό σταθμό. Η περίοδος εμβολιασμού είναι από το Νοέμβριο ως τον Φεβρουάριο και παιδιά κάτω των 2 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά θα χρειαστούν 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 εβδομάδων. Κανένα εμβόλιο δεν αντενδείκνειται σε υγιή παιδιά και δεν χρειάζεται απομόνωση του παιδιού μετά τον εμβολιασμό. Η μόνη αντένδειξη για τον εμβολιασμό των υγιών παιδιών είναι η εμπύρετη λοίμωξη.

Οι ιώσεις δεν θεραπεύονται με αντιβίωση, αλλά μόνο με υποστηρικτική αγωγή. Η όποια αντιβιοτική αγωγή θα πρέπει να ακολουθείται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου για τη θεραπεία τυχόν βακτηριακών (δευτεροπαθών) επιπλοκών. Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών εκθέτει το παιδί στους κινδύνους αλλεργικών αντιδράσεων, παρενεργειών και συμβάλλει στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Τα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν την ανάπαυση και την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Συνίσταται χορήγηση αντιπυρετικών (Depon, Ponstan, Algofren), ενσταλάξεις φυσιολογικού ορού στη μύτη και αύξηση της υγρασίας του περιβάλλοντος για την διευκόλυνση της αποβολής των εκκρίσεων. Επίσης σε υψηλό πυρετό βοηθά το χλιαρό μπάνιο και η λήψη πολλών υγρών και χυμών. Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας, συνιστάται η κατανάλωση αρκετών υγρών (νερό, Almora) και η ελαφρά δίαιτα (δεν χρειάζεται η αποφυγή γάλακτος εκτός εάν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω απο 3 – 5 ημέρες). Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται πάντα τον παιδίατρο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr