images_672017_bc894ca647fe288cb5dc1221446c0ad0.jpg

Ίλιγγος ονομάζεται η ζάλη που χαρακτηρίζεται από αίσθημα περιστροφής και συχνά συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας ή κόπωσης.

Στον ίλιγγο υφίσταται βλάβη σε ένα ή περισσότερα από τα όργανα που ρυθμίζουν την αίσθηση ισορροπίας και την αίσθηση του χώρου.

Για την ομαλή αίσθηση του σώματος στον χώρο συμβάλλει ένα σύνολο οργάνων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα μάτια που συντελούν στον προσδιορισμό των θέσεων των αντικειμένων, τα αισθητήρια νεύρα που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του σώματος και τις θέσεις, το αυτί που διαθέτει αισθητήρες ισορροπίας, την κυκλοφορία του αίματος πουν παρέχει ομαλά οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς. Τελικός κεντρικός επεξεργαστής των ερεθισμάτων είναι ο εγκέφαλος.

Τα αίτια του ιλίγγου

Συνήθεις οργανικές παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο είναι:

·        Η αγγειοπάθεια
Η απόφραξη των αγγείων που αρδεύουν τα όργανα που συνδέονται με την αίσθηση στον χώρο και την ισορροπία  μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο.

·        Οι διαταραχές του σακχάρου
Η υπεργλυκαιμία ή η υπογλυκαιμία βλάπτουν τα νεύρα που συνδέονται με την αίσθηση ισορροπίας και την ομαλή έκλυση αντανακλαστικών

·        Οι διαταραχές πίεσης
Η υπέρταση αλλά και η αιφνίδια πτώση της πίεσης επηρεάζουν τα εγκεφαλικά κέντρα που ρυθμίζουν την ισορροπία λόγω διαταραχών σε παραμέτρους της μικροκυκλοφορίας με αποτέλεσμα ίλιγγο.
·        Οι παθήσεις των οφθαλμών
Τα μάτια βοηθούν το άτομο να προσδιορίσει τα αντικείμενα και τις θέσεις τους και όταν δεν λειτουργούν καλά μπορεί να εμφανιστούν ίλιγγοι.
·        Οι παθήσεις των αυτιών

Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται οι φλεγμονές των ώτων και η νόσος Μeniere. Τα σημεία και συμπτώματα της φλεγμονής του ωτός περιλαμβάνουν ξαφνική εμφάνιση ιλίγγου ναυτίας, έμετου προβλημάτων ισορροπίας.  Όταν η κατάσταση συνδυάζεται με ξαφνική απώλεια ακοής, ονομάζεται λαβυρινθίτιδα. Στη νόσο Μeniere υπάρχει υπερβολική συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό αυτί που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα φλεγμονών διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος ή μεταβολικών διαταραχών, οπότε εμφανίζονται ξαφνικά επεισόδια ιλίγγου κυμαινόμενη απώλεια ακοής, κουδούνισμα στα αυτιά, αίσθημα πληρότητας στο προσβεβλημένο αυτί.
·         Το ακουστικό νεύρωμα. Το ακουστικό νεύρωμα  είναι μια μη καρκινική μάζα στο αιθουσαίο νεύρο, το οποίο συνδέει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα της ακουστικό νευρίνωμα περιλαμβάνουν γενικά προοδευτική απώλεια ακοής εμβοές ίλιγγο ανισορροπία.
·         Οι εγκεφαλικές βλάβες
Σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλα νευρολογικά συμπτώματα είναι συνήθως παρόντα, όπως διπλωπία, δυσαρθρία, αδυναμία ή μούδιασμα του προσώπου, το συντονισμό των άκρων, ή σοβαρά προβλήματα ισορροπίας.

·         Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV)
Χαρακτηρίζεται από μικρής διάρκειας επεισόδια ιλίγγου που πυροδοτούνται με την  αλλαγή στη θέση του κεφαλιού. Η κατάσταση προκαλείται συχνά από άγχος ηλικία ή τραύματα.

Η Θεραπεία του ιλίγγου

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε εσείς που πάσχετε από ιλίγγους:
·        Να αποφεύγετε τον θόρυβο και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
·        Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα σημεία και τα συμπτώματα σας.
·        Αποφύγετε να κινείστε απότομα. Να σηκώνεστε σταδιακά από το κρεββάτι. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές χαλάκια για το μπάνιο και το ντους σας ορόφους. Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό στις σκάλες και όπου μπορείτε να περπατήσετε, αν μπορείτε να πάρετε από το κρεβάτι τη νύχτα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάλη μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.
·        Η όραση, η αρτηριακή πίεση, η υγιεινή των οδόντων σας, η ακοή σας, το σάκχαρο και η χοληστερίνη σας πρέπει να ευρίσκονται σε άριστα δυνατά επίπεδα.
Η θεραπεία εξειδικεύεται περαιτέρω ανάλογα με  το αίτιο που προκαλεί τον ίλιγγο.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr

Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική Παθολόγος