http://www.iatrikanews.gr/

images_2962017_cutiepiemarzia.jpg

Τα μουσικά βιντεοκλίπ που παρουσιάζουν εικόνες με υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και καπνού και προβάλλονται στη δημοφιλή ιστοσελίδα YouTube, ίσως αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των εφήβων, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι εκτίθενται σε βιντεοκλίπ που δείχνουν μεγάλη κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, με τα κορίτσια ηλικίας 13 έως 15 ετών να έχουν την υψηλότερη έκθεση σε τέτοιου είδους εικόνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι έφηβοι που παρακολουθούν ταινίες που δείχνουν κατανάλωση αλκοόλ ή καπνού είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να πίνουν ή να καπνίζουν.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, αναλύθηκαν 32 από τα πιο δημοφιλή μουσικά βιντεοκλίπ στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 εβδομάδων.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον αριθμό των «εμφανίσεων» –σε εικόνες και στίχους- αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων σε διαστήματα 10 δευτερολέπτων: στη μελέτη τους υπολόγισαν ότι τα βιντεοκλίπ που προβλήθηκαν στο YouTube παρουσίασαν συνολικά περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο «εμφανίσεις» αλκοόλ και 203 εκατομμύρια καπνού.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου παρακολουθήθηκε από άτομα ηλικίας 25-34 ετών, η ατομική έκθεση ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη στους εφήβους. Οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 15 ετών, εκτέθηκαν κατά μέσο όρο σε 11,48 «εμφανίσεις» αλκοόλ, τα άτομα ηλικίας 16-18 εκτέθηκαν σε 10,5, ενώ οι ενήλικες μόλις 2,85. Τα επίπεδα έκθεσης ήταν περίπου 65% υψηλότερο στα κορίτσια.

Τα βίντεοκλιπ «Trumpets» του Jason Derulo και «Blurred Lines» του Robin Thicke είχαν τον υψηλότερο αριθμό εμφανίσεων καπνού, ενώ το «Timber» του Pitbull και το «Drunk in Love» της Beyoncé ήταν τα βιντεοκλιπ με τον υψηλότερο αριθμό εμφάνισης αλκοόλ.

«Εάν αυτά τα επίπεδα έκθεσης ήταν συνηθισμένα, σε έναν χρόνο τα μουσικά βιντεοκλιπ θα προέβαλλαν 4 δισεκατομμύρια “εμφανίσεις” αλκοόλ και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο καπνού, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία», σημειώνουν οι ερευνητές. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, υποστηρίζουν ότι τα μουσικά βιντεοκλίπ αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, ειδικά των εφήβων και ότι απαιτείται κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/