Σπάνια μορφή επιληψίας αντιμετωπίστηκε με κανναβιδιόλη

images_762017_diseases-favorably-cannabis-consumption_blog_full.jpg

Ένα 12χρονο κορίτσι με μια σπάνια μορφή επιληψίας σταμάτησε να υποφέρει από απειλητικές για τη ζωή της επιληπτικές κρίσεις, μετά τη χορήγηση ελαίου κάνναβης από τους γιατρούς της.

Η Annalize Lujan, από την Τουσόν στην αμερικανική πολιτεία της Αριζόνα, συμμετείχε σε αγώνες γυμναστικής στις 2 Απριλίου, όταν ξαφνικά δεν μπορούσε να περπατήσει, σύμφωνα με τη μητέρα της Maryann Lujan. Το επόμενο πρωί, είχε επιληπτικές κρίσεις και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε εντατική μονάδα, όπου συνδέθηκε σε αναπνευστήρα και τέθηκε σε τεχνητό κώμα.

Οι γιατροί στο παιδιατρικό νοσοκομείο διέγνωσαν το νεαρό κορίτσι με μια μορφή επιληψίας, που επηρεάζει μόνο το ένα στο ένα εκατομμύριο παιδιά. Η πάθηση γενικά χτυπά παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία υποφέρουν από αιφνίδια εμφάνιση έως και εκατοντάδων επιληπτικών κρίσεων ημερησίως, εξαιτίας κάποιας ήπιας φλεγμονώδους ασθένειας, όπως βήχα ή κρυολόγημα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ελάχιστα κατανοητή πάθηση προκαλείται από φλεγμονή στο σώμα ή από αυτοάνοσες διαταραχές.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του νοσοκομείου, οι γιατροί ζήτησαν άδεια από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) για τη θεραπεία της Lujan με το παράγωγο της μαριχουάνας κανναβιδιόλη (CBD). Μετά από 48 ώρες, οι κρίσεις της Lujan σταμάτησαν και οι γιατροί την επανέφεραν από το τεχνητό κώμα.

Η κανναβιδιόλη είναι ένα ενεργό συστατικό της κάνναβης, αλλά δεν προκαλεί «φτιάξιμο» του ατόμου. Σε μια μελέτη από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Νοσοκομείου Παίδων της Great Ormond Street στο Λονδίνο, η κανναβιδιόλη βρέθηκε να μειώνει κατά το ήμισυ τις επιληπτικές κρίσεις σε ενήλικες και παιδιά που υποφέρουν από επιληψία.

Η οικογένεια της Lujan συγκεντρώνει χρήματα για να συνεχίσει τη θεραπεία της χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα GoFundMe. Έχουν μέχρι στιγμής λάβει $16.700, με στόχο να συγκεντρώσουν $100.000.

Η θεραπεία της Lujan έρχεται μετά την πρώτη συνταγογράφηση για ιατρική μαριχουάνα για την αντιμετώπιση της επιληψίας, η οποία χορηγήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία στον Billy Caldwell, έναν 11χρονο με σοβαρή επιληψία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/