Περισσότεροι οι εθισμένοι σε φάρμακα παρά στην ηρωίνη

images_1462017_Fun_Blue_IMG_7132_resized.jpg

Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι εθισμένοι σε νόμιμα φάρμακα και ουσίες ξεπερνά εκείνους που αγωνίζονται με τον εθισμό στην ηρωίνη, προειδοποίησε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες κέντρων απεξάρτησης.

Η εταιρεία, η οποία διαθέτει έξι κέντρα θεραπείας εθισμού σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ότι οι εισαγωγές ατόμων που ζητούν βοήθεια εξαιτίας της εξάρτησής τους από συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα και νόμιμες ουσίες αυξήθηκαν κατά 22% τα τελευταία δύο χρόνια.

Περίπου το 65% των ασθενών στα κέντρα θεραπείας εξαρτήσεων UKAT του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν προβλήματα με νόμιμες ουσίες, από το αλκοόλ μέχρι τα παυσίπονα, όπως η κωδεΐνη.

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι μονάδες αποτοξίνωσης έκαναν εισαγωγή σε 48 άτομα για εθισμό στην κωδεΐνη ή στις βενζοδιαζεπίνες σε σύγκριση με 26 άτομα που έκαναν εισαγωγή για κάνναβη και 17 για τυχερά παιχνίδια.

Η έλλειψη ευαισθητοποίησης γύρω από τις εθιστικές ιδιότητες αυτών των φαρμάκων και ουσιών, καθώς και το γεγονός ότι είναι φτηνές και νόμιμες. καθιστά τον εθισμό δύσκολο να εντοπιστεί, δήλωσε ο Eytan Alexander, ιδρυτής του UKAT.

«Οι γιατροί πρέπει να ενημερώσουν τους ανθρώπους για την εθιστική φύση αυτών των φαρμάκων και ουσιών και να εξηγήσουν πλήρως τους κινδύνους που διατρέχουν να γίνουν εξαρτημένοι από αυτά», δήλωσε. «Τα οπιοειδή που συνταγογραφούνται για τον πόνο μπορούν να αποδειχθούν πολύ εθιστικά. Οι άνθρωποι έρχονται σε μας για βοήθεια ακόμη και για απεξάρτηση από τη ζοπικλόνη που χρησιμοποιείται για την αϋπνία».

Σχεδόν μία στις τρεις υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών στην Ευρώπη καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας με έδρα τη Λισαβόνα εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 2016 για τρίτη συνεχή χρονιά. Προειδοποίησε επίσης ότι τα ισχυρά νέα συνθετικά οπιοειδή που μιμούνται τα αποτελέσματα της ηρωίνης και της μορφίνης αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νέοι εκτίθενται σε αυξανόμενο αριθμό νέων και επικίνδυνων ναρκωτικών, σύμφωνα με τον οργανισμό, μεταξύ των οποίων ισχυρά συνθετικά οπιοειδή που είναι τώρα διαθέσιμα και ως υγρά και ρινικά σπρέι.

«Με μόνο μικρές ποσότητες να απαιτούνται για την παραγωγή πολλών χιλιάδων δόσεων για τον δρόμο, τα νέα συνθετικά οπιοειδή είναι εύκολο να κρυφτούν και να μεταφερθούν, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών και ένα δυνητικά ελκυστικό εμπόρευμα για το οργανωμένο έγκλημα», ανέφερε η ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/