Ανακαλύφθηκαν νέα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο των όρχεων

images_2862017_blood.jpg

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να εντοπίσουν τους άνδρες που κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο των όρχεων, καθώς ανακάλυψαν μια νέα ομάδα γονιδίων που συνδέονται με την ασθένεια.

Η εξέταση των ανδρών για τα 19 νέα γονίδια, μαζί με 25 ήδη γνωστά, θα επέτρεπε στους γιατρούς να εντοπίζουν εκείνους που έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες από το συνηθισμένο να αναπτύξουν τον καρκίνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πλέον συνηθισμένος καρκίνος στους νέους άνδρες και ενώ η θεραπεία με χημειοθεραπεία είναι συχνά επιτυχής, ορισμένοι άνδρες δεν ανταποκρίνονται.

Η ανακάλυψη των νέων επικίνδυνων γονιδίων κινδύνου, που αναφέρεται στο περιοδικό Nature Genetics, εγείρει την προοπτική να εξετάζονται οι άνδρες, για να διαπιστωθεί ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την πιο συχνή και εντατική παρακολούθηση ή την προληπτική θεραπεία. Για παράδειγμα, οι άνδρες που έχουν γενετικά υψηλό κίνδυνο θα μπορούσαν να κάνουν βιοψία, για να αναζητηθούν καρκινικά κύτταρα στους όρχεις τους.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής την Clare Turnbull από το Ινστιτούτο Καρκινολογικής Έρευνας (ICR) στο Λονδίνο συνέκριναν το DNA περισσότερων από 7.000 ανδρών με καρκίνο των όρχεων με αυτό 23.000 υγιή ανδρών. Από τα 19 νέα γονίδια κινδύνου που έδειξε η μελέτη, πολλά επηρεάζουν το πώς τα χρωμοσώματα διατηρούνται σταθερά μέσα στο σώμα.

«Πέρα από τον εντοπισμό ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων, η νέα μας μελέτη εξετάζει επίσης τη βιολογία της νόσου, το τι οδηγεί τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά», δήλωσε ο Δρ Paul Workman από το ICR. «Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την αναζήτηση θεραπευτικών στόχων και να βοηθήσει τους ερευνητές να δημιουργήσουν νέες θεραπείες για εκείνους τους άνδρες που σταματούν να ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία».

Οι άνδρες που κληρονομούν και τα 44 γνωστά γονίδια κινδύνου για καρκίνο των όρχεων έχουν πιθανότητα 7% να αναπτύξουν την ασθένεια σε κάποιο σημείο της ζωής τους, σε σύγκριση με πιθανότητα 0,5% που έχει ο γενικός αρσενικός πληθυσμός.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Movember Foundation, το οποίο στοχεύει στη μείωση των πρόωρων θανάτων ανδρών κατά ένα τέταρτο, έως το 2030.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/